top of page

TUI verrast compleet onverwachts met record cijfers

In het kort:

  • TUI rapporteert een recordomzet van 4,3 miljard euro in het eerste fiscale kwartaal, een stijging van 15% ten opzichte van vorig jaar, dankzij hogere vraag en prijzen.

  • Het bedrijf boekte een verrassende kwartaalwinst van 6 miljoen euro, tegenover een verwacht verlies van 102 miljoen euro.

  • TUI verwacht een groei van minimaal 25% in de operationele winst voor het lopende jaar, met een langetermijndoelstelling van 7-10% jaarlijkse groei in de onderliggende winst.


In een wereld waarin inflatiecijfers en economische afkoeling de krantenkoppen domineren, lijkt het Duitse reisconcern TUI zich in een parallel universum te bevinden. Waar anderen snijden en bezuinigen, smijt TUI met recordomzetten die niemand voorspelt had. In het eerste kwartaal van hun gebroken boekjaar heeft het bedrijf een omzet van maar liefst 4,3 miljard euro in de boeken gezet, een mooie stijging van 15% ten opzichte van het jaar ervoor. De vraag naar zon, zee, en zand bleek onverminderd sterk, met hogere prijzen als kers op de taart.



Terugkeer naar Winstgevendheid: Een Verrassende Wending

In een plotwending die zelfs de meest doorgewinterde analisten niet zagen aankomen, rapporteerde TUI een nettowinst van 6 miljoen euro. Dit staat in schril contrast met de verwachte duikeling naar een verlies van 102 miljoen euro.


De omslag van een verlies van 153 miljoen euro vorig jaar naar winst dit jaar is niets minder dan een financiële houdini-act. Dit succesverhaal werd mede mogelijk gemaakt door een toename van het aantal gasten dat met TUI reisde, van 3,3 naar 3,5 miljoen, ongetwijfeld aangetrokken door de belofte van exotische bestemmingen zoals Egypte, waar de zon schijnt alsof de geopolitieke spanningen niet bestaan.


Een Optimistische Toekomstvisie

TUI's CEO, Sebastian Ebel spreekt van een "sterke economische ontwikkeling in alle gebieden van de groep" en een "versnelling van onze transformatie". Met een verwachte groei van minimaal 25% in de operationele winst voor het lopende jaar en een ambitieuze doelstelling van 7-10% jaarlijkse groei voor de middellange termijn, lijkt TUI op weg om de reisindustrie te domineren.


Aandelen: Een Achtbaan Die De Moeite Waard Is?

Ondanks de jubelende cijfers, heeft TUI's aandeel een roerige reis achter de rug, met een daling van 3,9% tot 5,5% dit jaar, afhankelijk van de beursnotering. Desondanks blijft Deutsche Bank optimistisch, met een 'koop'-rating, wijzend op de "zeer significante korting" waartegen het aandeel handelt. Voor aandelen als TUI is het echter heel erg belangrijk te begrijpen in wat voor sector je belegd, en de risico´s die hiermee gepaard kunnen gaan.


De aandelenkoers van TUI aandelen de afgelopen 5 jaar:



Met de aankomende aandeelhoudersvergadering en de stemming over de mogelijke opheffing van de notering in Londen ten gunste van een volledige notering in Duitsland, staat TUI op een kruispunt dat de financiële wereld nauwlettend in de gaten houdt.



Conclusie: TUI Vliegt Hoog, Maar Voor Hoelang?

Terwijl TUI's recente prestaties indrukwekkend zijn, blijft de vraag hoe duurzaam deze groei is in een wereld vol economische onzekerheden. Met een strategische focus op het verhogen van de klanttevredenheid, het uitbreiden van het aanbod, en het verbeteren van de operationele efficiëntie, lijkt TUI echter goed gepositioneerd om de positie in de reisbranche te behouden.


Maar zoals elke ervaren reiziger weet, kan het weer snel omslaan. Zal TUI in staat zijn om door de turbulente luchten van de wereldeconomie te navigeren, of wacht er een noodlanding? Alleen de tijd zal het ons leren.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Commentaires


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page