top of page

Top 3 AI ETF´s voor 2024

Bijgewerkt op: 12 mrt.

In het kort:

  • De AI-markt wordt verwacht meer dan een half biljoen dollar waard te zijn in 2024.

  • AI ETF's kunnen een aantrekkelijke optie zijn voor beleggers om te profiteren van technologische vooruitgang zonder individuele aandelen te selecteren.

  • In dit artikel bespreek ik drie interessante AI ETF´s voor 2024, en daarna.


In de immer evoluerende wereld van technologie nemen kunstmatige intelligentie (AI) en de daarmee samenhangende ETF's (Exchange-Traded Funds) een steeds prominenter plaats in binnen de beleggingsportefeuilles. Met de voorspelling dat de AI-markt in 2024 meer dan een half biljoen dollar waard zal zijn, ondanks een vertraging in de financiering door durfkapitaal, bieden AI ETF's beleggers de kans om te profiteren van de technologische vooruitgang zonder de noodzaak om individuele aandelen te selecteren. Helaas is niet elke ETF in deze lijst verhandelbaar via de meeste brokers in Nederland zoals DeGiro. Dit komt doordat veel Amerikaanse ETF's (nog) niet beschikbaar zijn op Europese platforms. Op het moment van schrijven is enkel Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF (BOTZ) verkrijgbaar via DeGiro.


Global X Artificial Intelligence & Technology ETF (AIQ)

Met een beheerd vermogen van ongeveer $1,4 miljard en een kostenratio van 0,68%, biedt AIQ beleggers brede en uitgebreide blootstelling aan de gehele AI-waardeketen. Deze ETF volgt de Indxx Artificial Intelligence & Big Data Index en lijkt qua blootstelling sterk op de Nasdaq-100 index, maar met een grotere nadruk op technologie en mid-cap groeiaandelen. AIQ omvat toonaangevende AI-spelers zoals Nvidia Corp. (NVDA) en andere opkomende AI-bedrijven, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor beleggers die op zoek zijn naar blootstelling aan de AI-sector.


De grootste posities van deze ETF:


Als onderdeel van Mirae Asset Financial Group, een wereldleider in financiële diensten met meer dan 550 miljard dollar aan beheerd vermogen wereldwijd, profiteert Global X van een uitgebreid wereldwijd ETF-platform dat een breed scala aan beleggingsoplossingen biedt. Dit maakt AIQ niet alleen een betrouwbare keuze voor beleggers die willen investeren in de AI-revolutie, maar ook een slimme manier om blootstelling aan deze disruptieve thema te verkrijgen terwijl men profiteert van Global X's expertise in thematisch beleggen.


De aandelenkoers van AIQ sinds de beursgang:


Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF (BOTZ)

BOTZ, met een beheerd vermogen van $2,7 miljard en een kostenratio van 0,69%, richt zich op bedrijven die AI in hun producten en diensten inzetten, met een aanzienlijke toewijzing van 21% aan aandelen van Nvidia. Deze ETF biedt een meer gespecialiseerde blik op toegepaste automatisering en profiteert van industriële investeringen die de brede re-shoring van productie in de Verenigde Staten ondersteunen. Naast Nvidia omvat BOTZ bedrijven als Intuitive Surgical Inc. (ISRG) en Dynatrace Inc. (DT), waardoor het een interessante optie is voor beleggers die geïnteresseerd zijn in de praktische toepassingen van AI en robotica.


De grootste posities van deze ETF:



De explosieve vraag naar Nvidia's GPU's, vooral na de opkomst van toepassingen zoals ChatGPT, benadrukt de cruciale rol van het bedrijf in de AI-industrie. Ondanks de concurrentie van AMD, blijft Nvidia's voorsprong, mede dankzij haar CUDA-platform, een aantrekkelijke propositie voor beleggers. Echter, de hoge waarderingen van Nvidia's aandelen maken BOTZ een verstandige keuze voor diegenen die blootstelling aan deze sector zoeken zonder de premieprijs.


De aandelenkoers van BOTZ sinds de beursgang:


iShares Robotics and Artificial Intelligence Multisector ETF (IRBO)

IRBO onderscheidt zich van andere AI ETF's door zijn lagere kostenratio van slechts 0,47% en een meer gebalanceerde benadering van AI-investeringen. Deze ETF volgt de NYSE FactSet Global Robotics and Artificial Intelligence Index en kent een meer gelijke weging toe aan in totaal 111 holdings, waardoor het risico op concentratie in enkele topaandelen wordt verminderd.


De grootste posities van deze ETF:


Met een globale focus die 43 ontwikkelde of opkomende marktlanden omvat, biedt IRBO beleggers niet alleen blootstelling aan de AI-sector maar ook een hogere mate van geografische diversificatie. In de afgelopen vijf jaar heeft IRBO een jaarlijks rendement van 12,6% behaald.


De aandelenkoers van IRBO sinds de beursgang:



Deze 3 AI ETF's bieden een doordachte mix van blootstelling aan de AI-industrie, variërend van gespecialiseerde benaderingen tot meer gediversifieerde en kosteneffectieve opties. Voor beleggers die geïnteresseerd zijn in het investeren binnen de AI-revolutie, maar op zoek zijn naar meer spreiding, bieden deze ETF's een aantrekkelijke ingang om te profiteren van de groeipotentie van kunstmatige intelligentie, zonder de complexiteit en risico's van het selecteren van individuele aandelen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page