top of page

Waarom 2024 het jaar van dit fintech bedrijf kan worden

In het kort:

  • SoFi Technologies rapporteerde een omzetgroei van 26,3% jaar-op-jaar in Q1 2024, met een totale omzet van $580,64 miljoen.

  • Het bedrijf zag een aanzienlijke stijging in netto-opbrengsten tot $402,71 miljoen, dankzij hogere rentemarges en een groeiende hoeveelheid deposito's.

  • SoFi verhoogde zijn financiële verwachtingen voor FY 2024, met een voorspelde aangepaste EBITDA van $595 miljoen, een stijging van 37,8% ten opzichte van het voorgaande jaar.


De fintech-sector, ooit geprezen voor zijn innovatieve en disruptieve potentieel, staat nu onder aanzienlijke druk door aanhoudende hoge rentestanden. De Amerikaanse Federal Reserve heeft de rente agressief verhoogd om de inflatie te bestrijden, wat verstrekkende gevolgen heeft voor bedrijven die sterk afhankelijk zijn van schuldfinanciering, zoals SoFi Technologies. Hogere rentetarieven leiden direct tot hogere financieringskosten, waardoor de winstgevendheid van deze bedrijven onder druk komt te staan. Ondanks dit heeft het bedrijf echter alsnog mooie kwartalen neergezet, iets waardoor ik het aandeel ben blijven volgen.


Macro-economische onzekerheden, zoals de aanhoudende oorlog in Oekraïne, inflatie en recessievrees, hebben geleid tot een voorzichtigere houding onder beleggers. Dit heeft geleid tot een verschuiving weg van risicovollere activa, zoals fintech-aandelen. Bovendien zijn de hoge waarderingen die fintech-bedrijven tijdens de pandemie genoten, aanzienlijk gedaald. Daarom begin ik nu weer naar deze aandelen te kijken, aangezien de onderliggende groei in omzet fors blijft en eventuele aankomende renteverlagingen snel effect kunnen hebben binnen deze sector.


De aandelenkoers van Sofi Technologies sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


De fintech-sector kent intense concurrentie met duizenden startups wereldwijd. Deze concurrentie leidt tot hogere klantacquisitiekosten en druk op de winstmarges. Fintech-bedrijven moeten nu harder vechten om klanten aan te trekken en te behouden, wat vaak resulteert in prijsoorlogen en lagere winsten.


Voor SoFi betekent dit dat het voortdurend moet innoveren en efficiënter moet opereren om zijn marktpositie te behouden. Het bedrijf heeft zijn niet-rente-inkomsten verhoogd tot $242,27 miljoen in Q1 2024, maar de marges blijven onder druk staan door deze agressieve concurrentie.


SoFi Technologies heeft in het eerste kwartaal van 2024 sterke resultaten geboekt, ondanks een neerwaartse koerscorrectie na het publiceren van deze cijfers. De omzet steeg met 26,3% jaar-op-jaar tot $580,64 miljoen, terwijl de aangepaste EBITDA een indrukwekkende groei van 89,4% liet zien tot $144,38 miljoen. Dit resulteerde in een EBITDA-marge van 24,8%. Deze groei werd voornamelijk gedreven door de stijging in netto rente inkomsten tot $402,71 miljoen, een toename van 70,6% ten opzichte van vorig jaar, dankzij de aanhoudend hoge rentemarges en een aanzienlijke toename van de deposito basis.



Een belangrijke factor in SoFi's succes is het groeiende ledenaantal en de effectieve cross-selling strategie. De netto rentemarge steeg tot 5,91%, terwijl de deposito's groeiden tot $21,6 miljard, een stijging van 116% ten opzichte van vorig jaar. Bovendien zag SoFi een toename van niet-rente-inkomsten tot $242,27 miljoen, wat aantoont dat de diversificatie van inkomstenstromen nu langzaam vruchten afwerpt. De Financial Services/Technology Platform-segment is nu goed voor 42% van de totale inkomsten, en het bedrijf verwacht tegen het einde van 2024 een 50:50 inkomsten mix te bereiken. Dit is iets wat we graag zien, aangezien hiermee de afhankelijkheid van Sofi op een specifiek segment afneemt.


Sectoren zoals Financial Services en Technology Platforms dreven de groei van SoFi. Deze sectoren droegen 42% bij aan de netto-omzet, wat zorgde voor een meer gebalanceerde omzet mix. Bovendien behaalde de financiële dienstverlening een recordomzet van $151 miljoen, met een winst van $37 miljoen en een marge van 25%. Evenzo zag de Tech Platform-divisie een netto-omzet van $94 miljoen, een stijging van 21% jaar-op-jaar, met een bijdrage van 33%, wat effectieve acquisitie- en monetisatie strategieën aantoont. Dit alles draagt bij aan de algehele winstgevendheid van SoFi.


Op 31 maart bestonden persoonlijke leningen voor 65% van het leningboek van het bedrijf, maar dit kan aan het veranderen zijn. Studentenleningen stegen met 43% in Q1, terwijl persoonlijke leningen slechts met 11% toenamen. Ondanks algemene veronderstellingen is SoFi echter zeker niet slechts een studentenleningenbedrijf. In het Q1 2024 rapport benadrukte CEO Anthony Noto de diverse groei van het bedrijf over de segmenten Financial Services en Tech Platform. Noto benadrukte het momentum en de groeiende winstgevendheid en verbeterende balans van SoFi.


De segmenten Financial Services en Tech Platform droegen 42% bij aan de $581 miljoen gecorrigeerde netto-omzet in Q1. Deze segmenten moeten echter hun winstgevendheid verder verbeteren. In Q1 vormde het Lending-segment 75% van SoFi's totale bijdrage aan de winst van $275,6 miljoen. Beide segmenten hebben echter een verbeterde winstgevendheid laten zien ten opzichte van vorig jaar, met verdere verbeteringen verwacht in de toekomst.

In Q1 2024 bedroegen de leningen van SoFi in totaal $4,37 miljard, iets hoger dan in Q4 2023. Hypotheken stegen met 274% jaar-op-jaar tot $336,1 miljoen. Persoonlijke leningen stegen met 2%, terwijl studentenleningen sequentieel met 5% daalden.


SoFi verdient het dubbele aan rente op persoonlijke leningen (13,8%) vergeleken met studentenleningen (5,6%). De wanbetalingsratio voor persoonlijke leningen is echter 4,8%, aanzienlijk hoger. Senior secured loans, met een totaal van $846 miljoen, kunnen een belangrijk onderdeel van SoFi's portefeuille worden, genoeg ruimte dus om te groeien ook buiten enkel de bekende studentenleningen.


SoFi heeft zijn financiële verwachtingen voor 2024 verhoogd. Het bedrijf voorspelt een aangepaste EBITDA van $595 miljoen, een stijging van 37,8% ten opzichte van het voorgaande jaar. De verwachting voor de groei van de netto-inkomsten uit financiële diensten is minstens 75% jaar-op-jaar, en voor het Tech Platform-segment 20% jaar-op-jaar. Deze optimistische vooruitzichten worden ondersteund door een solide arbeidsmarkt en verbeterde kredietkwaliteit, met een gemiddelde FICO-score van 750 voor nieuwe leningen.


De gross margin van Sofi Technologies sinds de beursgang (2021-2023):

BRON: Macrotrends


In vergelijking met andere fintech- en leningsbedrijven, zoals Block, PayPal, Upstart en Affirm, blijkt SoFi aantrekkelijk gewaardeerd te zijn. SoFi's vooruitzichten tonen een samengestelde jaarlijkse groei van 16,7% in omzet en 39,2% in nettowinst tot 2026, wat hoger is dan de meeste van zijn concurrenten. Ondanks de volatiliteit en de huidige onderwaardering van de aandelen, blijft SoFi een aantrekkelijke investeringsoptie voor beleggers met een hogere risicotolerantie.


SoFi Technologies heeft indrukwekkende financiële resultaten behaald in het eerste kwartaal van 2024, met sterke groei in zowel de top- als de bottom-line. Ondanks de recente koersdaling blijft het bedrijf een aantrekkelijke investeringsoptie binnen de fintech dankzij zijn groeiende ledenbasis, steeds meer gediversifieerde inkomstenstromen en verhoogde financiële verwachtingen.



Het is belangrijk op te merken dat SoFi's weg naar GAAP-winstgevendheid nog steeds een uitdaging is, en dat de aandelenkoers waarschijnlijk volatiel zal blijven totdat de fintech-segmenten significant bijdragen aan de winstgevendheid. Als belegger is het dan ook belangrijk voorzichtig te blijven en de prestaties van het bedrijf de komende kwartalen nauwlettend volgen, vooral gezien de huidige marktdruk en de hoge short interest van 18,6%. Voor nu is het wachten op de volgende kwartaalcijfers, die verwacht worden op 29 juli voor het openen van de markt. In de tussentijd zal nieuws rond de rentestanden waarschijnlijk het meeste impact hebben op de koers van het aandeel.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comentarios

No se pudieron cargar los comentarios
Parece que hubo un problema técnico. Intenta volver a conectarte o actualiza la página.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page