top of page

Uitgebreide analyse van AT1 obligaties

In het kort:

  • Achtergrond AT1 Obligaties: Na de financiële crisis van 2008 zijn de regels voor banken aangescherpt, resulterend in de oprichting van Additional Tier 1 (AT1) obligaties als financiële buffers.

  • Belang AT1 obligaties: AT1 obligaties fungeren als buffer voor banken tijdens financiële stress, met aantrekkelijke rendementen ondanks het hogere risico van als eerste verlies dragen.

  • Herstel en Innovatie: UBS haalde recentelijk $3,5 miljard op met AT1 obligaties, een teken van herwonnen vertrouwen na de overname van Credit Suisse. De innovatieve eigenschap, conversie naar eigen vermogen bij levensvatbaarheidscrisissen, adresseert eerdere risico's.


De financiële wereld wordt vaak geassocieerd met complexe termen en instrumenten, een van die instrumenten die de laatste tijd in de schijnwerpers staan, zijn de Additional Tier 1 (AT1) obligaties. Laten we eerst eens begrijpen wat deze obligaties precies zijn en waarom ze van cruciaal belang zijn in het hedendaagse financiële landschap, om daarna te kijken waarom het juist nu zo relevant is naar deze obligaties te kijken.


Achtergrond ontstaan AT1 obligaties

Na de wereldwijde financiële crisis van 2008 werden de regels voor banken aangescherpt. Het versterken van het toezicht op banken was essentieel om het systeem stabieler te maken en te voorkomen dat belastingbetalers opdraaien voor de kosten van reddingsoperaties. Een van de maatregelen was het verplicht stellen van een hogere kapitaalreservering voor banken.


De totale hoeveelheid kapitaal die banken nu moeten aanhouden, bestaat uit verschillende activa, waaronder de zogenaamde Additional Tier 1 (AT1) obligaties. Deze obligaties vormen een specifieke categorie van financiële instrumenten die deel uitmaken van een bredere groep bekend als contingent convertible bonds, of CoCos.


AT1 obligaties zijn ontworpen als een buffer voor banken in tijden van financiële stress. Ze zijn risicovoller dan traditionele obligaties, maar bieden tegelijkertijd aantrekkelijke rendementen. Het unieke kenmerk van AT1 obligaties is dat ze als eerste verlies dragen als een bank in financiële moeilijkheden verkeert. Ze kunnen worden omgezet naar bankaandelen wanneer nodig, en op het moment dat de bank onder het 'Point of Non-Viable' komt, kunnen AT1's volledig worden afgeschreven.


AT1 obligaties waren kortgeleden groot in het nieuws toen Credit Suisse Group in een vertrouwenscrisis terechtkwam en mensen hun geld begonnen terug te trekken. UBS Group nam uiteindelijk Credit Suisse over, waarbij de Zwitserse toezichthouder aankondigde dat alle AT1 obligaties van de bank volledig zouden worden afgeschreven.


Deze beslissing leidde tot opschudding op de financiële markten, waarbij sommige investeerders hun ongenoegen uitten omdat schulden, volgens hen, altijd voorrang zouden moeten hebben op aandelen bij verliezen. Er werden zelfs vragen gesteld over de toekomst van de AT1 obligatieklasse


Nieuw tijdperk en vertrouwen voor AT1 obligaties?

In de financiële wereld heeft UBS recentelijk de deuren geopend naar een nieuw tijdperk voor Additional Tier 1 (AT1) obligaties. De Zwitserse bank haalde maar liefst $3,5 miljard op met haar eerste AT1 obligatieverkoop sinds de overname van Credit Suisse. Dit markeert niet alleen een financiële transactie, maar ook een krachtig signaal van herwonnen vertrouwen na de schokkende gebeurtenissen die volgden op de fusie.


Herstel na Credit Suisse-UBS Fusie

Na de fusie tussen Credit-Suisse en UBS, georkestreerd door de Zwitserse staat, verdwenen in maart maar liefst $17 miljard aan AT1 obligaties van Credit Suisse. De opvolgende stijging in de rentetarieven van AT1 obligaties zorgde voor bezorgdheid over de toekomst van deze financiële instrumenten, oorspronkelijk geïntroduceerd na de financiële crisis van 2008 als schokdempers voor het geval bankkapitaal onder een bepaalde drempel zou zakken.


Volgens LSEG Capital Markets News Service IFR bedroeg de vraag van investeerders voor de recente AT1 obligatie verkoop van UBS meer dan $26 miljard, een veelbelovend teken van hersteld vertrouwen in de risicovolle bankobligatiemarkt.


Innovatie in obligatiestructuur

De nieuw uitgegeven obligaties van UBS brengen een innovatieve eigenschap met zich mee. Ze zullen converteren naar eigen vermogen in het geval van een levensvatbaarheidscrisis, zoals buitengewone overheidssteun. Hiermee wordt een structureel risico aangepakt dat eerder leidde tot verliezen voor beleggers tijdens de fusie met Credit Suisse. Beoordelingsbureau S&P Global kende de obligaties een 'BB'-rating toe.


Keerpunt in het vertrouwen rond AT1 obligaties?

Joost Beaumont, hoofd bankonderzoek bij ABN AMRO, beschouwt deze transactie als een keerpunt. Beleggers krijgen nu de kans om hun vertrouwen in UBS opnieuw te beoordelen, vooral voor degenen die nog steeds verstoord zijn door de writedown in maart.


Terwijl de financiële wereld nog nagalmde van de gevolgen van de Credit Suisse-UBS fusie, lijkt de markt voor AT1 obligaties weer tot bloei te komen. In november 2023 staat deze obligatie vorm namelijk op de derde plaats qua uitgiftevolume in de afgelopen twee jaar. Dit herstel is opmerkelijk, gezien de bezorgdheid die eerder bestond over de levensvatbaarheid van deze activaklasse.


Toekomst van AT1 obligaties

De weg vooruit voor AT1 obligaties lijkt positief, ondanks de eerdere onzekerheden. Met een huidige marktwaarde van ongeveer $260 miljard, blijven beleggers geïnteresseerd, mede getuige de recente succesvolle uitgifte van UBS.


Het succes van UBS in het uitgeven van $3,5 miljard aan AT1 obligaties onderstreept een hernieuwd vertrouwen in deze categorie bankobligaties. Terwijl de markt evolueert en herstelt van eerdere schokken, blijft het voor beleggers zaak om de ontwikkelingen nauwlettend te volgen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl



Comentários


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page