top of page

Vóór het rentebesluit van de FED zijn alle ogen hierop gericht

In het kort:

  • Beleggers houden deze week hun ogen gericht op het rentebesluit van de Federal Reserve (Fed) én de retail verkoopcijfers, die cruciaal zijn voor de richting van de beurs.

  • De Amerikaanse rentecurve loop verder op, terwijl de Japanse yen sterker wordt, wat duidt op een verhoogd risico voor aandelenmarkten.

  • Het verschil in monetair beleid tussen de Fed en de Bank of Japan (BoJ) legt druk op de liquiditeit en de risicobereidheid van beleggers.


Deze week draait alles om het rentebesluit van de Federal Reserve (Fed), maar minstens zo belangrijk zijn de retail verkoopcijfers die dinsdag worden gepubliceerd. Terwijl de markten met spanning afwachten of de Fed woensdag de rente met 25 of 50 basispunten (bps) zal verlagen, zouden zwakke retail verkopen de kans op een agressievere verlaging kunnen vergroten. Dit maakt de aankomende dagen cruciaal voor de richting van de beurs.


De FED rentestand de afgelopen 10 jaar:

Bron: TradingEconomics


Sterke retail verkoopcijfers zouden de Fed kunnen overtuigen om slechts 25 bps te verlagen. Beleggers zijn echter verdeeld over de vraag of een kleine verlaging genoeg zal zijn om de economie te ondersteunen, zeker nu de rentecurve steeds verder stijgt. Daarom is het lastig in te schatten wat de reactie van de beurs zal zijn op een 25 bps verlaging ten opzichte van een 50 bps verlaging.



De Amerikaanse rentecurve, het verschil tussen korte termijn en lange rentes, blijft verder stijgen. Het verschil tussen de 2-jaars- en de 10-jaars rente steeg vorige week naar 0,07%. Dit fenomeen is een teken dat de korte termijn rente sneller daalt dan de lange rente, wat vaak gebeurt in perioden waarin de markt verwacht dat de Fed meer renteverlagingen doorvoert om economische vertraging tegen te gaan.


Deze steilere curve heeft grote gevolgen voor de aandelenmarkten, aangezien dit signaleert dat beleggers verwachten dat de rente in de toekomst verder zal dalen. Dit maakt korte leningen aantrekkelijker, maar kan de langetermijnverwachtingen voor de economie temperen.


De verwachte trage groei van de feestdagverkoop in de VS, met een stijging van slechts 2,3% tot 3,3% volgens Deloitte, is een zorgwekkend signaal dat de economische vertraging steeds zichtbaarder wordt. Traditioneel vertegenwoordigen de feestdagen een periode waarin consumenten massaal uitgeven, goed voor meer dan de helft van de jaarlijkse omzet van retailers. Echter, aanhoudende inflatie en uitgeputte spaargelden dwingen consumenten nu tot voorzichtigheid, rapporten als deze zijn zeker signalen dat komende data wellicht slechter zal zijn dan nu de verwachting is.


Dit lagere consumentenvertrouwen, samen met stijgende schuldenlast op kredietkaarten en dalende spaartegoeden, wijst erop dat de gemiddelde Amerikaan minder te besteden heeft. Dit zou kunnen leiden tot zwakkere bedrijfswinsten en kan de aandelenmarkten verder onder druk zetten, vooral in sectoren die afhankelijk zijn van consumentenbestedingen. Als deze trend aanhoudt, kan dit wijzen op een bredere economische afkoeling, wat het risico op een recessie vergroot.


De retail verkoopcijfers van dinsdag zullen cruciaal zijn om te bepalen of de Fed kiest voor een kleinere of grotere renteverlaging. De verwachtingen wijzen op een vertraging in de groei van de retail verkopen van 2,7% naar 2,2%. Als deze vertraging sterker blijkt te zijn, zal de druk op de Fed toenemen om de rente met 50 bps te verlagen. Dit zal hoe waarschijnlijk leiden tot meer volatiliteit op de aandelenmarkten aangezien dit de spanning voor een recessie aan kan wakkeren.


De groei in retail verkoopcijfers binnen de VS de afgelopen 5 jaar:

Bron: Ycharts


Naast het Amerikaanse rentebesluit kijken beleggers ook naar de ontwikkeling van de Japanse yen. De yen, die de afgelopen weken in waarde is gestegen, vormt een belangrijk signaal voor de wereldwijde liquiditeit. Dit komt door het gebruik van de yen in de zogenaamde carry trade, waarbij beleggers goedkope leningen in yen gebruiken om te investeren in risicovolle activa zoals Amerikaanse aandelen.


De Bank of Japan (BoJ) wordt deze week niet verwacht de rente te verhogen, maar investeerders letten scherp op signalen over toekomstige beleidswijzigingen. Als de BoJ de rente in de toekomst verder verhoogt, kan de yen verder in waarde stijgen, wat een afname in de risicobereidheid zou kunnen signaleren. Een sterkere yen maakt het minder aantrekkelijk om goedkope leningen in yen aan te gaan, wat liquiditeit uit de markten haalt en de aandelenkoersen kan drukken.



De bewegingen in de Amerikaanse rentecurve en de Japanse yen geven belangrijke signalen voor de toekomst van de aandelenmarkten. Een steilere rentecurve en een sterkere yen wijzen beide op een afname in de bereidheid van beleggers om risico’s te nemen. Beleggers zullen dan ook de komende dagen nauwlettend de retail verkoopcijfers en het rentebesluit van de Fed volgen, want deze factoren zullen de richting van de beurs bepalen.


Als de Fed ervoor kiest om de rente met slechts 25 bps te verlagen, terwijl de retailcijfers tegenvallen, kan dat leiden tot een negatieve reactie op de aandelenmarkten. Een renteverlaging van 50 bps zou het sentiment kunnen verbeteren, maar dit zou ook het signaal afgeven dat de Fed zich zorgen maakt over de economische vooruitzichten, wat voor extra volatiliteit kan zorgen.


Zelf zou ik het liefst een situatie zien waarin de FED start met een renteverlaging van 25 bps, gezien dit meer rust geeft aan de markt, waarin het niet lijkt alsof de FED het idee heeft hard in te moeten grijpen. Dit kan een signaal geven van meer vertrouwen in de economie en een zogenaamde soft landing. Dit, gepaard met hopelijk sterke Q4 kwartaalcijfers en forecasts voor 2025, zou naar mijn mening het beste scenario zijn voor een verdere stijging van de beurs.



De focus van beleggers ligt deze week dus niet alleen op het rentebesluit van de Fed, maar ook op de retail verkoopcijfers die dinsdag verschijnen. Deze cijfers zullen waarschijnlijk de richting van de beurs bepalen en invloed hebben op de omvang van de renteverlaging. Ondertussen blijft de Japanse yen versterken, wat kan duiden op een afnemende bereidheid om risico's te nemen en een dalende liquiditeit in de markten. Beleggers moeten zich voorbereiden op een week vol onzekerheid en mogelijke volatiliteit, naarmate centrale banken hun beleid verder vormgeven op basis van de economische data.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page