Topbankiers voorspellen dit voor 2025
In het kort:
Optimisme bij grote banken: Topbankiers voorspellen groei in investeringsbankieren, handel en netto rente-inkomsten in 2025 dankzij economische veerkracht en mogelijke versoepelingen in regelgeving.
Invloed van Trump 2.0: Verwachtingen dat een nieuwe Republikeinse administratie een meer bankvriendelijk beleid zal voeren, inclusief versoepeling van fusiecontrole en kapitaalvereisten.
Onzekerheden blijven echter ook bestaan: Politiek beleid rond tarieven, belastingen en inflatie kan een tweesnijdend zwaard zijn voor de financiële sector.
Met een tweede termijn van Donald Trump in het vooruitzicht, tonen de grootste Amerikaanse banken optimisme over hun vooruitzichten in 2025. JPMorgan Chase, Citigroup, en PNC Financial Services rapporteerden deze week tijdens een conferentie aanzienlijke groeivooruitzichten in investeringsbankieren, handel en netto rente-inkomsten. Deze positieve toon weerspiegelt een sterk economisch herstel ondanks de hoge rente van de afgelopen jaren.
Hoogtepunten van de voorspellingen:
JPMorgan Chase (JPM): Verwacht een stijging van $2 miljard in netto rente-inkomsten in 2025, dankzij verwachte renteverlagingen door de Federal Reserve. Investeringsbankieren vertoont nu al enorme tekenen van herstel, met een stijging van 45% in fees voor Q4 2024.
Citigroup (C): De CFO gaf aan dat het bedrijf aan de bovenkant van de omzetverwachtingen voor 2024 zal eindigen ($80-81 miljard). Investeringsbankieren en handelsopbrengsten stijgen fors met respectievelijk 25-30% en dubbele cijfers.
PNC Financial Services (PNC): CEO Bill Demchak toonde zich uiterst optimistisch en noemde het plan voor 2025 "zo bullish als ooit".
Banken verwachten dat de nieuwe Republikeinse regering versoepelingen in regelgeving zal brengen. Vooral de fusie- en overnamemarkt zou kunnen profiteren van een soepeler toezicht, wat hogere inkomsten voor Wall Street moet gaan opleveren.
Regelgevingskansen:
Basel III-kapitaalregels: Banken hopen op een verdere versoepeling van de omstreden kapitaalvereisten die na de financiële crisis van 2008 zijn geïntroduceerd. Deze regels dwingen banken meer buffers aan te houden, wat hun rendement drukt. Echter zijn deze regels er natuurlijk niet voor niks, en is te hopen dat de grenzen ervan niet opgezocht zullen worden in deze termijn van Trump.
Vermindering van juridische risico’s: Volgens PNC’s Demchak kan de nieuwe administratie "frivole rechtszaken en veranderingen in kostenstructuren" elimineren.
Toch waarschuwen experts dat er geen algehele deregulering verwacht moet worden. Zoals Marianne Lake van JPMorgan opmerkte: "We gaan van politieke onzekerheid naar beleidsmatige onzekerheid."
Mogelijke risico’s die ik hierin zie: Inflatie en rente
Hoewel een soepeler regulering en lagere rentetarieven dus gunstig zijn voor banken, blijven er risico’s. Trump’s plannen om tarieven te verhogen, belastingen te verlagen, en streng op te treden tegen immigratie, zouden de inflatie kunnen aanwakkeren. Dit kan leiden tot stijgende rentes, wat voor banken een gemengd beeld schetst.
De inflatie-trend de afgelopen 3 jaar:
Na twintig jaar van stabiele inflatie, lage rente en goedkope financiering bevinden we ons als beleggers nu in een nieuw economisch tijdperk dat volgens RSM-hoofdeconoom Joe Brusuelas een "regimeverandering" markeert. Dit post-pandemische tijdperk (na Corona dus) brengt uitdagingen én kansen met zich mee, en vraagt om een frisse blik op de markten en economische dynamiek.
Hogere Kosten, hogere tarieven
Volgens Brusuelas heeft de pandemie het speelveld voor de wereldeconomie drastisch veranderd. Heropende toeleveringsketens zijn duurder en minder efficiënt, wat een structureel hogere kostenbasis heeft gecreëerd. Daarnaast zet een beleid gericht op hogere tarieven, minder regulering, en lagere belastingen de inflatiedruk voort, wat beleggers zal dwingen te navigeren in een omgeving met verhoogde rentevoeten.
Hoewel stijgende rentetarieven historisch gezien als een rem op economische groei worden beschouwd, biedt deze nieuwe realiteit ook voordelen. Hogere rentes kunnen zorgen voor meer economische stabiliteit door excessieve schuldfinanciering en speculatieve bubbels in toom te houden. Echter, ze vergroten tegelijkertijd de kloof tussen winnaars en verliezers, zowel op individueel als zakelijk niveau.
Zoals Brusuelas aangeeft:
"De verschillen tussen winnaars en verliezers zullen scherper worden, wat ruimte biedt voor innovatieve en strategische investeringen."
De rol van inflatie en de dollar
Inflatie lijkt vastberaden om zich op een hoger niveau te handhaven. Brusuelas geeft aan dat de prijzen van goederen, die sinds de pandemie zijn gestegen, waarschijnlijk niet meer terugkeren naar hun pre-2019-niveau. Dit verhoogt de kosten van zakendoen en vraagt van bedrijven om efficiëntie te verbeteren en marges te verdedigen in een uitdagendere omgeving.
Ondertussen speelt de sterke Amerikaanse dollar een dubbelrol. Enerzijds ondersteunt het de koopkracht in internationale markten, maar tegelijkertijd maakt het het moeilijker om een groeiend handelstekort te verkleinen. Voor de komende jaren betekent dit waarschijnlijk een focus op binnenlandse groei en markten, terwijl internationale handel minder aantrekkelijk kan worden.
De grootste banken ter wereld zijn echter dus optimistisch over de economische vooruitzichten voor 2025. Groeiende handelsopbrengsten, herstellend investeringsbankieren en potentiële reguleringsverlichting beloven een gunstig klimaat voor financiële instellingen. Toch blijven beleidsmatige onzekerheden, zoals inflatie en kapitaalvereisten, belangrijke factoren die de vooruitzichten kunnen beïnvloeden.
Comments