top of page

Trump-effect op Wall Street: Deze koersen schieten omhoog

In het kort:

  • DJT-aandeel stijgt met 50%: In dit artikel gaan we in op de bedrijven die verwacht worden te profiteren van een Trump presidentschap de komende vier jaar.

  • Amerikaanse dollar en obligatierendementen stijgen met toenemende vraag naar "Trump trades".

  • Marktverwachtingen voor Tesla en technologiebedrijven positief: Trump kan belastingverlagingen en deregulering doorvoeren die deze sectoren bevoordelen.


De verkiezingsuitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen beïnvloedt direct de markten, met Donald Trump die een enorme voorsprong neemt op Kamala Harris op dit moment. Beleggers reageren snel op de mogelijke herverkiezing van Trump, wat tot grote bewegingen leidt in de dollar, aandelen van technologiebedrijven en al helemaal zijn eigen (verliesmakende) mediabedrijf, Trump Media & Technology Group (DJT). Hierbuiten valt er nog veel meer te zeggen over andere sectoren onder het presidentschap van Trump, waar ik later in dit artikel op in ga.


De aandelenkoers van DJT vandaag:

Bron: CNBC

De aandelen van Trump Media & Technology Group (DJT), het moederbedrijf achter het social media-platform Truth Social, stegen met maar liefst 45% in de voorbeurs. Deze sprong volgt op een wilde sessie op dinsdag, waarin het aandeel herhaaldelijk werd gepauzeerd door de Nasdaq vanwege hoge volatiliteit. Ondanks een daling van 1,16% tijdens de reguliere handelsuren, wist DJT sterk te herstellen in de voorbeurs na de laatste verkiezingsresultaten.


Volgens Matthew Tuttle, CEO van Tuttle Capital Management, is DJT sterk afhankelijk van de verkiezingsresultaten. Hij noemde het aandeel een "binary bet" die zal dalen als Trump verliest, maar flinke winst kan boeken bij een overwinning. Tuttle verklaarde: "Ik verwacht een ‘buy the rumor, sell the fact’-strategie; als hij wint, zal het aandeel waarschijnlijk snel weer dalen." Dit laatste zien we nu ook al licht gebeuren, waarbij na een eerste stijging van 50% het aandeel nu handelt rond een stijging van 30%. De vraag is wat het aandeel zal doen als de overwinning officieel gemaakt wordt (ervan uitgaande dat dit gebeurd zoals het nu lijkt):

Bron: Google

De financiële basis van Trump Media & Technology Group blijft echter zwak. In het derde kwartaal rapporteerde het bedrijf een nettoverlies van $19,25 miljoen, wat weliswaar minder is dan het verlies van $26,03 miljoen een jaar eerder, maar nog steeds significant is. De omzet daalde licht naar $1,01 miljoen ten opzichte van $1,07 miljoen in hetzelfde kwartaal in 2023. Over de eerste negen maanden van 2024 daalde de omzet met 23% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Deze cijfers benadrukken de uitdagingen voor Truth Social om zich staande te houden tegenover gevestigde sociale media zoals Facebook en Twitter.


Naast DJT kende de dollar een sterke opmars, waarbij de koers het hoogste niveau sinds juli bereikte. De "Trump trades" zorgden ervoor dat beleggers speculeren op een stijging in Amerikaanse obligatierendementen: de 10-jaarsrente bereikte 4,44% op het hoogtepunt, en de 30-jaarsrente steeg naar 4,6%. De verwachting is dat een Trump-administratie opnieuw belastingverlagingen en stimuleringsmaatregelen zal introduceren, wat de vraag naar de dollar moet gaan versterken.


De obligatie rentes in de VS deze ochtend:

Bron: Investing

De recente stijgingen in de markten wijzen erop dat beleggers anticiperen op mogelijke beleidswijzigingen onder een nieuw Trump-presidentschap, zoals grotere fiscale stimulansen en verhoogde overheidsuitgaven. Deze maatregelen kunnen de inflatie aanwakkeren en daarmee ook de rentevoeten doen stijgen. Voor beleggers betekent dit dat zij rekening moeten houden met oplopende rentes en toenemende inflatiedruk op de middellange termijn, wat de Federal Reserve mogelijk zal dwingen om haar rentebeleid strakker te trekken.


Interessant genoeg had Trump tijdens zijn eerste presidentschap in 2016 weinig te maken met inflatie, dankzij de economische situatie op dat moment. De werkelijke inflatieproblemen kwamen pas naar voren tijdens het presidentschap van Biden, vooral vanwege de economische impact van Covid, waarbij Biden de teugels aan moest trekken waar Trump ze eerder los kon laten. Hier komt ook deels het feit vandaan dat veel Amerikanen blijven zeggen dat de economie beter was onder Trump, iets wat veel mensen ertoe gezet heeft voor de komende jaren op Trump te stemmen.


Het roept bij mij de vraag op wat de inflatietrend zal doen als Trump het Witte Huis opnieuw betreedt. De verwachting is dat er weer meer geld zal rollen en dat Trump een nieuwe groeifase kan inluiden, met inflatie als mogelijke bijwerking. Hoewel dit op korte termijn positief kan uitpakken voor beleggers, blijft de vraag of de grootste economische uitdagingen inmiddels achter ons liggen of dat deze nog komen gaan. Dit zal in januari en februari duidelijker worden met nieuwe banencijfers, inflatietrends en mogelijk meer inzicht in de feitelijke beleidsplannen van Trump. Eén ding lijkt zeker: Trump zal alles op alles zetten om de economische motor opnieuw op volle toeren te laten draaien.


Analisten verwachten dat een Trump-herverkiezing aanzienlijke voordelen biedt voor Tesla en de technologie-industrie. Dan Ives, analist bij Wedbush Securities, stelt dat Tesla een koersstijging van $40 tot $50 zou kunnen zien, wat neerkomt op een potentiële winst van 16-20%. Onder Trump zou de concurrentiepositie van Tesla kunnen verbeteren doordat subsidies voor elektrische voertuigen mogelijk worden afgeschaft, wat Tesla een prijsvoordeel geeft ten opzichte van nieuwkomers in de markt (en eigenlijk vrijwel elke EV maker). Vandaag in de nabeurs knalt Tesla in ieder geval direct met ruim 12% omhoog:


De aandelenkoers van Tesla vandaag:

Bron: CNBC

Ook voor bedrijven als Microsoft, Amazon en Google biedt een Trump-administratie kansen, vooral op het gebied van kunstmatige intelligentie. Ives merkt op dat de federale overheid onder Trump waarschijnlijk grote AI-initiatieven zal doorvoeren, wat de vraag naar technologie en innovatie kan stimuleren. Deze aandelen reageren echter allemaal gematigd, met stijgen rond de 1-2%.


Bitcoin heeft ook direct een opmerkelijke koersstijging doorgemaakt, mede gevoed door speculaties rondom een mogelijke herverkiezing van Donald Trump. Beleggers zien een Trump-presidentschap als potentieel gunstig voor Bitcoin vanwege zijn eerder uitgesproken afkeer van strikte regelgeving rondom cryptocurrencies. Trump heeft in het verleden een relatief laissez-faire houding getoond tegenover de cryptomarkt, wat de verwachting wekt dat hij minder regulerende maatregelen zou nemen dan andere politieke figuren.


De koers van Bitcoin de afgelopen 5 dagen:

Bron: CNBC

Deze "Trump-trade" heeft ertoe geleid dat Bitcoin naar recordhoogtes van boven de $75.000 is gestegen, omdat beleggers anticiperen op een omgeving waarin minder regulering de adoptie en investeringen in digitale valuta kan bevorderen. Vooral institutionele beleggers grijpen dit aan als een kans om Bitcoin toe te voegen aan hun portefeuilles, waardoor de vraag en dus de prijs verder worden aangedreven. De sterke stijging onderstreept de kwetsbaarheid van de Bitcoin-markt voor politieke ontwikkelingen, waarbij verwachtingen rond beleid een directe invloed hebben op de volatiliteit en koersbewegingen.


Naast Tesla, Bitcoin en DJT die op dit moment de show stelen zijn er diverse andere aandelen die naar verwachting positief zullen reageren op een herverkiezing van Donald Trump. In de energiesector kunnen bedrijven zoals ExxonMobil en Chevron profiteren van Trumps steun aan fossiele brandstoffen en deregulering, wat gunstig is voor olie- en gasproducenten.


De financiële sector, met namen als JPMorgan Chase en Goldman Sachs, kan baat gaan hebben bij belastingverlagingen en minder strenge regelgeving, wat de winstgevendheid van banken en financiële instellingen omhoog kan krikken. Defensiebedrijven zoals Lockheed Martin en Raytheon Technologies kunnen voordeel halen uit verhoogde defensie-uitgaven onder Trump, wat leidt tot meer overheidscontracten en inkomsten.


In de industriële en infrastructuursector kunnen ondernemingen als Caterpillar en United Rentals profiteren van geplande infrastructuurinvesteringen, wat de vraag naar bouwmachines en -diensten stimuleert. Tot slot verwacht ik dat farmaceutische bedrijven zoals Pfizer en Merck ook zullen profiteren van minder prijsregulering, wat hun winstmarges ten goede komt. Deze sectoren en bedrijven zijn goed gepositioneerd om te profiteren van het beleid dat Trump waarschijnlijk zal voortzetten of implementeren tijdens een tweede ambtstermijn.


Historisch gezien presteren de Amerikaanse aandelenmarkten echter opvallend stabiel in verkiezingsjaren, met een gemiddeld rendement van 9,1% volgens data van Fidelity. De lange-termijntrend wijst op stabiele marktprestaties, onafhankelijk van de politieke partij aan de macht. Toch blijft er binnen deze jaren variatie in rendementen, waarbij het tweede jaar na een verkiezing vaak het laagst scoort (gemiddeld 3,4%), omdat nieuw beleid nog geïmplementeerd moet worden. Het derde jaar ziet vaak een piek in rendementen (gemiddeld 14,7%), doordat de markten stabiliseren na beleidsaanpassingen. De vraag is hoe snel Trump zijn beleid door gaat kunnen voeren, waarschijnlijk sneller dan gemiddeld door de zogenaamde red sweep voor de komende 2 jaar, waarbij het volledige bestuursapparaat in handen is van de Republikeinen.


De koers van de S&P 500 onder elke president (Democraten/Republikeinen in blauw en rood):

Bron: Ycharts

De consistentie van deze vierjarige cyclus laat zien dat, ondanks korte periodes van onrust, de Amerikaanse markten uiteindelijk worden gedreven door fundamentele economische factoren in plaats van door verkiezingsuitslagen. Beleggers die zich vooral richten op aandelen en ETF's doen er daarom altijd goed aan om een lange-termijnvisie te behouden en zich niet teveel te laten meeslepen door tijdelijke politieke ontwikkelingen.



Een voorbeeld dat we in eerder aritkel al aangehaald hebben hier is de energie- en gezondheidszorgsector. Zo zou men verwachten dat duurzame energie tijdens de Biden-administratie goed presteert en traditionele energie beter gedijt onder Trump. Toch bleek onder Trump dat duurzame energiebedrijven het onverwachts goed deden, terwijl de gezondheidszorgsector zich snel aanpaste aan nieuwe regelgeving na de introductie van de Affordable Care Act (ACA) onder Obama.



Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page