top of page

Deze topeconoom waarschuwt voor AI-crash

In het kort:

  • Daron Acemoglu, een MIT-econoom, waarschuwt dat slechts 5% van de banen in het komende decennium door AI zal worden overgenomen of ondersteund.

  • Ondanks miljarden investeringen in AI door bedrijven zoals Microsoft, Alphabet, Amazon en Meta, verwacht Acemoglu geen grote productiviteitsrevolutie en voorziet hij zelfs een mogelijke tech-crash.

  • De enorme hype rond AI dreigt volgens Acemoglu te leiden tot verkeerde bedrijfs beslissingen en verspilling van kapitaal, wat uiteindelijk negatieve gevolgen kan hebben voor de economie.


In de afgelopen jaren heeft de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI) enorme interesse en bijhorende hype veroorzaakt, zowel in de technologie wereld als op de beurs.


Techgiganten zoals Microsoft, Alphabet (Google), Amazon en Meta Platforms hebben aanzienlijke bedragen – in het tweede kwartaal van 2024 meer dan $50 miljard – geïnvesteerd in AI-technologie, grotendeels met de verwachting dat dit de productiviteit zal verhogen en economische groei zal stimuleren. Bedrijven zien AI als een manier om taken te automatiseren en nieuwe doorbraken te realiseren in sectoren zoals geneeskunde en wetenschap.


AI uitgaven van de grootste tech giganten:

Bron: Sherwood


Echter, Daron Acemoglu, een gerespecteerde professor aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT), heeft hier een andere kijk op. Hoewel hij het potentieel van AI erkent, stelt hij dat de technologie in de komende tien jaar slechts ongeveer 5% van de banen zal vervangen of verbeteren. Hij vreest dat bedrijven die grote sommen investeren, zonder een duidelijke strategie of begrip van de beperkingen van AI, uiteindelijk verlies zullen lijden.


Acemoglu's analyse is gebaseerd op het feit dat de huidige AI-modellen, hoewel indrukwekkend, beperkte toepassingsgebieden hebben. De technologie heeft vooral impact op specifieke taken zoals codering en andere nauwgezette werkzaamheden, maar kan niet eenvoudig worden toegepast op banen die menselijke oordeelsvorming of fysieke arbeid vereisen, zoals in de bouw of schoonmaak.



Een belangrijk punt dat hij aanhaalt is de betrouwbaarheid van AI. Veel AI-modellen, zoals grote taalmodellen (bijvoorbeeld ChatGPT), kunnen taken overnemen, maar vereisen nog altijd menselijk toezicht om consistent goede resultaten te leveren. Dit betekent dat veel banen, vooral in de middenklasse en lager, niet snel zullen verdwijnen door automatisering.


Acemoglu geeft de volgens hem drie mogelijke, en vrij logische, scenario's voor de toekomst van AI-investeringen:


1. Bescheiden adoptie: Het enthousiasme rond AI koelt af en bedrijven richten zich op kleine, haalbare toepassingen. Dit is het meest optimistische scenario, waar bedrijven hun investeringen afstemmen op realistische verwachtingen.


2. AI-lente gevolgd door een AI-winter: De hype blijft groeien, maar uiteindelijk klapt de bubbel en stort de technologie-aandelenmarkt in. Dit zou leiden tot desillusie bij investeerders, bedrijfsleiders en werknemers.


3. Ongeremde investeringsmanie: Bedrijven pompen jarenlang miljarden in AI zonder een duidelijk plan, wat uiteindelijk resulteert in grootschalige werkloosheid en een terugkeer naar het inhuren van personeel wanneer AI zijn beloften niet waarmaakt.


Acemoglu schat dat een combinatie van het tweede en derde scenario waarschijnlijk is, waarbij de "fear of missing out" (FOMO) bedrijven ertoe aanzet om risicovolle keuzes te maken die uiteindelijk kunnen leiden tot een harde terugval in de markt.


De omvang van de huidige investeringen benadrukt de ernst van de situatie. In het tweede kwartaal van 2024 investeerden slechts vier bedrijven, Microsoft, Alphabet, Amazon en Meta Platforms, gezamenlijk meer dan $50 miljard in kapitaaluitgaven, waarvan een groot deel werd ingezet voor AI-gerelateerde technologieën. Deze massale uitgaven illustreren het vertrouwen dat bedrijven hebben in de toekomst van AI, maar volgens Acemoglu kunnen deze verwachtingen misplaatst zijn, gezien de beperkte reële impact van de technologie op de arbeidsmarkt.


Hoewel AI veelbelovend is, waarschuwt Acemoglu voor overmatige investeringen en ongegronde verwachtingen. Slechts een klein deel van de banen zal daadwerkelijk geautomatiseerd of verbeterd worden door AI, en de economische revolutie die sommigen voorspellen, zal waarschijnlijk uitblijven. In plaats daarvan zouden bedrijven geconfronteerd kunnen worden met verspilde investeringen en een teleurstellende return on investment, met mogelijk verstrekkende gevolgen voor de economie als geheel.

Kommentare


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page