top of page

Waarom Alfen daalt

Bijgewerkt op: 3 okt 2023

In het kort:

  • Alfen heeft een harde daling in de beurswaarde gezien, met een waardevermindering van 55% dit jaar. Ook oktober start slecht voor het bedrijf.

  • Het bedrijf staat ook onder druk door toenemende concurrentie, waardoor Alfen proactief moet zijn om marktaandeel te behouden.

  • Ondanks de uitdagingen heeft Alfen sterke financiële prestaties getoond met een netto winstmarge van 12,5% in 2022 en blijft het bedrijf winstgevend ten opzichte van andere concurrenten.


Beleggers van Alfen hebben de afgelopen tijd weinig reden tot feest gehad. Het bedrijf is dit jaar al met maar liefst 55% gedaald en staat bijna 70% van het hoogtepunt af. Wat zijn hier precies de redenen voor en moeten beleggers zich zorgen gaan maken? In dit artikel bespreken we een aantal redenen voor deze harde afstraffing van Alfen.


De daling van Alfen

Een van de belangrijkste redenen voor deze daling wordt niet zo vaak genoemd en heeft ook niets met Alfen specifiek te maken. We hebben het namelijk over de hoge rentes. Alfen, een bedrijf gespecialiseerd in onder andere oplaadstations voor elektrische voertuigen, heeft namelijk flink te lijden gehad onder de stijgende rentes. Dit is niet alleen een probleem voor Alfen, maar vertaalt zich in uitdagingen voor de gehele sector.


Hoge rentetarieven hebben over het algemeen een negatief effect op bedrijven, met name op die in kapitaalintensieve sectoren zoals energie-infrastructuur. Hogere rentetarieven betekenen hogere kosten voor het lenen van geld, wat de financiële lasten voor bedrijven verhoogt, vooral voor diegenen die afhankelijk zijn van externe financiering om te groeien en hun operaties te financieren. Voor een innovatief bedrijf als Alfen, dat voortdurend investeert in onderzoek, ontwikkeling en nieuwe technologieën kunnen stijgende rentetarieven een aanzienlijke financiële druk veroorzaken. De verhoogde kosten voor het aantrekken van kapitaal kunnen de winstmarges verminderen, wat op zijn beurt weer kan leiden tot een vermindering van de investeringen in innovatie en uitbreiding. Dit kan tenslotte in het ergste geval de concurrentiepositie van het bedrijf in de markt beïnvloeden.


Maar dat is natuurlijk wat kort door de bocht. Het probleem van stijgende rentes is namelijk niet alleen toepasselijk voor Alfen. De gehele sector van energieoplossingen wordt getroffen, vooral omdat deze sector bekend staat om zijn hoge kapitaaluitgaven (CAPEX) en operationele uitgaven (OPEX). Bedrijven die nieuwe technologieën ontwikkelen, zoals batterijopslag en smart grids, kunnen hun ontwikkelings- en uitbreidingsplannen zien vertragen, waardoor hun vermogen om op de markt te concurreren en aan de groeiende vraag te voldoen, wordt verminderd.


De hogere rentetarieven kunnen ook leiden tot hogere kosten voor klanten, wat de vraag naar geavanceerde energieoplossingen kan verminderen. In een scenario waar de rentetarieven hoog zijn, kunnen consumenten en bedrijven ook aarzelen om te investeren in nieuwe technologieën of infrastructuur, wat wederom een domino-effect kan hebben op de omzet en winstgevendheid van bedrijven in de sector.


Winstgevendheid & Concurrentie

De stijgende rente is natuurlijk niet alleen het probleem, maar het speelt wel een grote rol. Andere ontwikkelingen waar beleggers zich zorgen over maken, zijn de toenemende concurrentie en de druk op de marges (gevolg van hogere rentes). Al deze zaken hebben voor erg veel onzekerheid gezorgd op de beurs.


Toenemende concurrentie kan een grote invloed hebben op de winstmarges van een bedrijf, zoals dat van Alfen. Een duidelijk gevolg van deze groeiende concurrentiedruk is de neiging tot lagere prijzen. In een markt waar meerdere bedrijven soortgelijke producten of diensten aanbieden, kan namelijk verzadiging optreden. Dit leidt vaak tot situaties waarin bedrijven hun prijzen verlagen in een poging om klanten te behouden of nieuwe te werven. Als Alfen zich genoodzaakt voelt zijn prijzen te verlagen om concurrerend te blijven, zal dit natuurlijk een negatieve invloed hebben op hun winstmarges.


Een andere subtiele, maar toch essentiële impact van concurrentie is de verschuiving van macht naar de klant. Klanten, nu bewapend met meer opties door meer aanbieders, krijgen een sterkere onderhandelingspositie. Ze kunnen eisen stellen voor betere deals, kortingen of gunstige voorwaarden, waardoor Alfen zich in de toekomst mogelijk in een zwakkere positie bevindt en de winstmarge zal afnemen.


Het pad voorwaarts voor Alfen is natuurlijk ook enigszins onzeker, gedeeltelijk omdat het een jong en groeiend bedrijf is dat zich nog in een expansiefase bevindt. Jonge en groeiende bedrijven zoals Alfen zijn vaak kwetsbaarder voor economische schommelingen, omdat ze over het algemeen meer geïnvesteerd hebben in groei en minder financiële reserves hebben om door moeilijke tijden heen te komen.


Voor Alfen is er echter nog een belangrijke uitdaging: de concurrentie wordt steeds groter en lijkt ook sterker te worden. Andere bedrijven zien ook kansen in de markt waar Alfen actief is, en ze willen allemaal een stukje van de taart. Dit betekent dat Alfen hard moet werken om op te vallen tussen alle andere bedrijven en om klanten te blijven aantrekken.


Ondanks de onzekerheden en uitdagingen, heeft Alfen nog steeds een concurrentievoordeel, gezien zijn hogere marges in vergelijking met concurrenten (lees de onderstaande diepgaande analyse voor meer informatie over het competitieve voordeel). Deze hogere marges kunnen een buffer vormen tegen de verhoogde kosten die gepaard gaan met hogere rentetarieven en kunnen het bedrijf in staat stellen om te blijven investeren in innovatie en groei, terwijl het tegelijkertijd rendabel blijft.



Marges van Alfen en concurrenten - Bron: De Belegger

Bovendien is Alfen onder de streep ook een van de enige bedrijven die écht (netto)winst maakt. In 2022 maakte het bedrijf ongeveer €55 miljoen winst, een netto winstmarge van een mooie 12,5%. Als we dit vergelijken met de winstmarge van Chargepoint (-65%) en EVgo (-33%), dan onderscheid Alfen zich al enorm op het gebied van haar financiële positie.


Het netwerk van Alfen

Een mogelijk concurrentievoordeel dat veel beleggers over het hoofd zien is het volgende: Een bedrijf dat over solide en betrouwbare relaties beschikt met belangrijke spelers in de sector, zoals grote energiebedrijven, heeft een significant voordeel. Dit is zeker het geval voor Alfen, dat door zijn stevige connecties in staat is geweest om op strategisch gebied een goede positie in te nemen.


Allereerst is het belangrijk te begrijpen dat in technisch geavanceerde sectoren, zoals die van energie, relaties van onschatbare waarde zijn. De banden die Alfen heeft met grote energiebedrijven zijn niet zomaar van de ene op de andere dag opgebouwd. Deze relaties zijn gebaseerd op vertrouwen, goede producten en een wederzijdse inzet voor innovatie en kwaliteit. Dankzij deze contacten kan Alfen snel begrijpen wat klanten willen en ook zichzelf snel aanpassen als bepaalde dingen in de markt veranderen.


Nu er bijvoorbeeld tijdelijk minder vraag is naar laadpalen, maar de interesse in energieopslag juist heel sterk toeneemt, heeft Alfen duidelijk een voordeel, wat toe te schrijven is aan de relaties. In plaats van te moeten investeren in het opbouwen van nieuwe relaties of het overtuigen van nieuwe partners van hun capaciteiten, kon Alfen simpelweg gebruik maken van de reeds bestaande relaties om hun aanbod te diversifiëren en te verschuiven naar opkomende marktbehoeften - die van de energieopslag. Dit verklaart ook de explosieve groei van 500% van vorig kwartaal in dit segment.


Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page