top of page
Rabi Safi

Waarom ASML, Besi en ASMI kelderen op de beurs

In het kort:

  • ASML rapporteert mogelijk per ongeluk voor sluitingstijd en de cijfers zijn erg slecht.

  • ASML rapporteert boekingen van €2,63 miljard in Q3, fors lager dan de verwachting van €5,4 miljard.

  • Voor 2025 verwacht ASML een omzet tussen €30 en €35 miljard, lager dan de aanvankelijke voorspelling van €35,8 miljard.

  • De brutomarge verwachting voor 2025 wordt verlaagd van 55% naar 52%.


De aandelen van ASML daalden met 15% na de onverwachte bekendmaking van de cijfers, waarbij ook de aandelen van ASM en Besi flink daalden. ASML werd tijdelijk niet verhandelbaar ("halted") vanwege de forse koersdaling. Het rapport is plots verschenen terwijl dit normaal na sluitenstijd gebeurt. Het kan dus zijn dat de cijfers niet kloppen of een andere reden. Het is voorlopig onduidelijk.


De kwartaalcijfers van ASML voor het derde kwartaal van 2024 zijn een zware tegenvaller gebleken voor beleggers. Waar de markt rekende op boekingen van €5,4 miljard, rapporteerde ASML een schamele €2,63 miljard. Dit is een afname van meer dan 50% ten opzichte van de verwachting. De enorme kloof tussen de cijfers en de marktverwachting zorgde ervoor dat het aandeel van ASML onmiddellijk na de bekendmaking met maar liefst 15% kelderde. Het aandeel werd zelfs tijdelijk niet verhandelbaar, een zeldzaam fenomeen dat vaak optreedt bij extreme volatiliteit of koersbewegingen.


Waarom zijn de cijfers zo teleurstellend?

  1. Boekingen ver beneden verwachting: De kern van de teleurstelling ligt in de boekingen voor Q3, die slechts €2,63 miljard bedragen tegenover een verwachte €5,4 miljard. Dit suggereert dat er minder vraag is naar de geavanceerde machines van ASML, wat mogelijk te wijten is aan de huidige vertraging in de halfgeleidersector. De sector heeft te maken met overcapaciteit na de enorme vraag tijdens de coronapandemie, waardoor klanten minder snel orders plaatsen voor nieuwe apparatuur. Mogelijk kan het ook een consequentie zijn van de handelspbeperkingen op China.


  2. Lagere omzetverwachting voor 2025: ASML verlaagde zijn omzetvooruitzichten voor 2025 naar een bandbreedte van €30 tot €35 miljard, terwijl de markt rekende op €35,8 miljard. Hoewel dit nog steeds een aanzienlijke omzet is, wijst het op een tragere groei dan eerder voorspeld. Deze correctie duidt erop dat ASML voorzichtig is met betrekking tot de vraag naar zijn EUV- en DUV-machines, vooral omdat de halfgeleiderindustrie momenteel een meer cyclische fase doormaakt.


  3. Dalende brutomarge: Naast de lagere omzetprognose, heeft ASML ook zijn verwachting voor de brutomarge naar beneden bijgesteld, van 55% naar 52% in 2025. Een dalende brutomarge kan betekenen dat het bedrijf meer kosten maakt om zijn machines te produceren of dat het minder marge kan behalen door veranderende

    marktomstandigheden, zoals prijserosie of hogere grondstofprijzen. Dit maakt het aandeel minder aantrekkelijk voor beleggers, omdat winstmarges een cruciale maatstaf zijn voor de winstgevendheid van een bedrijf.


Impact op de markt

De impact van de teleurstellende cijfers bleef niet beperkt tot ASML. Andere grote Nederlandse halfgeleiderbedrijven, zoals ASM International (ASMI) en BE Semiconductor Industries (Besi), zagen hun aandelenkoersen eveneens scherp dalen. De daling in ASML's boekingen en verwachtingen werkt door in de bredere sector, aangezien veel bedrijven in de waardeketen afhankelijk zijn van de vraag naar ASML’s machines. Zo zakte ASMI met meer dan 8% en Besi met ongeveer 6%. Dit illustreert hoe sterk de halfgeleiderindustrie verweven is, waarbij teleurstellende resultaten bij één speler de hele sector kunnen beïnvloeden.


Beursreactie: ASML tijdelijk "halted"

De koersdaling van ASML na de onverwachte publicatie was zo fors dat de handel in het aandeel tijdelijk werd stilgelegd, een maatregel die bekend staat als een "halt". Dit gebeurt vaak wanneer een aandeel binnen korte tijd extreem in waarde daalt, waardoor beleggers de kans krijgen om even op adem te komen en de informatie te verwerken. Na de halt ging het aandeel verder onderuit, met een totale daling van ongeveer 15%. Het plotselinge karakter van de publicatie, tijdens de handelsdag, heeft mogelijk bijgedragen aan de schrikreactie van beleggers, die verrast werden door de timing en de aard van het nieuws.


Vooruitzichten en gevolgen voor beleggers

Beleggers zijn begrijpelijkerwijs geschrokken van de tegenvallende cijfers en de neerwaartse bijstellingen van ASML's vooruitzichten. Met de verlaagde boekingen, omzetprognoses en marges lijkt de groeimotor van ASML af te koelen, in ieder geval op de korte termijn. Voor lange termijn beleggers blijft het bedrijf echter een sleutelspeler in de wereldwijde halfgeleiderindustrie, waarbij het vasthoudt aan zijn dominantie in de EUV-technologie, essentieel voor de productie van geavanceerde chips.


Toch zullen veel beleggers zich afvragen of ASML de komende jaren zijn groeibelofte kan waarmaken, vooral nu de groei in de chipmarkt lijkt te vertragen en de marges onder druk komen te staan. Het feit dat ASML zijn verwachtingen naar beneden bijstelt kan duiden op een moeilijke periode voor de halfgeleidersector als geheel, die gevoelig is voor schommelingen in vraag en aanbod. Beleggers zullen de volgende kwartalen dan ook met argusogen volgen om te zien of ASML zijn koers kan corrigeren en of de vraag naar zijn geavanceerde machines weer zal toenemen.


De markt blijft gespannen en de komende maanden zullen cruciaal zijn om te zien hoe de halfgeleiderindustrie zich ontwikkelt en of ASML zijn positie kan blijven handhaven in deze volatiele omgeving.


Artikel wordt uitgebreid zodra er meer bekend is.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page