Vraag van een lezer: Zijn Prosus aandelen een goede koop?
Onlangs kregen we een vraag van een van onze lezers die al een aantal jaar aandelen van Prosus in portefeuille heeft. Na een periode waarin de positie (van deze lezer) structureel in het rood heeft gestaan, staat het nu weer in de plus, na de rally van Chinese aandelen (waar Prosus aan gelinkt is). Dit is waarschijnlijk een moment van opluchting, maar ook een nieuw dilemma: blijven zitten of de winst nemen? In dit artikel wil ik een beeld geven van hoe ikzelf naar een situatie als deze kijk, aan de hand van de gestelde vraag over Prosus specifiek, en wat te doen met een positie die lang in het rood heeft gestaan.
Prosus is een van de grootste technologie-investeerders ter wereld, genoteerd aan de Amsterdamse beurs, maar met belangen die zich wereldwijd uitstrekken. Het meest waardevolle bezit in hun portefeuille is zonder twijfel het belang in Tencent, de Chinese techgigant die actief is op gebieden zoals social media, fintech en online gaming. Tencent is goed voor het grootste deel van de Net Asset Value (NAV) van Prosus.
Bron: Prosus Investor Relations
De aandelenkoers van Prosus de afgelopen vijf jaar:
Bron: Euronext
Op het eerste gezicht lijkt Prosus aantrekkelijk: het aandeel handelt momenteel tegen een aanzienlijke korting van ongeveer 34,5% op de Net Asset Value (NAV). Dit betekent dat beleggers aandelen kunnen kopen voor een prijs die beduidend lager is dan de totale waarde van de activa van Prosus. Laten we die berekening kort toelichten.
De NAV van een bedrijf is simpelweg de waarde van de activa minus de schulden. Voor Prosus is de belangrijkste component van die activa het belang in Tencent, dat goed is voor ongeveer 75% van de totale NAV van Prosus.
De NAV per aandeel wordt vaak als een belangrijke maatstaf gezien om te beoordelen of een aandeel zoals deze onder- of overgewaardeerd is. Momenteel staat de beurskoers van Prosus rond de 39,66 euro, terwijl de NAV per aandeel geschat wordt op 60,50 euro (Bron: Prosus). De korting op de NAV bereken je door de beurskoers te delen door de NAV en het resultaat om te zetten naar een percentage. Het is dan snel berekent dat Prosus wordt verhandeld tegen 65,5% van zijn totale waarde, oftewel een korting van 34,5% ten opzichte van de NAV.
Deze korting kan aantrekkelijk lijken, vooral omdat Prosus ook actief bezig is met het terugkopen van eigen aandelen. Door aandelen terug te kopen tegen een prijs die onder de NAV ligt, verhoogt het bedrijf effectief de waarde van de resterende aandelen, wat leidt tot een jaarlijkse waardecreatie van 6-7%.
Maar er is een reden voor die korting. Het belang van Prosus is nauw verweven met Tencent, en daarmee met de risico’s en onzekerheden van de Chinese markt. Tencent vertegenwoordigt ongeveer 127,2 miljard euro van de totale waarde van Prosus, terwijl de volledige marktwaarde van Prosus op 160,1 miljard euro ligt. Dat betekent dat ongeveer 79,4% van de totale waarde van Prosus afhankelijk is van hun belang in Tencent.
Dit toont hoe afhankelijk Prosus is van Tencent en hoe kwetsbaar het aandeel kan zijn voor gebeurtenissen in de Chinese markt. De recente reguleringen van de Chinese overheid, die zich richten op grote technologiebedrijven zoals Tencent, hebben de toekomst van deze bedrijven minder voorspelbaar gemaakt. Dit verklaart deels waarom het aandeel Prosus met een korting wordt verhandeld.
Tencent is een van de grootste technologiebedrijven ter wereld, met sterke posities in gaming, social media, fintech en cloudservices. Recent nieuws over een stimuleringspakket van de Chinese overheid, ter waarde van ongeveer 114 miljard dollar, heeft op korte termijn een positief effect gehad op de vooruitzichten voor Tencent en heeft ook bijgedragen aan de recente stijging van Prosus. Dit pakket is ontworpen om de liquiditeit in de markt te vergroten en de binnenlandse vraag te stimuleren, wat direct ten goede komt aan bedrijven zoals Tencent.
Tencent lijkt goed gepositioneerd om te profiteren van deze stimuleringsmaatregelen, wat ook positief doorwerkt op de waarde van Prosus. Toch moet worden benadrukt dat de blootstelling aan de Chinese markt zowel een kans als een risico inhoudt. Het succes van deze stimuleringspakketten en de stabiliteit van de Chinese economie zullen bepalend zijn voor de verdere groei van Tencent en daarmee ook voor Prosus.
Wanneer je in een situatie zit waarin je na lange tijd weer winst maakt op een aandeel, is het verleidelijk om vast te houden, vooral als analisten optimistische koersdoelen voor ogen hebben. Toch is het belangrijk om jezelf een kritische vraag te stellen: hoe waardeer je Prosus zelf? Heb je vertrouwen in de toekomst van Tencent en de Chinese markt?
Als het antwoord op die vraag ja is, dan zou het zinvol kunnen zijn om te blijven zitten. De korting op de NAV en de buybacks geven een extra stimulans voor verdere waardestijging. Maar het blijft belangrijk om te begrijpen dat je in feite voornamelijk in Tencent belegt via Prosus.
Als je echter zorgen hebt over de risico's van overheidsingrepen of economische onzekerheden in China, dan kan het verstandig zijn om nu je winst te nemen. De blootstelling van Prosus aan de risico’s van de Chinese markt is groot, en de markt kan heftig reageren op politieke of economische veranderingen, die in China nog best heftig kunnen zijn.
Waarom ik geen Prosus in mijn portefeuille heb
Er zijn een paar redenen waarom ik op dit moment geen Prosus aandelen bezit. Ten eerste is het bedrijf grotendeels in handen van Naspers, het Zuid-Afrikaanse moederbedrijf. Naspers heeft speciale aandelen met stemrechten die hen de volledige controle geven over belangrijke beslissingen, terwijl gewone aandeelhouders, zoals jij en ik, nauwelijks invloed hebben. Dit brengt altijd extra risico’s met zich mee, vooral als de belangen van de meerderheidsaandeelhouder niet in lijn liggen met die van de kleinere aandeelhouders.
Daarnaast speelt de blootstelling aan Tencent en de Chinese markt een grote rol. Hoewel Tencent een sterk gediversifieerd technologiebedrijf is, blijft het opereren in een markt die onderhevig is aan zware overheidsregulering. Deze onzekerheden maken het moeilijk om een betrouwbare waardering voor Prosus te maken, en dat is voor mij een van de lastigste aspecten van dit aandeel.
Ondanks de dominante positie van Tencent in de portefeuille, heeft Prosus ook belangen in een breder scala aan bedrijven buiten China, vooral in opkomende markten. Denk aan snelgroeiende sectoren zoals e-commerce, food delivery en fintech, met investeringen in bedrijven zoals Delivery Hero, Swiggy, OLX en PayU. Deze bedrijven opereren voornamelijk in markten zoals India, Latijns-Amerika en Europa en bieden Prosus een belangrijke diversificatie buiten hun afhankelijkheid van Tencent.
Zie al deze investeringen als gokjes waarmee Prosus pogingen doet enkele keren een winnaar te pakken te hebben. Vergelijkbaar met hoe ze in 2001 voor $34 miljoen, toen nog onder de naam Naspers (moederbedrijf) de helft van Tencent kochten, iets wat nu vele malen meer waard is en een van de beste investeringen ooit is geweest. Mocht Prosus de positie in Tencent (verder) gaan afbouwen en andere investeringen doen zal ik zeker nauw in de gaten houden hoe Prosus zou ontwikkelen.
Hoewel deze investeringen potentieel hebben, bevinden ze zich wel bijna altijd in een vroege groeifase en zijn veel van deze bedrijven nog niet winstgevend. Dit brengt extra risico's met zich mee, maar het biedt Prosus wel toegang tot opkomende markten met enorme groeikansen. Deze diversificatie maakt Prosus aantrekkelijk voor beleggers die ook willen profiteren van snelgroeiende markten buiten China.
Als je echter gelooft dat Tencent kan blijven groeien en dat de Chinese overheid haar reguleringsdrift in toom zal houden, dan kan Prosus een goede belegging blijven. Maar als je twijfels hebt over de risico's die de Chinese markt met zich meebrengt, is het misschien verstandig om nu je winst te nemen.
Echter investeer ikzelf op dit moment liever in losse bedrijven, ook als dit in China zou zijn, die ik kan analyseren en waarbij ik beter kan insschatten wat ik kan verwachten van het bedrijf, waarbij een lange termijn waardering makkelijker te maken is. Wat belangrijk is, is dat je dus niet alleen naar de korte termijn kijkt, maar ook de lange termijnwaarde van het aandeel beoordeelt.
In dat licht moet je ook de vraag stellen: zou je nu opnieuw in Prosus investeren als je het niet al in portefeuille had? Als het antwoord daarop nee is, kan dat een signaal zijn dat het tijd is om afscheid te nemen. Verliefd worden op een aandeel kan behoorlijk slecht uitpakken, en is iets wat helaas veel beleggers al overkomen is. Daarmee wil ik niet zeggen dat dit bij Prosus het geval zal zijn, maar meer om te benadrukken dat je altijd objectief naar je portfolio moet blijven kijken. Mocht op een gegeven moment wel meer naar Chinese aandelen gaan kijken zal Tencent, als een van de grootste Chinese tech giganten en marktleider, zeker voorbij komen, maar totdat aandelen Tencent interessant worden of Prosus fors gaat herbalanceren zal Prosus op dit moment niet in mijn portfolio komen.
Comments