top of page

Verwachten beleggers teveel van ASML?

In het kort:

  • ASML's groeikansen worden aangedreven door de toonaangevende High NA EUV-technologie, die essentieel is voor de volgende generatie chips.

  • De financiële prestaties van ASML zijn stabiel, met hoge marges en een sterk orderboek, wat vertrouwen geeft in toekomstige groei.

  • De waardering van ASML blijft echter een punt van zorg, met een mogelijk overgewaardeerde aandelenkoers die investeerders doet twijfelen aan verdere aankopen.


ASML is zonder twijfel een van de belangrijkste bedrijven in de halfgeleider industrie op dit moment, met nagenoeg een monopolie op dit moment. De Nederlandse fabrikant van lithografie machines, die essentieel zijn voor de productie van geavanceerde halfgeleiders, heeft de afgelopen decennia een onmisbare positie verworven.


Deze positie wordt verder versterkt door de ontwikkeling van Extreme Ultraviolet (EUV) lithografie technologie, en recentelijk de lancering van High Numerical Aperture (High NA) EUV-machines. Hoewel de groeikansen van ASML aanzienlijk zijn, vooral met de wereldwijde adoptie van deze geavanceerde technologie, rijst de vraag of de huidige waardering van het bedrijf recht doet aan deze kansen.


De sleutel tot ASML's toekomstige groei ligt in de High NA EUV-technologie. Deze technologie vertegenwoordigt de volgende evolutie in halfgeleider productie, waarbij chips met kleinere en complexere structuren kunnen worden geproduceerd. Dit is cruciaal voor de ontwikkeling van de nieuwste generaties van halfgeleiders, die essentieel zijn voor toepassingen zoals kunstmatige intelligentie (AI), 5G, en autonoom rijden.



ASML's toewijding aan innovatie en het behouden van zijn leidende positie in lithografie wordt duidelijk door de forse toename in onderzoeks- en ontwikkelings uitgaven. In 2024 bedroegen deze uitgaven €4,16 miljard, een stijging van 13,3% wat betreft Q2 2024 ten opzichte van het vorige kwartaal en meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2019. Het bedrijf verhoogde ook zijn R&D-omzet ratio naar 16,3%, wat een indicatie is van de voortdurende investering in technologieën die de productie van de meest geavanceerde chips mogelijk maken.


De R&D uitgaven van ASML per kwartaal:

Bron: Macrotrends


De belangrijkste klanten van ASML, zoals TSMC, Samsung en Intel, hebben allemaal plannen aangekondigd om High NA EUV-machines te adopteren. Dit markeert een belangrijk keerpunt, aangezien deze technologie hen in staat zal stellen om de meest geavanceerde chips ter wereld te produceren, wat hen een competitief voordeel geeft in een daarbuiten zeer concurrerende markt.


De vraag naar halfgeleiders neemt wereldwijd toe, vooral vanwege de toenemende digitalisering en de groeiende vraag naar krachtige rekencapaciteit. Sectoren zoals AI, cloud computing, en Internet of Things (IoT) zullen naar verwachting de komende jaren exponentieel groeien, wat de vraag naar geavanceerde halfgeleiders zal aanwakkeren. ASML, als enige leverancier van EUV-technologie, bevindt zich in een unieke positie om te profiteren van deze trends.


Volgens marktanalyses wordt de vraag naar chips met geavanceerde architecturen, die alleen kunnen worden geproduceerd met EUV-technologie, verwacht te groeien met percentages in de tientallen per jaar. Dit biedt ASML een solide basis voor omzetgroei, vooral wanneer High NA EUV-technologie wordt geïntroduceerd.


De bruto marge van ASML (2010-2024):

Bron: Macrotrends


Ondanks de cyclische aard van de halfgeleider industrie heeft ASML bewezen dat het bedrijf in staat is om zijn prestaties te stabiliseren en te verbeteren. De omzet van ASML blijft groeien, en de brutomarge blijft stevig boven de 50%. Dit toont aan dat het bedrijf in staat is om hoge prijzen te handhaven voor zijn unieke technologie, zelfs in een volatiele markt.


De omzet (groei) van ASML (2010-2024):

Bron: Macrotrends


De kasstromen van ASML blijven robuust, wat het bedrijf in staat stelt om aanzienlijke bedragen terug te geven aan aandeelhouders via dividenden en aandelen inkoop programma's. Dit is een belangrijke factor voor investeerders die op zoek zijn naar stabiele rendementen en een belangrijke reden voor de hoge waardering op dit moment.

Analisten voorspellen dat de waarde van ontvangen orders in het derde kwartaal van 2024 dicht bij de 5 miljard euro zal liggen, wat hoger is dan de consensus verwachtingen. Dit zou een duidelijk signaal zijn dat de vraag naar ASML’s geavanceerde technologie, met name de EUV-productlijn, weer aantrekt na een zwak eerste halfjaar. Hier zal de verdere aandelenkoers van ASML dan waarschijnlijk ook van afhangen voor het tweede deel van 2024.


De verwachte stijging in het orderboek komt op een cruciaal moment voor ASML, nu het bedrijf onder leiding staat van de nieuwe CEO Christophe Fouquet. Fouquet heeft de leiding overgenomen in een periode waarin ASML te maken heeft met zowel interne als externe uitdagingen, waaronder de aanhoudende geopolitieke spanningen tussen de VS en China.


Deze spanningen hebben geleid tot beperkingen op de export van geavanceerde halfgeleidertechnologie naar China, wat een aanzienlijke impact heeft gehad op de verkoop van ASML’s meest geavanceerde machines. Desondanks heeft ASML sterk kunnen profiteren van de verkoop van oudere technologieën aan Chinese klanten, die in het tweede kwartaal bijna de helft van de omzet uitmaakten.


ASML had aan het einde van het tweede kwartaal van 2024 een order backlog van 38 miljard euro, wat neerkomt op een sterke vraag naar de producten van het bedrijf, ondanks de uitdagende markt omstandigheden. Dit orderboek is essentieel voor het behalen van ASML's omzet doelstellingen, waarbij het bedrijf nieuwe orders van 4 tot 6 miljard euro per kwartaal nodig heeft om de verwachte omzet in 2025 te realiseren, die aan de bovenkant van een bandbreedte van 30 tot 40 miljard euro wordt geschat. Bovendien, met een significante groei in onderhoudsdiensten, die goed zijn voor 25% van de totale omzet, diversifieert ASML zijn inkomstenbronnen, wat de afhankelijkheid van nieuwe machine verkoop vermindert.


De levering achterstand voor ASML’s machines, die tot 300 miljoen dollar per stuk kunnen kosten, heeft een doorlooptijd van 12 tot 18 maanden. Dit betekent dat de orders nauw worden gecoördineerd met belangrijke klanten zoals Samsung, Intel en de geheugen specialisten SK Hynix en Micron. Terwijl ASML concurreert met Japanse bedrijven zoals Canon en Nikon voor iets oudere generaties chip productie technologie, blijven de geavanceerde EUV-systemen een gebied waar ASML een absolute monopoliepositie heeft, wat de hoge vraag naar deze systemen verklaart.


De geopolitieke spanningen tussen de VS en China hebben niet alleen invloed gehad op de verkoop van ASML's geavanceerde EUV-systemen, maar hebben ook geleid tot een verschuiving in de wereldwijde halfgeleider markt. Chinese bedrijven, die door export beperkingen worden verhinderd om ASML's meest geavanceerde machines te kopen, hebben hun aankopen van oudere ASML-apparatuur opgevoerd. Deze trend heeft geleid tot een sterke toename van ASML's verkopen aan China, wat bijna de helft van de omzet van het bedrijf in het tweede kwartaal van 2024 vertegenwoordigde.


Deze ontwikkeling heeft echter ook geleid tot zorgen bij niet-Chinese bedrijven, die marktaandeel verliezen en meer concurrentie ondervinden van Chinese bedrijven die gesteund worden door staatssteun. De Europese Commissie heeft zelfs een onderzoek gestart om te bepalen of Chinese staatssteun de markten verstoort, wat de noodzaak onderstreept om de marktontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden.


De verwachte groei in het orderboek van ASML, gedreven door de toenemende vraag naar AI-chips en de aanhoudende verkopen aan Chinese bedrijven, benadrukt de sterke positie van ASML in de halfgeleider industrie. Echter, de aanhoudende geopolitieke spanningen en de hoge waardering van het aandeel vormen uitdagingen die investeerders niet mogen negeren. Terwijl ASML klaar lijkt om te profiteren van de volgende golf van technologische innovatie, moeten beleggers zich bewust zijn van de risico's en de impact die deze factoren kunnen hebben op de toekomstige prestaties van het bedrijf.


De huidige waardering van ASML is een punt van discussie onder analisten en beleggers. Het aandeel heeft in de afgelopen jaren een indrukwekkende stijging doorgemaakt, gedreven door de verwachtingen rond de EUV-technologie en de dominante marktpositie van het bedrijf. Echter, met een koers-winstverhouding (P/E) die aanzienlijk boven het markt gemiddelde ligt, rijst de vraag of deze waardering nog gerechtvaardigd is.


De P/E ratio van ASML de afgelopen 3 jaar:

Bron: Macrotrends


De P/S ratio van ASML de afgelopen 3 jaar:

Bron: Macrotrends


Historisch gezien heeft ASML altijd een premie genoten ten opzichte van de bredere markt, gezien de unieke positie en het groeipotentieel van het bedrijf. Echter, de huidige waardering suggereert dat de markt al veel van de toekomstige groei heeft ingeprijsd. Dit betekent dat zelfs bij sterke toekomstige prestaties, de ruimte voor verdere waardestijging beperkt zou kunnen zijn.


Een ander risico is de markt volatiliteit, die in de halfgeleider industrie vaak wordt veroorzaakt door macro-economische factoren en schommelingen in de vraag naar eindproducten. Daarnaast kan de geopolitieke spanning, met name de relatie tussen de VS en China, een impact hebben op ASML’s verkoop in China, wat momenteel een belangrijke markt is voor het bedrijf.



ASML staat voor aanzienlijke groeikansen, vooral door de adoptie van High NA EUV-technologie, die naar verwachting een cruciale rol zal spelen in de volgende generatie halfgeleiders. Het bedrijf heeft bewezen dat het in staat is om sterke financiële prestaties te leveren, zelfs in uitdagende markt omstandigheden, wat vertrouwen geeft in de toekomst.


Een opvallende insider transactie vond plaats in juni 2024 en was die van Martin van den Brink, een van de topmanagers bij ASML. Hij verkocht voor €5,4 miljoen aan aandelen tegen een prijs van €760 per stuk, wat iets onder de huidige marktprijs van €798 ligt. Hoewel het 41% van zijn totale belang betrof, kan het feit dat een insider bereid was te verkopen tegen een lagere prijs worden geïnterpreteerd als een mogelijk signaal van voorzichtigheid ten aanzien van de huidige waardering van het aandeel.


De aandelenkoers van ASML sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Belangrijk is dat er in het afgelopen jaar geen insider aankopen hebben plaatsgevonden. Hoewel dit op zichzelf geen alarmerend teken hoeft te zijn, vooral als insiders al aanzienlijke belangen in het bedrijf hebben, kan het gebrek aan nieuwe aankopen gecombineerd met de recente verkopen bij sommige beleggers de indruk wekken dat insiders denken dat het aandeel momenteel op of boven zijn intrinsieke waarde wordt verhandeld.



Hoewel ASML misschien niet de goedkoopste optie is binnen de AI-halfgeleidersector, blijft het een aantrekkelijke investering wat betreft het bedrijf zelf, vanwege zijn bijna-monopolie in een cruciale sector. De voortdurende groei van de vraag naar geavanceerde chips, gedreven door de AI-revolutie, en ASML's strategische investeringen in R&D, maken het bedrijf goed gepositioneerd om te profiteren van toekomstige kansen. Echter, als belegger moet je je bewust zijn van de huidige waardering en de mogelijkheid van minder spectaculaire groei op korte termijn, vooral in een markt die zich steeds meer richt op selectieve investeringen in AI-aandelen.


De huidige waardering van ASML lijkt naar mijn mening niet bijzonder veel ruimte te geven voor groei op de kortere termijn, gezien de risicofactoren en de reeds ingecalculeerde groei. Voor beleggers betekent dit dat er voorzichtigheid geboden is bij het overwegen van verdere aankopen. Hoewel de lange termijn vooruitzichten positief blijven, kan een afwachtende houding gerechtvaardigd zijn totdat de waardering aantrekkelijker wordt. Het behouden van aandelen in de portefeuille lijkt verstandig gezien de sterke marktpositie en relatief steady koers van ASML, maar nieuwe aankopen zou ik idealiter pas overwegen bij een forsere koersdaling naar een meer conservatieve waardering. Op 16 oktober publiceert ASML de kwartaalcijfers van het derde kwartaal van 2024 wat meer inzicht zal geven in de koers van het bedrijf.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page