top of page

Verwachting ASML kwartaalcijfers: dit moet je weten

In het kort:

  • ASML verwacht een omzetstijging van 12,3% in Q2 2024 ten opzichte van Q1 2024, met een brutomarge van 50-51%.

  • Strategische focus op high-volume productie voor TSMC's 2nm nodes biedt aanzienlijke inkomstenmogelijkheden voor 2025 en daarna.

  • Sterke verkoop aan China blijft ondanks voortdurende Amerikaanse sancties, de vraag is hoe dit in Q2 zal ontwikkelen.


ASML rapporteert morgen, op woensdag 17 juli pre-market zijn kwartaalcijfers. Het bedrijf verwacht een totale netto-omzet van EUR 5,7 miljard tot EUR 6,2 miljard in Q2 FY2024. Het midden punt van dit bereik impliceert een jaar-op-jaar afname van -13,8%, grotendeels gedreven door aanhoudende tegenwind in netto boekingen. Wel zou dit beteken dat het bedrijf een kwartaal-op-kwartaal stijging van 12,3% neer zou zetten ten opzichte van Q1 2024.


De brutomarge van ASML 2010-2024:

Bron: Macrotrends


Gezien de EUR 3,6 miljard aan netto boekingen in Q1 FY2024, wat aanzienlijk lager was dan de marktconsensus van EUR 4,63 miljard, ben ik erg benieuwd wat dit kwartaal zal brengen in nieuwe boekingen. Bovendien duidt een verwacht middenpunt van 50,5% voor de brutomarge op verdere krimp op kwartaalbasis. Analisten verwachten een winst per aandeel (EPS) van ongeveer €3,7 voor Q2 2024, een stijging ten opzichte van €3,1 in Q1, versterkt door de sterke vraag naar ASML's EUV- en DUV-systemen.


De EPS (groei) van ASML 2010-2024:

Bron: Macrotrends


Ik verwacht dat vooral de groeivooruitzichten vanuit het management van belang zal zijn voor beleggers. Hierbij zal de visie van het bedrijf op de eventueel afnemende afzetmarkt in China en de ontwikkelingen in boekingen van belang zijn. Gezien 2024 echt een overgangsjaar lijkt te zijn denk ik dat beleggers grotendeels akkoord zullen zijn met de verwachte daling in omzet ten opzichte van 2023, echter zullen de groeivooruitzichten voor 2025 en 2026 een grote rol gaan spelen morgen. Hierin spelen boekingen van grote klanten als TSMC en Intel een grote rol, zoals ik later in dit artikel verder zal belichten.


De aandelenkoers van ASML sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Voor het volledige kalenderjaar 2024 verwacht ASML dat de totale netto-omzet vergelijkbaar zal zijn met de €27,6 miljard van 2023. Voor 2025 verwacht ASML een omzetstijging van 34,8%, wat resulteert in een verwachte omzet van €37,2 miljard. Door deze vlakke groei acht ik de kans groot dat de marges van het bedrijf zullen blijven verslechteren in 2024 in vergelijking met vorig jaar vanwege zwakke omzetgroei, de mate hiervan is echter nog lastig in te schatten.


De netto-omzet van ASML 2010-2024:

Bron: Macrotrends


De grootste groeikans voor ASML die een verandering teweeg kan brengen ligt op dit moment bij de 2nm node, waarvan de lithografie systemen nu worden geleverd en naar verwachting een groot percentage van de inkomsten in 2025 en 2026 zullen vertegenwoordigen. Voor 2024 wordt verwacht dat TSMC 16 EUV- en 10 DUV-systemen zal aanschaffen, wat naar schatting €3,5 miljard aan inkomsten zal genereren. In 2025 zullen deze aankopen naar verwachting toenemen tot 38 EUV- en 22 DUV-systemen, wat resulteert in €8,19 miljard aan inkomsten. TSMC is een leider in de halfgeleiderindustrie, bekend om zijn geavanceerde technologie en sterke marktpositie. De meest geavanceerde 3nm-proces van TSMC droeg in Q1 2024 bij aan 9% van de omzet, terwijl de 5nm- en 7nm-processen samen 56% van de omzet vertegenwoordigden.


De langetermijnovereenkomst met TSMC wordt naar verwachting eind FY2024 afgerond, maar de exacte timing en details van de bestellingen zijn nog onbekend. Elke high-NA EUV-machine kost ongeveer $380 miljoen. Deze machines zullen naar verwachting in FY2025 worden geleverd, waarbij het bedrijf een omzetdoel van EUR 35 miljard tot EUR 40 miljard wil bereiken, wat een groei van +30% YoY impliceert.


ASML's twee grootste klanten zijn TSMC en Intel (INTC). INTC plaatste in december vorig jaar bestellingen bij ASML en noemde in hun recente earnings call dat ze voor de productie van Intel 14A op high-NA EUV vertrouwen. Ze prezen deze technologie voor het creëren van een sterke rugwind voor het bedrijf en verwachten dat het de marges aanzienlijk zal verbeteren. Dit kan voor ASML dus een absolute game-changer en enorme inkomstenbron gaan worden.



In Q1 FY2024 bestond 18,2% van de totale boekingen uit EUV-boekingen en 81,8% niet-EUV-boekingen. Vanwege het huidige kleine gewicht van EUV-boekingen zal de totale omzetgroei van het bedrijf op korte termijn nog niet significant worden beïnvloed door een mogelijke versnelling in EUV-omzetgroei verwacht ik. Naarmate de omzet mix groter wordt, zal de sterkere impact echter zichtbaar worden, hoewel dit proces tijd zal kosten, zoals het management heeft geïmpliceerd.


ASML blijft sterke verkopen aan China realiseren, ondanks de voortdurende Amerikaanse sancties. In Q1 2024 genereerde ASML 49% van zijn omzet uit China, aanzienlijk meer dan de 17% in 2022. Dit hoge percentage aan inkomsten benadrukt de robuuste vraag naar ASML's lithografie systemen in China, zelfs in het licht van beperkingen op de verkoop van geavanceerde systemen zoals EUV.


Tijdens de vorige earnings call van Q1, toen een analist vroeg naar de huidige update over de Chinese markt, herhaalde ASML dat 10% tot 15% van de Chinese verkoop in FY2024 zal worden beïnvloed door de exportbeperkingen. Daarom geloof ik dat geopolitieke spanningen tussen de VS en China een risico kunnen vormen voor de groeivooruitzichten van het bedrijf op de lange termijn. Dit kan zelfs al wel eens verdere impact gaan hebben op de boekingen en dus de omzet en marges van ASML in dit kwartaal, iets waar ik erg benieuwd naar ben en morgen dan ook in het specifiek op zal letten.


Aan het einde van Q1 2024 had ASML een achterstand van 75 EUV-systemen met een gemiddelde verkoopprijs (ASP) van €180 miljoen per systeem. Daarnaast waren er 160 DUV-systemen in de achterstand met een ASP van €77 miljoen. Deze aanzienlijke achterstand illustreert de voortdurende sterke vraag naar ASML's geavanceerde lithografie systemen.


Ondanks teleurstellende resultaten in Q1 2024, waar elke financiële maatstaf fors daalde ten opzichte van het vorige kwartaal, blijft ASML de leidende speler in de halfgeleider apparatuurmarkt. De strategische focus op TSMC's 2nm nodes bieden aanzienlijke groeimogelijkheden voor de komende jaren. Ik ben erg benieuwd wat deze kwartaalcijfers zullen brengen, gezien vorig kwartaal de hoge verwachtingen niet waar kon maken, bij nog een teleurstelling zal de koers een behoorlijk schok te verduren kunnen krijgen.


Ondanks zwakke boekingsresultaten in Q1 FY2024 en een conservatieve winstverwachting, verwacht het management sterke groei in FY2025. ASML kampt momenteel met tegenwind in omzet- en margekrimp, met name uit China (dat overigens goed is voor 20% van de totale achterstanden) vanwege exportbeperkingen. Vooruit kijkend naar de Q2 FY2024 resultaten, blijf ik voor nu nog terughoudend. Ik zal echter ook de details van de TSMC-deal in de volgende earnings call nauwlettend volgen, wat mogelijk de groeiconsensus voor FY2025 kan stimuleren als deze groter blijkt dan wat de markt op dit moment in-geprijsd heeft. Gezien de sterke cijfers van TSMC en de focus van het bedrijf op 2nm-nodes volgend jaar zou mij dit niet verbazen.



ASML blijft gezien zijn zeer sterke marktpositie dus zeer goed gepositioneerd om te profiteren van de groeiende vraag naar geavanceerde halfgeleiderapparatuur. Gezien de huidige waardering vind ik het aandeel momenteel echter niet erg aantrekkelijk om nieuwe posities in te nemen tegen deze prijs. Mochten belegger overreageren op mogelijk minder dan verwachtte resultaten zal ik zeker de waardering in de gaten houden om te kijken of er wellicht koopkansen ontstaan voor de langere termijn.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Commentaires


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page