top of page

Waarom aandelenbeurzen overal ter wereld in paniek openen vandaag

In het kort:

  • De wereldwijde markten worden zwaar getroffen door een grote uitverkoop, waarbij de Nikkei 225 Index in Japan met 13,2% daalde tot nu toe.

  • Europese markten zoals de FTSE 100, CAC 40 en DAX ervoeren aanzienlijke dalingen, terwijl Amerikaanse futures ook sterke verliezen lieten zien.

  • Geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten versterken de onzekerheid, met verhoogde militaire activiteiten van de VS als reactie op een dreigende aanval door Iran.


De financiële markten wereldwijd zijn deze week in paniekmodus begonnen, met een massale uitverkoop die zich over verschillende continenten verspreidde. Beleggers reageren heftig op een combinatie van teleurstellende economische cijfers en geopolitieke spanningen. De Nikkei 225 Index in Japan kelderde met 13,2%, de grootste daling sinds de Fukushima-ramp in 2011.


Deze scherpe daling werd veroorzaakt door zorgen over de stappen van de Bank of Japan richting beleidsnormalisatie, wat de eerder behaalde winsten van dit jaar in korte tijd teniet deed. De Zuid-Koreaanse Kospi-index werd tijdelijk stilgelegd toen de index met 8% daalde. Dit gebeurde door de activering van circuit breakers, wat de ernst van de situatie benadrukt. De Australische beursindex ASX 200 daalde bijna 4%, de grootste daling sinds juni 2022.


De koers van de Japanse Nikkei 225 index het afgelopen jaar:

Bron: CNBC


De Europese markten volgden de Aziatische trend en sloten de dag af met aanzienlijke verliezen. De FTSE 100 in het Verenigd Koninkrijk, de CAC 40 in Frankrijk en de DAX in Duitsland verloren flink, wat de breedte van de huidige marktpaniek laat zien. Amerikaanse S&P 500 futures stonden 3% lager in de vroege handel, een voortzetting van de neerwaartse trend. Futures voor de Nasdaq 100 daalden zelfs met 5,7%, deels door de bekendmaking dat Warren Buffett de helft van zijn aanzienlijke belang in Apple heeft verkocht.



Dit nieuws kwam bovenop een reeds dalende markt na een oververhitte AI-rally. Traditionele veilige havens zoals goud slaagden er niet in om waardering te winnen, wat aangeeft dat beleggers momenteel een 'sell-everything' mentaliteit hebben. In crypto land was het zelfs nog erger, met enorme dalingen in de tientallen procenten voor Ethereum en andere altcoins, waarbij Ether en BTC ETF´s grote outflows zien de afgelopen beursdagen.


Naast de economische factoren dragen ook geopolitieke spanningen bij aan de marktonrust vandaag. President Biden en zijn nationale veiligheidsteam bereiden zich voor op een verwachte aanval door Iran op Israël, wat een escalatie kan inhouden met Hezbollah in Libanon en/of de Houthis in Jemen. Dit heeft de VS ertoe aangezet om extra militaire middelen naar het Midden-Oosten te sturen, inclusief marinekruisers, destroyers en een nieuw squadron gevechtsvliegtuigen.


De verrassing van de renteverhoging door de Bank of Japan heeft ook invloed gehad op de yen carry trade, wat een belangrijke motor was voor de rally op de aandelenmarkt sinds eind 2022. De verkrapping van het rentebeleid in Japan, gecombineerd met dalende rentes in de VS, heeft geleid tot een versterking van de yen ten opzichte van de dollar, wat op zijn beurt dee carry trade afwikkelt en de markt verder onder druk zet. Wat er in essentie gebeurt is dat Japanners tegen 0%, en eerder zelfs negatieve rente, de Yen konden lenen en ermee aandelen en andere risk-assets konden kopen. Wat we nu zien is dat deze investeerders hun investeringen (gedeeltelijk) moeten verkopen om aan de gestegen rentekosten in Japan te kunnen voldoen. Dit is een belangrijke drijfveer achter deze daling en waarom Japan zo belangrijk is op het wereldtoneel kijkend naar de aandelenmarkten op dit moment.


Persoonlijk vind ik dat deze gebeurtenissen een duidelijk signaal afgeven dat de markt zich in een overgangsfase bevindt. De afgelopen 18 tot 24 maanden hebben we een bubbel zien ontstaan in de aandelenmarkten. Nu deze omstandigheden veranderen, lijkt het onvermijdelijk dat de markt deze overgewaardeerde posities zal moeten corrigeren. De fundamenten en winstverwachtingen zijn in veel gevallen simpelweg niet sterk genoeg om de huidige waarderingen te rechtvaardigen, wat suggereert dat er nog verdere dalingen op komst zijn, als bedrijven steken gaan laten vallen in hun kwartaalcijfers.


De Federal Reserve heeft vandaag een spoedvergadering om de zijn rente besluiten te overwegen in reactie op deze wereldwijde markt daling. Analisten verwachten dat de Fed de rente met 50 basispunten zal verlagen om verdere economische instabiliteit te voorkomen. Dit marktsentiment wijst mogelijk op een onmiddellijke noodzaak voor de Fed om in te grijpen, vergelijkbaar met de ingrepen tijdens de financiële crisis van 2007-2008, om een bredere economische crash te voorkomen. Het is op dit moment de vraag of er een verlaging zal komen nog voor de officiële vergadering in september, of dat de FED erop vertrouwt te kunnen wachten tot het geplande moment over dik een maand vanaf nu.



De huidige uitverkoop op de wereldwijde markten is een gevolg van een complexe mix van teleurstellende economische cijfers, beleids veranderingen en geopolitieke spanningen. Als belegger moet je je voorbereiden op een periode van verhoogde volatiliteit en onzekerheid, waarbij centrale banken en overheids.beslissingen nauwlettend in de gaten gehouden zullen worden. De markten hebben dringend geruststellende woorden en duidelijke actie van centrale banken nodig om de situatie te stabiliseren.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page