top of page

Verrassing van Micron trekt de hele techmarkt mee omhoog vandaag

In het kort:

  • Micron's omzetprognose overtrof verwachtingen, wat leidde tot een stijging van 15% in hun aandelen.

  • De sterke vraag naar geheugenchips voor AI, vooral in datacenters, stimuleerde de bredere halfgeleider- en techmarkt.

  • Aandelen van grote spelers zoals Samsung, SK Hynix en ASML stijgen ook sterk door deze optimistische vooruitzichten.


Vandaag zorgde een verrassende omzetprognose van chipmaker Micron voor een forse stijging in de hele halfgeleidersector. Voor het eerste kwartaal van fiscaal 2025 verwacht Micron een omzet tussen $8,5 en $8,9 miljard en een winst per aandeel van $1,74, wat de eerdere voorspellingen van analisten (omzet $8,27 miljard en winst $1,52) overtreft. Dit leidde tot een stijging van maar liefst 15% in de aandelen van Micron.


De aandelenkoers van Micron in de nabeurs:

Bron: CNBC

In het vierde kwartaal van 2024 rapporteerde Micron een omzet van $7,75 miljard, wat een stijging van 93% jaar-op-jaar betekent, aangedreven door de sterke vraag naar AI-gerelateerde producten. De winst per aandeel bedroeg $1,18, hoger dan de verwachte $1,11 per aandeel.


Het optimisme verspreidde zich snel naar andere grote spelers in de halfgeleiderindustrie. In Zuid-Korea stegen de aandelen van Samsung Electronics met 4% en die van SK Hynix met maar liefst 9%. SK Hynix kondigde bovendien aan dat het begonnen is met de massaproductie van een nieuwe versie van hun high-bandwidth memory (HBM) chips, die essentieel zijn voor kunstmatige intelligentie (AI)-toepassingen in datacenters.




De stijging van de halfgeleideraandelen beperkte zich niet alleen tot Azië. In Europa zagen bedrijven zoals ASML, ASMI, Be Semiconductor en STMicroelectronics ook hun aandelen stijgen, met ASML dat meer dan 4% won vanochtend.


De vraag naar geheugenchips, met name voor AI-toepassingen, is een belangrijke factor in de sterke prestaties van Micron. Het bedrijf meldde dat hun HBM-chips, die geleverd worden aan Nvidia voor hun AI-gedreven producten, volledig uitverkocht zijn voor 2024 en 2025. Deze chips zijn essentieel voor de verwerking van AI-werkbelastingen in datacenters, een markt die naar verwachting in de komende jaren explosief zal blijven groeien.


Micron's CEO Sanjay Mehrotra benadrukte het belang van AI voor de chipindustrie: "Met de opkomst van AI bevinden we ons in de spannendste periode voor geheugen- en opslagoplossingen die ik ooit heb gezien." Volgens hem staat Micron voor het beste concurrentievoordeel in de geschiedenis van het bedrijf.


De sterke prognoses van Micron en de aanhoudende vraag naar AI-gerelateerde chips hebben ook een positief effect gehad op de bredere technologie- en aandelenmarkten. Grote techbedrijven die afhankelijk zijn van geavanceerde halfgeleiders, profiteren direct van de verbeterde vooruitzichten voor datacenters en AI-toepassingen.


Micron's onverwacht sterke vooruitzichten hebben vandaag een brede rally in de halfgeleidersector veroorzaakt, waarbij aandelen wereldwijd sterk zijn gestegen. De focus op AI, en de essentiële rol die chips hierin spelen, blijft een drijvende kracht achter de groei van de industrie. Met een solide vraag naar AI-toepassingen en de massaproductie van geavanceerde geheugenchips, lijkt Micron goed gepositioneerd om in de toekomst te profiteren van deze technologische verschuiving.


Commentaires


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page