top of page

Volgens deze analist kan Nvidia nog 40% stijgen

In het kort:

  • Bank of America verhoogde het koersdoel voor Nvidia met $25 naar $190, wat een stijging van bijna 40% betekent.

  • Veel analisten verwachten dat de groei blijft doorzetten door de aanhoudende sterke vraag naar AI-chips en nieuwe bedrijfscontracten, wat wederom duidelijk werd in deze cijfers van TSMC afgelopen week.

  • Temidden van de zorgen over een mogelijke bubbel in de AI-sector, blijft Nvidia's waardering een punt van discussie voor velen.


Bank of America (BofA) heeft zijn koersdoel voor Nvidia verhoogd naar $190 per aandeel, een stijging van $25 ten opzichte van hun eerdere inschatting. Analist Vivek Arya van de Amerikaanse bank ziet potentieel voor een stijging van bijna 40% ten opzichte van de slotkoers van gisteren (17 oktober). Dit is opvallend omdat Nvidia al een enorme stijging van meer dan 176% heeft doorgemaakt in 2024, met name gedreven door de sterke vraag naar hun AI-chips en technologieën.


De aandelenkoers van Nvidia het afgelopen jaar:

Bron: Macrotrends

De belangrijkste drijver achter deze optimistische voorspelling is de toenemende vraag naar Nvidia's producten, met name naar de nieuwe Blackwell-chip, waarvan CEO Jensen Huang recentelijk meldde dat de vraag "waanzinnig" is, zoals we eerder ook al aangaven. Het bedrijf heeft niet alleen een sterke positie in de AI-hardwaremarkt, maar is ook strategische samenwerkingen aan gegaan met grote bedrijven als Accenture, ServiceNow, en Microsoft. Deze samenwerkingen vormen een belangrijke pijler van Nvidia's bredere AI-ecosysteem, wat hen een concurrentievoordeel geeft ten opzichte van nog minder ontwikkelde spelers zoals grootste concurrent AMD.


Daarnaast ligt een groot deel van de toekomstverwachtingen in het feit dat Nvidia zich richt op AI Foundry en AI Hubs, platformen die het mogelijk maken voor bedrijven om efficiënter te werken met AI-oplossingen. Deze bedrijfsmodellen kunnen op de lange termijn zorgen voor een stabiele inkomstenstroom en verdere groei.


Een van de opvallende punten in deze analyse is dat de markt volgens deze analist de waarde van Nvidia onderschat, vooral gezien de toekomstige kasstroommogelijkheden. BofA verwacht dat het bedrijf in de komende twee jaar ongeveer $200 miljard aan vrije kasstroom zal genereren. Dit is vergelijkbaar met techgiganten als Apple, wat een indicatie is van de immense schaal van Nvidia's financiële prestaties. Met een forward price-to-earnings ratio (P/E) van 48,1, ligt Nvidia's waardering volgens hen op een aantrekkelijk niveau, zeker in vergelijking met andere grote technologiebedrijven, de zogenaamde "Magnificent Seven". Dit ratio blijft aanzienlijk lager dan die van andere techbubbels uit het verleden, zoals Cisco in 2000, dat een forward P/E had van 105.


Dit is dan ook een belangrijk verschil, hoewel het wel belangrijk is dat elke ratio weer een ander verhaal verteld uiteraard. Echter is het feit dat er onderaan de streep daadwerkelijk geld verdient wordt een essentieel feit en verschil ten opzichte van de eerdere internet bubbel in 2000.


Ondanks de sterke groeicijfers zijn er echter zorgen dat Nvidia en de bredere AI-markt zich in een bubbel bevinden, als we het eens vergelijken met de bredere economie. Nvidia's marktwaarde is momenteel namelijk gelijk aan ongeveer 11,7% van het Amerikaanse BBP, een niveau dat sommige analisten juist wel doet denken aan de dotcom-bubbel van begin 2000, toen Cisco een marktkapitalisatie van 5,5% van het BBP bereikte.


Het verschil met toen is echter dat Nvidia opereert in een veel grotere en groeiende markt, met diverse sectoren zoals zelfrijdende auto's, datacenters, en cloud computing die hun producten blijven afnemen. Dit zijn markten die nog volop in ontwikkeling zijn, waardoor er meer ruimte is voor duurzame groei. Echter geeft het wel aan hoe ver de waarderingen al gekomen zijn, maar ook wat de impact is van deze ontwikkeling in chips, in vergelijking tot de hele (in dit geval Amerikaanse) economie.


De vergelijking tussen Nvidia en Cisco als het gaat om % van het Amerikaans BBP:

Bron: Bloomberg

Tot slot, terwijl sommige experts zoals Gene Munster van Deepwater Asset Management waarschuwen voor mogelijke correcties in de waarderingen, benadrukken anderen zoals Jim Cramer juist weer nogmaals dat de vraag naar Nvidia-producten groter is dan de productiecapaciteit van toeleveranciers zoals Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC).


De sterke kwartaalcijfers van TSMC kort uitgelegd:

Bron: Bloomberg/YouTube

TSMC, de grootste producent van geavanceerde chips ter wereld en een belangrijke leverancier van bedrijven zoals ook Nvidia, heeft in het derde kwartaal van 2024 dan ook zeer sterke financiële resultaten behaald. Het bedrijf zag zijn nettowinst met 54% stijgen tot NT$325,3 miljard ($10,1 miljard), wat ruim boven de schattingen van NT$300,2 miljard van analisten lag. Deze winstgroei werd gestimuleerd door de voortdurende hoge vraag naar chips, voornamelijk voor AI-toepassingen en smartphones. Dit zagen we ook direct terug in de koers van Nvidia, die na dit nieuws meteen omhoog vloog (samen met die van o.a. Apple).


TSMC verwacht overigens dat de omzet in het vierde kwartaal verder zal toenemen tot tussen de $26,1 miljard en $26,9 miljard, wat een groei van 13% op kwartaalbasis en 35% op jaarbasis betekent. De TSMC-CEO, C.C. Wei, benadrukte dat de vraag naar AI "echt" is en dat TSMC de "diepste en breedste groei" in de industrie ervaart. Dit wordt bevestigd door de samenwerking met grote klanten, waaronder hyperscalers en AI-innovators die allemaal vertrouwen op de chips van TSMC.


Een belangrijke verschuiving die momenteel wel van start kan gaan is de overgang van de training-fase van AI, waar Nvidia nu sterk van profiteert, naar de inference-fase. Inference, waarbij getrainde AI-modellen worden toegepast, vereist minder krachtige en goedkopere hardware. Dit kan leiden tot een verminderde vraag naar Nvidia’s hoogwaardige GPU’s. Hoewel Nvidia zich al positioneert met platforms zoals TensorRT voor inference-toepassingen, zal de vraag naar inference-GPU's meer geleidelijk groeien dan die naar trainings-GPU's, wat tot lagere omzetten kan leiden. Zelf ben ik erg benieuwd hoe de markt hiernaartoe zal ontwikkelen en wat dit zal betekenen voor bedrijven als Nvidia en AMD.



Als we kijken naar deze cijfers lijkt een grote crash zoals in 2000 minder waarschijnlijk, al blijven macro-economische factoren altijd een risico voor zulke hoge waarderingen. Nvidia blijft voor nu overduidelijk een van de meest gevolgde aandelen op de markt, met zowel hoop op verdere groei als de angst voor overwaardering die tot een correctie zou kunnen leiden. Welke van de twee werkelijkheid zal worden is nog maar de vraag, hiervoor zullen de aankomende kwartaalcijfers van Nvidia in november ons hopelijk wat meer duidelijkheid geven.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page