top of page

Vraag uit de community: hoe evalueer je een bedrijf dat nog geen winst maakt?

In het kort:

  • Bedrijfsvaluatie Noodzaak: Belangrijk proces voor investeerders, met diverse methoden voor nauwkeurige waardebepaling.

  • DCF Methode Essentials: Discounted Cash Flow (DCF) methode, vooral relevant voor niet-winstgevende bedrijven, gebruikt toekomstige kasstromen en een discount rate.

  • Methoden voor Bedrijven Zonder Winst: Voor niet-winstgevende bedrijven zijn Asset-based, Revenue-based en DCF-valuations essentieel voor waardebepaling.


Bedrijfsvaluatie is een cruciaal proces voor investeerders, waarbij verschillende methoden worden toegepast om een nauwkeurige schatting van de waarde van een bedrijf te verkrijgen. Een van de meest gebruikte methoden voor bedrijven die nog geen winst maken is de Discounted Cash Flow (DCF) methode. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat de DCF methode inhoudt, waarom het relevant is, en hoe het kan worden toegepast voor bedrijfsvaluaties.



Laten we eerst eens kort kijken hoe normaliter de winst van een bedrijf berekend wordt, met een paar vaak voorbijkomende termen. De earnings of winst van een bedrijf kunnen op verschillende manieren worden berekend. Enkele belangrijke methoden zijn:


  1. Bedrijfsresultaat (EBIT): Dit is de operationele winst van een bedrijf en wordt berekend door de bedrijfskosten af te trekken van de netto-omzet.

  2. Earnings per share (EPS): Dit wordt berekend door de winst van een bedrijf te delen door het aantal aandelen dat in omloop is. Het geeft aan hoeveel winst er is behaald per aandeel.

  3. Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization (EBITDA): Dit is een maatstaf voor de brutowinst minus de aftrek van overheadkosten van een bedrijf.


Wat is de Discounted Cash Flow Methode?

De Discounted Cash Flow methode, afgekort als DCF, is een waarderingsmethode die gebaseerd is op de toekomstige kasstromen van een bedrijf. Het is een krachtig instrument dat vaak wordt gebruikt naast andere methoden, zoals de EBITDA multiple methode, om een meer nauwkeurige waarde-inschatting te verkrijgen. Vooral bij start-ups of bedrijven die nog geen winst maken, kan de DCF methode een aannemelijkere waardering opleveren dan de EBITDA multiple methode.


Hoe werkt de Discounted Cash Flow Methode?

De DCF methode is gebaseerd op prognoses van toekomstige omzet, winst en kasstromen. Vervolgens worden deze prognoses verdisconteerd tot een huidige waarde met behulp van een discount rate. De keuze van de discount rate is een kritische stap, waarbij het risiconiveau en de opportunity costs van het geïnvesteerde kapitaal worden overwogen.


Verschillen tussen Omzet, Winst en Cashflow

Het begrijpen van de verschillen tussen omzet, winst en cashflow is essentieel. Omzet vertegenwoordigt de totale inkomsten uit de verkoop van producten en diensten, terwijl winst het bedrag is dat overblijft na aftrek van kosten van de omzet. Cashflow, daarentegen, is het verschil tussen ontvangen en uitgegeven geld over een bepaalde periode. Het is van belang te realiseren dat winst en cashflow niet altijd gelijk zijn, en dit inzicht is cruciaal voor een financieel gezond bedrijf.



Valuatiemethoden voor Bedrijven zonder Winst

Voor bedrijven zonder winst kunnen verschillende waarderingsmethoden worden toegepast. Enkele belangrijke methoden zijn:

1. Asset-based Valuation: Deze methode waardeert een bedrijf op basis van de waarde van zijn activa.

2. Revenue-based Valuation: Hier wordt gekeken naar de omzet van het bedrijf en wordt deze vermenigvuldigd met een bepaalde factor, afhankelijk van de branche.

3. Discounted Cash Flow Valuation: Zoals eerder besproken, wordt hier gekeken naar de toekomstige kasstromen van het bedrijf, die worden verdisconteerd naar de huidige waarde.


Voorbeeld: Een Bedrijf Zoals Roku beoordelen

Het waarderen van een bedrijf als Roku, dat nog geen winst maakt maar opereert in een snel evoluerende markt, vereist een zorgvuldige analyse van verschillende factoren. Hieronder volgt een gedetailleerde bespreking van hoe investeerders de waardering van Roku kunnen benaderen:


Discounted Cash Flow (DCF) Methode:

- Prognoses van Toekomstige Kasstromen: De kern van DCF is het maken van nauwkeurige voorspellingen van de toekomstige kasstromen van Roku. Dit omvat het begrijpen van de groeivooruitzichten, bedrijfsprestaties en marktomstandigheden.

- Discount Rate: Het bepalen van de juiste disconteringsvoet is cruciaal. Deze rate weerspiegelt het risiconiveau en de opportunity costs van het geïnvesteerde kapitaal. In het geval van een bedrijf als Roku, dat nog geen winst maakt, kan de disconteringsvoet hoger zijn om het hogere risico te weerspiegelen.


Vergelijking met Branchegenoten:

- Price to Sales (P/S) en Price to Book (P/B) Ratio's: Het vergelijken van Roku's waarderingsratio's met die van vergelijkbare bedrijven in de branche biedt een contextuele benadering. Als bijvoorbeeld de P/S- en P/B-ratio's hoger zijn dan die van concurrenten, kan dit wijzen op overwaardering.


Marktanalyse en Groeipotentieel:

- Industrietrends: Het begrijpen van trends binnen de sector is essentieel. Voor Roku, actief in streaming en entertainment, impliceert groei in de sector een grotere marktkapitalisatie en waarde.

- Positionering en Groeipotentieel: Analyseer Roku's positie in de markt en beoordeel het potentieel voor toekomstige groei. Inzicht in hoe Roku zich onderscheidt van concurrenten is van cruciaal belang.


Risicobeoordeling:

- Bedrijfsrisico's: Identificeer specifieke risico's waarmee Roku wordt geconfronteerd, zoals concurrentiedruk, snelle technologische veranderingen of regelgevingsuitdagingen. Begrijp hoe deze risico's de waarde van het bedrijf kunnen beïnvloeden.

- Marktrisico: Overweeg bredere marktontwikkelingen en externe factoren die de aandelenkoers kunnen beïnvloeden, zoals economische trends en geopolitieke gebeurtenissen.


Toekomstige Vooruitzichten:

- Strategie en Leiderschap: Beoordeel de bedrijfsstrategie en het leiderschap van Roku. Een heldere visie en een effectieve uitvoering kunnen bijdragen aan toekomstig succes en waardecreatie.


Waarderingsmodellen en Inherent Onzekerheden:

- DCF vs. Vergelijkende Waardering: Overweeg het gebruik van zowel DCF als vergelijkende waarderingsmodellen om een uitgebreid beeld te krijgen. Elk model heeft zijn eigen beperkingen en het combineren ervan kan helpen om meer evenwichtige conclusies te trekken.

- Onzekerheden: Erken de inherente onzekerheden bij het waarderen van een bedrijf in een dynamische sector. Zorg ervoor dat het waarderingsproces rekening houdt met mogelijke scenario's en variabelen.


Het evalueren van Roku vereist dus een hele brede benadering, waarbij financiële, industriële en managementfactoren worden meegenomen. Investeerders moeten zich bewust zijn van de onzekerheden en voortdurend de ontwikkelingen in de markt volgen om de waardering van Roku accuraat te houden.



Conclusie

De Discounted Cash Flow methode is een krachtig instrument voor bedrijfsvaluaties, met name voor bedrijven die nog geen winst maken. Door gedetailleerde prognoses en een zorgvuldige keuze van de discount rate kan deze methode investeerders en ondernemers helpen een beter inzicht te krijgen in de waarde van een bedrijf.


Het is echter belangrijk om te beseffen dat elke waarderingsmethode zijn beperkingen heeft, en het is vaak raadzaam om meerdere methoden te combineren voor een meer alomvattende evaluatie.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page