top of page

Vanguard gaat tegen de stroom in en verwacht geen renteverlagingen in 2024

In het kort:

  • Vanguard verwacht niet dat de Federal Reserve dit jaar de rentetarieven zal verlagen.

  • Dit is in tegenstelling tot de voorspellingen van Fed-functionarissen over drie renteverlagingen in 2024.

  • Andere centrale banken, waaronder de Europese Centrale Bank, wachten mogelijk met renteverlagingen tot na de Fed.


In een wereld waar de economische signalen gemengder lijken dan ooit staat de visie van Vanguard op renteverlagingen vandaag centraal. Deze vermogensbeheerder, een van de grootste ter wereld, zet zijn geld niet op de gebruikelijke weddenschap van de Federal Reserve om de rente dit jaar drie keer te verlagen. Nee, Vanguard gaat tegen de stroom in door te stellen dat we in 2024 geen renteverlagingen zullen zien. Een gedurfde zet? Absoluut. Maar als er iets is wat de financiële markten ons leren is dat economische data en verwachtingen als deze met de dag kunnen veranderen.


De Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, hield de rentetarieven onlangs voor de vijfde keer op rij ongewijzigd, een stabiliteit die je bijna zou doen vergeten dat we in een wereld van economische schommelingen leven. De Fed liet doorschemeren dat ze nog steeds van plan is om tegen het einde van het jaar de rente met drie kwart procentpunt te verlagen. Dit nieuws werd door de markten met gejuich ontvangen, wat resulteerde in recordhoogtes op de Amerikaanse en Europese beurzen.


Vanguard denkt hier anders over

Vanguard, aan de andere kant, zet zijn kaarten op een scenario zonder renteverlagingen. De reden? Een sterke economie, met name groei die gedreven wordt door de aanbodzijde, wat ook deflatoir werkt. Dit zou betekenen dat, ondanks de feeststemming op de beurzen, de Amerikaanse aandelenmarkt momenteel overgewaardeerd is. Een ongemakkelijke waarheid voor velen, maar zoals het gezegde luidt: de markt heeft altijd gelijk, tot het tegendeel bewezen is.


Mark Okada van Sycamore Tree Capital Partners deelt Vanguard's visie en voegt zich bij het kamp dat geen renteverlagingen verwacht in 2024. Deze kijk op de economie suggereert dat we ons schrap moeten zetten voor een periode waarin hoge rentetarieven langer aanhouden dan sommigen hadden gehoopt, als we deze geluiden serieus mogen nemen.


Globale gevolgen en Europese ontwikkelingen

De strategie van andere centrale banken in dit schaakspel van economisch beleid blijft vooralsnog een kat-en-muisspel. Niemand wil de eerste stap zetten voor de Fed, met uitzondering van de Zwitserse Nationale Bank, die de markten gisteren verraste door haar belangrijkste beleidsrente met 0,25 procentpunt te verlagen. Dit maakt Zwitserland de eerste grote economie die in deze cyclus de rente verlaagt, een teken van groeiend vertrouwen in de strijd tegen inflatie.



De Europese Centrale Bank (ECB), daarentegen, blijft een pad volgen dat nauwlettend wordt afgestemd op dat van de Fed. Maar als de Fed besluit om de rente toch niet te verlagen en de ECB wel, wat gebeurt er dan met de euro? Een depreciërende euro zou, in het meest extreme scenario, kunnen leiden tot verdere inflatoire zorgen.


Terwijl Vanguard en andere grote spelers zich opmaken voor een jaar zonder renteverlagingen van de Fed, blijven de markten gespannen en onvoorspelbaar. De balans tussen hoop op verlagingen en de realiteit van een aanhoudende sterke economie zorgt voor een precaire dans op de wereldwijde financiële markten.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page