top of page

Twee interessante cybersecurity en cloud ETF´s op dit moment

In het kort:

  • De WisdomTree Cybersecurity Fund (WCBR) en WisdomTree Cloud Computing Fund (WCLD) vertoonden hoge volatiliteit met een jaarlijkse standaard-deviatie van ongeveer 28% tegenover 17% voor de S&P 500.

  • De prestaties van WCBR en WCLD werden sterk beïnvloed door veranderingen in de rente, met lage rentetarieven in 2021 die de waarderingen opdreven en rentestijgingen in 2022 die de rendementen uitdagender maakten.

  • Ondanks zorgen over waarderingen en volatiliteit blijft het langetermijnpotentieel van cyberbeveiliging en cloud computing sterk door toenemende AI-adoptie en de behoefte aan bijbehorende infrastructuur.

De volatiliteit van de WisdomTree Cybersecurity Fund (WCBR) en WisdomTree Cloud Computing Fund (WCLD) is opmerkelijk, in relatie tot het gemiddelde van bijvoorbeeld de S&P 500. Met een jaarlijkse standaarddeviatie van ongeveer 28%, tegenover 17% voor de S&P 500, tonen deze fondsen een veel hogere volatiliteit. Dit betekent dat beleggers extreem verschillende rendementen hebben ervaren, afhankelijk van hun instapmoment.


In 2021, met rentetarieven dichtbij 0%, zagen we een boost in de waarderingen van risicovollere activa zoals SaaS-bedrijven, die gebruik maken van software om specifieke problemen efficiënter op te lossen. Lage rentetarieven verlaagden de opportunity cost van het kapitaal dat nodig was om deze bedrijven te laten groeien.


Echter, in 2022 veranderden centrale banken van koers om inflatie te bestrijden, wat leidde tot historische rentestijgingen. Dit creëerde aanzienlijke uitdagingen voor SaaS-returns en de bredere markt.


In 2023 anticipeerde de markt op renteverlagingen van de Federal Reserve, wat leidde tot sterke stijgingen in de aandelenkoersen van speculatievere technologiebedrijven. Deze positieve impact op WCBR en WCLD was deels gebaseerd op verwachtingen die niet volledig werden waargemaakt in 2023 en het eerste deel van 2024, waardoor de prestaties weer onder druk kwamen te staan. Echter denk ik dat deze bedrijven goed kunnen presteren zodra de rentevoeten lager zullen komen te staan.


In 2023 beleefden WCBR en WCLD indrukwekkende rendementen, met stijgingen van respectievelijk bijna 70% en 40%. Deze prestaties overtroffen de S&P 500 significant, vooral in de laatste twee maanden van het jaar toen renteverlagingen verwacht werden.


In 2024 bleken de rendementen echter teleurstellend. Hoewel de onderliggende bedrijven binnen WCBR en WCLD jaar-op-jaar groei van meer dan 10% lieten zien, was dit niet voldoende om de negatieve impact van aanhoudend hoge rentetarieven te compenseren. Beleggers blijven bezorgd over de waarderingen en de hoge volatiliteit van deze strategieën, echter denk ik dus dat dit om kan gaan draaien zodra de rentestanden verlaagd worden.



Een belangrijke vraag voor beleggers in software is de balans tussen waardering en groei. Hoewel WCBR en WCLD duur lijken vanuit een waarderingsperspectief, tonen ze aanzienlijk hogere groeicijfers dan de bredere markt. De mediane en gewogen gemiddelde groei van verkopen en EBITDA voor deze fondsen is indrukwekkend, wat suggereert dat beleggers bereid zijn te betalen voor deze groei.


Een belangrijk voordeel van beleggen in een cybersecurity ETF is het verkrijgen van spreiding. Zoals we net hebben kunnen lezen, is de cybersecurity-markt een snelgroeiende en dynamische sector, maar het kan enorm lastig zijn om te bepalen welke individuele bedrijven het nou écht goed gaan doen. Door te investeren in een ETF kunnen beleggers eenvoudig hun risico's spreiden. Dit betekent dat als een bepaald cybersecurity-bedrijf minder goed presteert, de impact op het totale rendement van de ETF relatief beperkt blijft door de betere prestaties van andere bedrijven in het fonds. Met andere woorden: je profiteert van de groei van de totale markt, in plaats van die van individuele bedrijven.


Een ander voordeel van beleggen in een cybersecurity ETF is dat het een oplossing kan bieden voor de fragmentatie en intense concurrentie binnen de markt. De cybersecurity-industrie bestaat uit verschillende soorten bedrijven die zich richten op diverse aspecten van cybersecurity, zoals netwerkbeveiliging, gegevensbescherming, identiteitsbeheer, enzovoort. Ook dit zorgt er voor dat het voorspellen van welke bedrijven goed zullen presteren, moeilijk is vanwege de voortdurende opkomst van nieuwe technologieën en digitale vormen van criminaliteit.


Door te beleggen in een cybersecurity ETF zoals WCBR kunnen beleggers profiteren van de expertise van professionele fondsbeheerders die de markt volgen en zorgvuldig de beste bedrijven selecteren om in de ETF op te nemen. Deze fondsbeheerders hebben doorgaans diepgaande kennis van de sector en zijn goed op de hoogte van het voortdurend veranderende (competitieve) landschap. Dit stelt beleggers in staat om te profiteren van de groeiende vraag naar cybersecurity, zonder dat ze zelf tijdrovend en diepgaand onderzoek hoeven te doen naar individuele bedrijven.


De WCBR ETF heeft een sterke focus op Amerikaans genoteerde bedrijven, waarbij ongeveer 86% van de portefeuille hierin is geïnvesteerd. Deze blootstelling aan de Amerikaanse markt biedt beleggers de mogelijkheid om te profiteren van de sterke aanwezigheid en groei van cybersecurity-bedrijven in de Verenigde Staten, dat bekend staat als een van de toonaangevende landen op het gebied van technologie en cybersecurity.


Wat betreft de kosten, heeft de WCBR ETF een jaarlijkse beheervergoeding van 0,45%. Deze kosten dekken de kosten van het beheer van het fonds door WisdomTree, evenals andere operationele kosten. Het is belangrijk voor beleggers om rekening te houden met de kosten van een ETF, aangezien deze van invloed kunnen zijn op het uiteindelijke rendement.


Het tweede (cloud) fonds wordt beheerd door WisdomTree. WCLD heeft een vermogen van meer dan $601,98 miljoen weten te verzamelen, waardoor het een van de grotere ETF's in de technologiecategorie is. WCLD probeert de prestaties van de BVP NASDAQ EMERGING CLOUD INDEX te evenaren voor aftrek van kosten. De BVP Nasdaq Emerging Cloud Index is een gelijkgewogen index, ontworpen om de prestaties van opkomende publieke bedrijven die zich richten op het leveren van cloud-gebaseerde software aan klanten te meten.


Met wederom een van de goedkopere producten in de ruimte heeft ook deze ETF jaarlijkse operationele kosten van 0,45%. Het fonds heeft een 12-maanden achterlopende dividendrendement van 0%.


Voor WCLD heeft het de zwaarste allocatie in de informatietechnologiesector -- ongeveer 92,80% van de portefeuille. Rekening houdend met individuele holdings, vertegenwoordigt Yext Inc (YEXT) ongeveer 2,33% van de totale activa van het fonds, gevolgd door Clearwater Analytics Hds-A (CWAN) en Coupa Software Inc (COUP). De top 10 holdings van WCLD vormen ongeveer 19,46% van de totale beheerde activa. WCLD heeft een beta van 1,08 en een standaarddeviatie van 44,60% voor de laatste drie jaar. Met ongeveer 75 holdings diversifieert het effectief het aandelenspecifieke risico.


Beleggen in de WisdomTree Cloud Computing ETF (WCLD) kan een verstandige keuze zijn voor beleggers die blootstelling willen aan de snelgroeiende cloud computing sector. Met een relatief lage kostenratio en een sterke focus op opkomende cloudbedrijven biedt WCLD een gediversifieerde manier om te profiteren van de groeiende vraag naar cloud-gebaseerde oplossingen.



Ondanks de volatiliteit en waarderingsuitdagingen blijft het langetermijnpotentieel van cyberbeveiliging en cloud computing sterk. De wereld blijft massaal investeren in deze technologieën, met miljarden dollars die worden uitgegeven aan cloudinfrastructuur en toenemende behoefte aan cyberbeveiliging door de groeiende adoptie van AI.


Er is een grote kloof tussen de wereldwijde behoefte aan cyberbeveiliging en cloud computing en de huidige aandelenkoersprestaties van WCBR en WCLD. Voor beleggers met een langetermijnhorizon blijft dit een potentieel aantrekkelijke sector. Volatiliteit zal waarschijnlijk hoog blijven, maar de structurele groei in deze sectoren biedt kansen voor geduldige beleggers.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page