top of page

Waarom AST Spacemobile kan verdubbelen volgens Deutsche Bank

In het kort:

  • AST SpaceMobile biedt unieke satelliet-internetconnectiviteit zonder extra apparatuur, wat een enorme markt van 1,6 miljard mensen zonder internettoegang kan bedienen.

  • Deutsche Bank voorspelt dat het aandeel van AST kan verdubbelen dankzij sterke financiële vooruitzichten en geplande groei in zowel ontwikkelde als afgelegen markten.

  • AST verwacht een positief bedrijfsresultaat in 2026 en een sterke cashflow tegen 2027, wat de basis legt voor verdere groei en winstgevendheid.


Een van de meest populaire aandelen op dit moment is AST Spacemobile. Het aandeel is al bijna 600% gestegen in 2024 en volgens een recent rapport van Deutsche Bank staat het aandeel op het punt om nog een indrukwekkende stijging van meer dan 100% te maken. De analist Bryan Kraft heeft zijn price target voor het bedrijf verhoogd van $22 naar $63 per aandeel. Gezien de huidige koers betekent dit een potentieel rendement van maar liefst 114%. Maar waarom heeft Deutsche Bank eigenlijk zoveel vertrouwen in de toekomstige groei van het bedrijf?


AST SpaceMobile ontwikkelt een baanbrekende technologie die ervoor zorgt dat mensen overal op aarde, zelfs in afgelegen gebieden, toegang krijgen tot internet via satellieten. Wat AST SpaceMobile bijzonder maakt, is dat je met hun technologie gewoon met je eigen mobiele telefoon verbinding kunt maken met het internet via hun satellieten, zonder dat je extra apparatuur zoals een schotel of speciale ontvanger nodig hebt. Dit is anders dan bij andere satelliet-internetdiensten, zoals Starlink, waar je wel een aparte schotel nodig hebt om verbinding te maken. Het doel van AST SpaceMobile is om iedereen, ongeacht hun locatie, snel internet te bieden, rechtstreeks via hun bestaande mobiele netwerk.


De lancering van de eerste commerciële satellieten staat gepland voor september 2024, met nog eens vier satellieten die in 2025 de ruimte in worden gebracht. Dit markeert het begin van de uitrol van AST's wereldwijde satelliet-netwerk. In de jaren daarna is het bedrijf van plan om de vloot aanzienlijk uit te breiden, met 20 satellieten in 2025, 30 in 2026, en maar liefst 40 in 2027. Wanneer de volledige vloot van 90 satellieten is gelanceerd, zal AST SpaceMobile in staat zijn om volledige (geografische) dekking te bieden, inclusief in de meest afgelegen delen van de wereld.


Een van de kernpunten is de focus op 850 MHz Premium Spectrum, wat betekent dat ze gebruik maken van een krachtige frequentieband die ideaal is voor het leveren van betrouwbare mobiele connectiviteit over grote afstanden. Deze frequentie maakt het mogelijk om sterke en stabiele signalen uit te zenden, zelfs in afgelegen of moeilijk bereikbare gebieden.

AST SpaceMobile heeft op basis hiervan enorm veel groeipotentieel omdat het bedrijf een grote, grotendeels onbenutte markt kan bedienen. Volgens Bryan Kraft, een analist van Deutsche Bank, zijn er wereldwijd naar schatting 1,6 miljard mensen die op dit moment geen toegang hebben tot breedbandinternet. Dit betekent dat AST SpaceMobile in de toekomst een enorme groep mensen kan voorzien van internet via hun satellieten, vooral in afgelegen en landelijke gebieden waar traditionele internetproviders geen bereik hebben.


In de komende jaren zal AST zich eerst richten op het leveren van mobiele internetdekking in de noordelijke delen van de wereld (de zogenaamde noordelijke breedtegraden). Dit is mogelijk doordat ze tussen de 45 en 60 satellieten in de ruimte zullen hebben, wat al voldoende is om in 2027 volledige dekking te bieden aan deze gebieden. Denk hierbij aan regio's in Europa, Noord-Amerika en Noord-Azië. In deze gebieden is er niet alleen vraag naar internet in afgelegen gebieden, maar ook naar extra dekking in ontwikkelde steden en dorpen waar traditionele mobiele netwerken overbelast kunnen raken.


Dit betekent dat AST SpaceMobile niet alleen kans heeft om de miljarden mensen zonder internet te bereiken, maar ook om de internetcapaciteit in goed ontwikkelde markten te verbeteren. Andere aanbieders van satellietinternet hebben zich vaak gefocust op specifieke delen van de wereld of vereisen speciale apparatuur. AST SpaceMobile kan echter met zijn unieke technologie rechtstreeks mobiele dekking bieden, waardoor ze een veel bredere en winstgevendere markt kunnen bedienen.


Volgens Kraft is het deze enorme markt en het vermogen om zowel onverbonden als ondergewaardeerde gebieden te bedienen, die de reden zijn voor het optimistische koersdoel. Terwijl andere aanbieders vaak beperkt zijn in hun dekking of afhankelijk zijn van extra apparatuur, staat AST SpaceMobile op het punt om een unieke positie in te nemen in de markt. Dit biedt talloze kansen voor groei in de komende jaren volgens Deutsche Bank.


De financiële vooruitzichten van AST SpaceMobile zijn eveneens sterk, vooral op de middellange tot lange termijn als we Kraft moeten geloven. Hij voorspelt dat het bedrijf in 2026 een positief bedrijfsresultaat (EBITDA) van $221 miljoen zal behalen, dat tegen 2030 naar verwachting zal toenemen tot $4,9 miljard. Dit geeft aan dat AST in relatief korte tijd zal groeien van een bedrijf dat zich nog in de ontwikkelingsfase bevindt, naar een winstgevende marktleider. Kraft voorziet bovendien dat de free cash flow vanaf 2027 positief zal worden, wat een belangrijke mijlpaal is voor de lange termijn groei van het bedrijf.


Wat betreft de financiering van deze ambitieuze groeiplannen, ziet Kraft geen directe risico's. AST SpaceMobile heeft momenteel een stabiele balans, met voldoende cash om de activiteiten tot en met 2025 te ondersteunen. Dit betekent dat het bedrijf voldoende tijd heeft om de eerste commerciële satellieten te lanceren en een stabiele cash flow op te bouwen voordat het op zoek moet naar aanvullende financiering.

De strategie van AST zal zich aanvankelijk richten op het leveren van satellietinternet in gebieden zoals Noord-Amerika, Europa en delen van Azië. Met 45 tot 60 satellieten kan het bedrijf in deze regio’s volledige dekking bieden, wat inhoudt dat zowel stedelijke als afgelegen gebieden kunnen profiteren van mobiele breedbandtoegang via satellieten. Dit biedt al een enorme kans voor het bedrijf, omdat veel afgelegen gebieden in deze regio's momenteel slecht of helemaal geen internettoegang hebben.


Wat echter bijzonder interessant is, is dat er de mogelijkheid bestaat dat AST SpaceMobile vóór 2027 ook al diensten kan aanbieden in gebieden rond de evenaar, zoals Latijns-Amerika, Afrika en Zuidoost-Azië. Hoewel dit nog niet is opgenomen in de officiële schattingen van analist Bryan Kraft, zou het bedrijf door extra satellieten te lanceren al eerder dan verwacht in staat kunnen zijn om deze regio’s te bedienen. Dit zou een aanzienlijke uitbreiding van hun markt betekenen, omdat deze regio’s vaak te maken hebben met een gebrek aan betrouwbare internetinfrastructuur. Dit biedt AST een extra marktkansen, waardoor Kraft denkt dat de daadwerkelijke cash flow uiteindelijk nog verder kan stijgen.


Deutsche Bank trekt de conclusie dat de vraag naar satellietconnectiviteit wereldwijd in een enorm snel tempo groeit, en dit wordt vooral gedreven door de behoefte aan betrouwbare internetverbindingen in afgelegen gebieden waar traditionele internetproviders niet kunnen komen. Bovendien neemt het dataverbruik wereldwijd toe, vooral door de toename van het gebruik van smartphones, streamingdiensten, en digitale communicatie. De vraag naar snellere en beter toegankelijke internetdiensten groeit ook in meer ontwikkelde gebieden, waar bestaande telecombedrijven moeite hebben om iedereen te bedienen met voldoende snelheid en capaciteit.


Om deze redenen gelooft analist Bryan Kraft van Deutsche Bank dat AST SpaceMobile nog steeds een enorm groeipotentieel heeft, ondanks de indrukwekkende stijging van bijna 600% dit jaar. De unieke technologie van het bedrijf, waarmee het wereldwijde satellietinternet toegankelijk maakt zonder extra apparatuur, en de gigantische onbenutte markt van 1,6 miljard mensen zonder breedbandtoegang, geven AST een ongekende voorsprong in de satellietindustrie. Kraft verwacht dat de geplande uitrol van hun satellietnetwerk de komende jaren de inkomsten exponentieel zal doen groeien, met een positief bedrijfsresultaat in 2026 en sterke cashflow tegen 2027. Dankzij deze solide financiële vooruitzichten en het vermogen om zowel ontwikkelde als afgelegen markten te bedienen, denkt Kraft dat het aandeel van AST nog kan verdubbelen in de toekomst.

Comentarios


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page