top of page

Vroege investeerders BUX boos: investeringen wellicht niks meer waard

In het kort:

  • Nederlandse bank ABN AMRO neemt de neobroker Bux over, een van Europa's grootste neobrokers.

  • De deal heeft echter niet het gehoopte succes, waardoor vroege investeerders, met name degenen die via crowd-investeringen bij Seedrs betrokken waren, dreigen met verlies achter te blijven.

  • Ondanks een totaal opgehaald durfkapitaal van ruim €100 miljoen, waarbij bekende financiers zoals Tencent, Prosus, en ABN AMRO zelf betrokken waren, lijkt de exit van Bux voor sommige investeerders niet gunstig uit te pakken.


ABN AMRO's overname van Bux: een unieke deal met gemengde resultaten

In een opmerkelijke zet heeft ABN AMRO, een grote Nederlandse bank, aangekondigd dat het de neobroker Bux overneemt. Deze overname, waarvan de exacte prijs niet is gedeeld, wordt echter niet met open armen ontvangen door alle investeerders, vooral niet door de vroege investeerders die via crowd-investeringen bij Seedrs betrokken waren.


Hoewel Bux altijd heeft gestreefd naar marktleiderschap in Europa en beweert dat de fusie met ABN AMRO een cruciale stap is om dit doel te bereiken, lijkt het erop dat niet alle investeerders profiteren van deze overname.



Tijdlijn en regulatoire goedkeuring

Deze overname brengt een complexe structuur met zich mee, waarbij BUX Holding als moedermaatschappij fungeert en verschillende dochterondernemingen elk verantwoordelijk zijn voor specifieke bedrijfsonderdelen en producten. ABN Amro zal de volledige aandelenkapitalen verwerven van twee dochterondernemingen, BUX B.V. en BUX Technology B.V., gerelateerd aan de BUX-applicatie voor de handel in aandelen en ETF's.


Niet-gerelateerde entiteiten, zoals die actief zijn in Crypto- en CFD-aanbiedingen, worden afgestoten in de hoop extra waarde te genereren voor de aandeelhouders.

De goedkeuring van toezichthoudende instanties, de Dutch Authority for the Financial Markets (AFM) en de centrale bank van Nederland (DNB), wordt verwacht binnen de komende 3 tot 6 maanden. Gedurende deze periode blijven de bedrijfsactiviteiten van BUX ononderbroken, en na afronding van de transactie wordt verwacht dat BUX Holding wordt ontbonden.


Een knelpunt voor de investeerders betreft de opbrengsten van de transactie, waarvan de details momenteel vertrouwelijk zijn vanwege regelgeving met betrekking tot de verkoop van financiële dienstverleners in Nederland. De opbrengsten zullen worden gecommuniceerd na afronding van de verkoop, gepland in het tweede kwartaal van 2024.


Wat betreft de verschillende investeringsrondes, blijkt uit de meest recente communicatie dat deelnemers aan de pre-emption-campagne met betrekking tot de BUX bridge-ronde een positief rendement zullen behalen, met een volledige liquidatievoorkeur van 3x hun investering. Echter, investeerders uit eerdere rondes worden geconfronteerd met een verlies, aangezien niet alle investeringen en bijbehorende liquidatievoorkeuren worden terugbetaald.


Deze laatstgenoemde investeerders, vanuit eerdere investeringsrondes dus, hebben kortgeleden toen het nieuws van de overname naar buiten kwam, bericht gekregen dat hun investering in een verlies zou eindigen. Hierin komt naar voren dat enkel de meeste recente investeerders van de laatste investeringsronde, van zogenaamde bridge-aandelen, hun investeringen zouden zien verdrievoudigen. De exacte voorwaarden en opbrengsten zijn momenteel vertrouwelijk en zullen worden gecommuniceerd na de voltooiing van de verkoop aan ABN Amro.


'De verkoop betekent in feite een verlies' zegt Yorick Naeff, CEO van BUX, dan ook zelf.


Investeerders teleurgesteld: dreigend verlies en gebrek aan transparantie

Ondanks de grote financiële ondersteuning en een half miljoen klanten in onder andere Nederland en Duitsland, lijkt de exit van Bux minder rooskleurig dan gehoopt, met name voor vroege investeerders. De communicatie met investeerders onthult dat de verkoopwaarde niet voldoet aan alle liquiditeitsvoorkeuren van eerdere investeringsrondes.

es'

Dit roept de vraag op of sommige investeerders hun geld mogelijk gedeeltelijk of helemaal niet terugkrijgen. Investeerders, vooral degenen die via Seedrs hebben bijgedragen, uiten hun onvrede over het gebrek aan transparantie en voelen zich onrechtvaardig behandeld. Het is opmerkelijk te noemen dat enkel de investeerders in laatste investeringsronde hun investering zien verdrievoudigen, gezien de Bridge-aandelen hier wel in aanmerking voor komen.


Extra´s voor Seedrs investeerders

Onder specifieke voorwaarden, waaronder het beleggen van minimaal bedragen per niveau en het hebben van actieve accounts op zowel het Seedrs-platform als de BUX Zero-beleggingsapp, kunnen investeerders in aanmerking komen voor aantrekkelijke "Extraatjes".


Deze extraatjes variëren per niveau en omvatten beloningen zoals BUX Tokens, gratis spaarplannen, BUX-merchandise, kaartjes voor BUX-beleggersevenementen, en zelfs exclusieve privileges zoals een privé-evenement met de CEO van BUX en een vermelding op de "Wall of Fame" bij het BUX-hoofdkantoor in Amsterdam. Over deze te winnen BUX Token lopen nog steeds gesprekken en een eventuele rechtzaak, de impact van de overname door ABN Amro en het afstoten van de crypto activiteiten is voor de investeerders in deze Tokens nog steeds onduidelijkheid.



Deze zelfde onduidelijkheid en het uitblijven van concrete informatie lijkt zich nu ook voor te doen bij de investeerders van BUX via Seedrs, aangezien zij geen duidelijkheid krijgen wat betreft hun investering, maar enkel de boodschap dat deze in een verlies zal eindigen. Het feit dat enkel de laatste investeerders vlak voor de overname een drievoudig rendement maken op hun investering is op zijn minst bijzonder te noemen.


Financiële achtergrond van Bux

Bux, opgericht in 2014 door Egbert Pronk, Joost van de Wijgerd, Nick Bortot en Robbert Bos, heeft door de jaren heen aanzienlijk durfkapitaal aangetrokken. Met een totaal van ruim €100 miljoen aan financiering, waaronder investeringen van bekende spelers als Tencent, Prosus en ABN AMRO zelf, leek Bux een veelbelovende speler in de neobroker-markt.


Met een indicatieve waardering van €195,785,138.24 en een totaal opgehaald bedrag van €74,233,448 via Seedrs, heeft BUX een significante groei doorgemaakt.


Echter, het bedrijf heeft ook financiering opgehaald bij kleine investeerders via crowd-investeringen, waarbij in 2017 al bijna €1,3 miljoen werd verzameld via het Seedrs-platform. In de rondes hierna is nog een meervoud hiervan opgehaald, hieronder staan zijn de verschillende investeringsrondes en de totale geïnvesteerde waarde, zoals weergegeven op de site van Seedrs.



Achtergrond van Bux's financiële nood en exit-strategie

Bux's financiële verslag van het afgelopen jaar onthult een zorgwekkende situatie, met een omzet van ruim twee miljoen euro die werd gecompenseerd door een verlies van ongeveer 16 miljoen euro. Het bedrijf nam maatregelen om winstgevend te worden, waaronder het verkopen of sluiten van delen van het bedrijf buiten Nederland en het aanpassen van de prijsstructuur.


Een reorganisatie, inclusief het ontslaan van ruim 40% van het personeel, volgde om kosten te verlagen. In juni van dit jaar voerde Bux een overbruggingsfinanciering van €5,1 miljoen uit om verliezen tot het einde van het jaar te dekken. Deze financiering gaf deelnemende investeerders, waaronder crowd-investeerders, een drievoudig veelvoud van hun investering terug in het geval van een verkoop.


Reacties en toekomstperspectief voor investeerders

De reacties van investeerders op deze situatie variëren van boosheid tot teleurstelling. Kleine investeerders voelen zich achtergesteld ten opzichte van grote aandeelhouders die recentelijk zijn ingestapt en nu een aantrekkelijke waardering ontvangen.


De komende maanden zullen onthullen hoeveel geld de vroege investeerders terugkrijgen en of de grote durfkapitaalfondsen het verlies gemakkelijker kunnen verwerken dan particuliere investeerders. Deze zaak voegt zich bij een groeiend aantal mislukte crowd-investeringen in startups, waarbij investeerders uiteindelijk verlies lijden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

留言


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page