top of page

Waarom verwachten deze analisten een beurscrash?

In het kort:

  • China kampt met aanzienlijke economische problemen, waaronder een vastgoedcrisis en deflationaire druk.

  • Ditz en de onzekere situatie in de VS roept wereldwijde zorgen op over mogelijke negatieve effecten op de wereldwijde economie.

  • De auto-industrie, waaronder Tesla en BYD, heeft al een aanzienlijke daling in verkopen in China gemeld, wat wijst op de impact van de vertraging van de Chinese economie op wereldwijde bedrijfsresultaten.


Mohamed El-Erian, bekend om zijn kritische houding ten opzichte van de Federal Reserve, heeft opnieuw van zich laten horen. Zijn voornaamste kritiekpunt is de aanvankelijke miskenning van de inflatie als een voorbijgaand probleem door de Fed, evenals de traagheid in het reageren op de druk op consumentenprijzen.


Deze kritiek komt op een moment dat de balans tussen stimulering en beheersing van de inflatie steeds precairder lijkt te worden. El-Erian's waarschuwing dat zonder renteverlagingen dit jaar, zorgen over economische groei en bedrijfswinsten terecht zijn, onderstreept het strak gespannen koord waarop het beleid van de Federal Reserve danst.


De echo's van China's economische onrust

China's economische problemen - van een vastgoedcrisis tot deflationaire druk - baren wereldwijd zorgen. Deze problemen in de op één na grootste economie van de wereld vormen een bedreiging die vele malen verder kan reiken dan de eigen grenzen van het land.


Charlie Bobrinskoy van Ariel Investments luidt de noodklok over de nonchalance waarmee de markten naar China's residentiële vastgoedproblemen kijken. "De markt begrijpt dat er een probleem is, maar niet de omvang ervan," merkt hij op, wijzend op de mogelijke wereldwijde impact van deze crisis.


De impact op de auto-industrie

De auto-industrie is reeds getuige van de effecten van de vertraging in China. Tesla en de Chinese autofabrikant BYD rapporteerden respectievelijk een verkoopdaling van 19% en bijna 40% op jaarbasis in China, in februari. Deze cijfers zijn niet slechts statistieken; ze zijn een wake-up call voor de wereldwijde economie, die de interconnectiviteit en de kwetsbaarheid van mondiale markten onderstreept.


De gecombineerde zorgen rondom het rentebeleid van de Fed, de aanhoudende economische uitdagingen in China, en de kritiek op de reactiesnelheid van beleidsmakers op inflatiedruk, vormen een complex web van economische onzekerheid. Deze aspecten benadrukken de noodzaak voor een zorgvuldig, maar dynamisch beleid dat niet alleen gericht is op het aanpakken van de huidige uitdagingen, maar ook proactief toekomstige risico's in overweging neemt. De vraag blijft hoe deze balans te vinden is in een wereld die voortdurend verandert en waar onverwachte uitdagingen op de loer liggen.


De dynamiek van de huidige mondiale economie vraagt om een alerte blik en een bereidheid om snel te reageren. Terwijl we getuige zijn van de strijd tegen inflatie, de onrust in China en de gevolgen daarvan voor de wereld, is het duidelijk dat economische stabiliteit een continu en collectief streven is, waarbij elke beweging op het wereldtoneel rimpelingen veroorzaakt die overal gevoeld kunnen worden.


Bank of America: pas op voor vormende bubbels

De Amerikaanse aandelenmarkt flirt volgens Michael Hartnett, hoofdstrateeg bij Bank of America, met het bubbelterritorium. Dit is geen kleine beweging, met de S&P 500 die onlangs de 5.000 puntengrens doorbrak - een stijging van bijna 25% in slechts vijf maanden. Een dergelijke spectaculaire groei is zeldzaam en meestal een voorteken van óf het einde van een recessie óf het begin van een bubbel volgens hem.


De drijvende krachten achter deze 'bubbel'

Hartnett identificeert een aantal factoren die bijdragen aan deze bubbel, zoals hij het noemt. De semiconductorsector is bijvoorbeeld enorm opgeblazen, met de PHLX Semiconductor Sector index (SOX) die relatief tot de S&P 500 nieuwe hoogten bereikt, vooral gedreven door de hype rond AI. Bovendien zijn zowel de semiconductorsector als de technologiezware Nasdaq aanzienlijk gestegen boven hun 200-daags gemiddelden, een klassiek teken van marktoverextensie.


De waarderingen van de "Magnificent Seven" - Amazon, Apple, Microsoft, Nvidia, Tesla, Alphabet, en Meta - bereiken ook historisch hoge niveaus, met een price-to-earnings ratio van 45x over de afgelopen twaalf maanden, ver boven de S&P 500's PE van 28x. Deze waarden naderen de extremen, die we voor het laatst gezien hebben tijdens de dot-com bubbel in 2000 en de bubbel in de jaren '70.


Een zachte landing?

Hoewel recente werkgelegenheidsgegevens een sterke economie suggereren, met 275.000 toegevoegde banen in februari, boven de verwachtingen, suggereert de hoger dan gewenste inflatie en een oververhitte arbeidsmarkt dat de Fed misschien niet zo snel renteverlagingen zal doorvoeren als sommigen hadden gehoopt. Toch, met de inconsistente signalen van economische data, blijft het een kwestie van afwachten en zien. Het gevaar zit hem er vooral in dat er nu vaak te snel conclusies getrokken worden, van analisten die schreeuwen dat alles zal kelderen tot juist mensen die precies het tegenovergestelde beweren.


Het evenwicht tussen het stimuleren van economische groei en het beheersen van inflatie blijft een erg lastige missie voor de Fed. Met het potentieel voor hogere rentes die de groei kunnen belemmeren, is de grote vraag hoe de Fed zal navigeren in het licht van deze tegenstrijdige indicatoren.


Zoals altijd in de financiële wereld, is timing alles. Maar met zoveel variabelen in het spel, is het helderziendheid of een glazen bol die investeerders echt nodig hebben om te weten wanneer ze de aandelenmarkt moeten betreden of verlaten.


De kunst is niet alleen om te profiteren van de huidige stijgingen, maar ook om te weten wanneer het tijd is om uit te stappen. Echter zullen we daar helaas pas later achter komen uiteraard. Wat wel bekend is, is dat wanneer er in alle kranten gewaarschuwd wordt voor een beurscrash, het vaak juist nog wel even duurt voordat de daadwerkelijke crash plaatsvind. Maar dat is uiteraard pure speculatie aangezien niemand een glazen bol heeft. Dat de komende kwartalen echter cruciaal zullen zijn is zeker, hierin gaan we zien of de wereldeconomie, en daarbij vooral China en de VS, de huidige situatie de goede kant op weten te keren.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Kommentare


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page