top of page

Vermogen rijkste mensen in korte tijd verdubbelt, kritisch rapport Oxfam

In het kort:

  • Vanaf 2020 tot november 2023 is het gezamenlijke vermogen van de vijf rijkste mensen ter wereld, Elon Musk, Bernard Arnault, Jeff Bezos, Larry Ellison en Warren Buffett, gestegen van $405 miljard naar $869 miljard, volgens een recent Oxfam-rapport.

  • Oxfam benadrukt de noodzaak om de kloof tussen de superrijken en de rest van de samenleving te verkleinen door middel van maatregelen zoals het beperken van "corporate power", het vaststellen van een maximum aan CEO-salarissen, en het invoeren van belastingen op permanente rijkdom en excessieve winsten.

  • Ondanks de toenemende rijkdom van de miljardairs, worden bijna 5 miljard mensen wereldwijd armer door inflatie, oorlog en de klimaatcrisis. Oxfam roept op tot overheidsingrijpen om monopolies te doorbreken, werknemers te versterken en grote bedrijfswinsten te belasten.

Explosieve Groei van Miljardairsvermogen: Een Onhoudbaar Verschil

Sinds 2020 heeft de wereld getuige geweest van een ongekende stijging in het vermogen van de rijkste individuen. Elon Musk, Bernard Arnault en familie, Jeff Bezos, Larry Ellison en Warren Buffett, de vijf rijkste mannen ter wereld, hebben hun gezamenlijke fortuin meer dan verdubbeld. In maart 2020 bedroeg hun totale vermogen nog $405 miljard, maar tegen november 2023 was dit astronomisch gestegen naar $869 miljard. Deze cijfers, afkomstig uit een recent rapport van Oxfam, werpen een scherp licht op de groeiende economische kloof in de wereld.



Het rapport van Oxfam beklemtoont niet alleen de rijkdom van deze individuen, maar roept ook op tot dringende maatregelen om de toenemende economische ongelijkheid aan te pakken. De organisatie benadrukt de urgentie om "corporate power" te beperken. Dit zou kunnen door het vaststellen van een maximum aan CEO-salarissen en het introduceren van belastingen op permanente rijkdom en excessieve winsten. Dit voorstel is bedoeld om de kloof tussen de superrijken en de rest van de samenleving te verkleinen.


De Andere Kant van de Medaille: Wereldwijde Armoede Neemt Toe

Terwijl de rijksten der aarde hun vermogen zien groeien, worstelt bijna de helft van de wereldbevolking met verarmende gevolgen van inflatie, oorlog en de klimaatcrisis. Bijna 5 miljard mensen hebben te maken met een afnemende koopkracht en toenemende armoede. Oxfam waarschuwt dat het op de huidige koers nog bijna 230 jaar zal duren voordat armoede volledig is uitgeroeid.


In het licht van deze ontwikkelingen roept Oxfam overheden wereldwijd op om in te grijpen. De organisatie stelt voor om monopolies te doorbreken, werknemersrechten te versterken en grote bedrijfswinsten te belasten. Deze maatregelen zijn essentieel om te zorgen voor een eerlijkere verdeling van de wereldwijde rijkdom en om de groeiende economische kloof te dichten.


Een Kritische Blik op Bedrijfsbelangen en Monopoliekracht

Oxfam benadrukt de invloed van bedrijfsbelangen en monopoliekracht in de huidige economische situatie. Het rapport wijst op de enorme winsten die worden behaald door bedrijven in verschillende sectoren, zoals de olie- en gasindustrie, farmaceutische bedrijven en de financiële sector.


Deze winsten dragen bij aan de toenemende rijkdom van de rijkste individuen en vergroten de economische ongelijkheid. De organisatie roept op tot een kritische herziening van deze machtsstructuren en stelt voor om via overheidsingrijpen de markt eerlijker en vrij van miljardairscontrole te maken.



Conclusie

Volgens dit rapport van Oxfam is de toenemende rijkdom van een handvol individuen ten opzichte van de groeiende armoede van miljarden mensen een urgente kwestie die wereldwijde aandacht en actie vereist. Terwijl we getuige zijn van deze groeiende kloof, is het dan ook cruciaal om te werken aan oplossingen die economische rechtvaardigheid en gelijkheid bevorderen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page