top of page

Top 3 AI-aandelen die Morgan Stanley nu aanbeveelt

  • Morgan Stanley's AI aandelen lijst bevat Europese aandelen die profiteren van de AI-trend. De lijst bevat bedrijven zoals ASML, SAP, en Merck KGaA, die volgens de bank aanzienlijke groeikansen hebben in verband met AI.

  • ASML wordt geprezen voor zijn monopolie op EUV-lithografie, cruciaal voor geavanceerde chips. Morgan Stanley ziet een koersdoel van €1.000, wat een potentieel stijging van ruim 20% vertegenwoordigt.

  • SAP en Merck KGaA worden ook genoemd als bedrijven die kunnen profiteren van AI. SAP wordt gezien als een leider in generatieve AI, terwijl Merck KGaA's elektronica-divisie naar verwachting zal profiteren van de vraag naar AI-gerelateerde halfgeleiders.


ASML

ASML, het Nederlandse bedrijf dat bekend staat om zijn dominantie in de productie van lithografie machines, wordt door Morgan Stanley gezien als een essentieel aandeel binnen de opkomende AI-sector. Wat ASML zo bijzonder maakt, is dat het het enige bedrijf ter wereld is dat in staat is om extreme ultraviolet (EUV) lithografie tools te produceren. Deze geavanceerde machines zijn cruciaal voor het printen van ontwerpkenmerken op de chips die worden gebruikt in AI-toepassingen en andere high-performance elektronica.


Met een marktaandeel van 82,9% in de lithografie is ASML de onbetwiste marktleider. Deze technologie stelt klanten, zoals TSMC, in staat om de kleinste en meest geavanceerde halfgeleiders te produceren, die essentieel zijn voor sectoren zoals mobiele communicatie, datacenters en kunstmatige intelligentie (AI).


Volgens Morgan Stanley blijft ASML een sterke langetermijnvoorspelling behouden, ondanks een recente koersdaling van 25%. Deze daling kan worden toegeschreven aan kortetermijncorrecties in de markt, maar de bank is ervan overtuigd dat ASML in de komende maanden nieuwe hoogten zal bereiken. De analisten verwachten dat de vraag naar geavanceerde chips zal toenemen, vooral nu bedrijven zoals TSMC hun N2-technologieknooppunt ontwikkelen, wat naar verwachting in verschillende Apple-producten vanaf volgend jaar zal worden gebruikt.


Het groeipotentieel van ASML wordt verder ondersteund door de sterke positie in de toeleveringsketen van de meest geavanceerde halfgeleiders. Met klanten zoals Nvidia en TSMC, die toonaangevend zijn in de AI-sector, blijft ASML strategisch belangrijk. Morgan Stanley handhaaft daarom een koersdoel van €1.000, wat een potentieel opwaarts rendement van 27,5% vertegenwoordigt. Dit koersdoel weerspiegelt niet alleen het marktherstel dat wordt verwacht, maar ook de groeiende vraag naar de technologieën van ASML, gedreven door de expansie van AI-toepassingen.


De P/E ratio van ASML (2010-2024):

Bron: Macrotrends


Het is echter belangrijk op te merken dat ASML's huidige prijs-winstverhouding (P/E-ratio) van 43x aanzienlijk hoger ligt dan het gemiddelde van de Nederlandse markt, waar P/E-ratio's onder de 15x vaak voorkomen. Dit hoge niveau voor ASML wordt echter grotendeels gerechtvaardigd door de verwachte groei van de winst per aandeel (EPS) met 31% per jaar over de komende drie jaar, in vergelijking met een marktgemiddelde van 11%. Beleggers zijn dus bereid om meer te betalen voor ASML-aandelen, gezien de sterke groeiverwachtingen en het marktdominantie in een niche die essentieel is voor de toekomst van AI en halfgeleiders.


Ondanks deze positieve vooruitzichten moet je als belegger wel voorzichtig blijven bij waarderingen als deze. De prijs-winst-groeiverhouding (PEG) van ASML staat op 2,2x, wat ver boven de aantrekkelijke drempel van 1.0x ligt. Dit kan wijzen op een hogere waardering dan wenselijk, maar gezien ASML's dominante positie is deze premie mogelijk gerechtvaardigd.



SAP

SAP, de Duitse gigant in bedrijfssoftware, wordt door Morgan Stanley beschouwd als een van de beste posities om te profiteren van de opkomende markt voor generatieve AI. SAP heeft AI-functionaliteiten diep geïntegreerd in zijn kernproducten, wat het bedrijf een voorsprong geeft op concurrenten in de snel groeiende AI-markt. Dit is vooral belangrijk omdat generatieve AI, die in staat is om complexe taken zoals tekstgeneratie en data-analyse uit te voeren, steeds meer wordt ingebed in zakelijke processen.


Morgan Stanley wijst op de aanzienlijke hoeveelheid bedrijfsdata waar SAP toegang toe heeft, wat het bedrijf in staat stelt om zijn AI-oplossingen verder te verfijnen en te integreren in zijn cloud-producten. De verschuiving naar cloud-gebaseerde oplossingen is een belangrijke strategische zet voor SAP, aangezien het bedrijf zijn cloud-omzet zag groeien met 25% op jaarbasis in het tweede kwartaal van 2024. Dit werd ondersteund door de sterke prestaties van SAP's S/4HANA-migratiecyclus, een belangrijk platform voor bedrijfssoftware dat steeds meer klanten trekt.


Wat de winstgevendheid betreft, heeft SAP ook vooruitgang geboekt. De EBIT-marge steeg van 19,1% naar 23,4%, aangedreven door efficiëntieverbeteringen en een groter aandeel van de cloud-omzet in de totale omzet-mix. Morgan Stanley verwacht dat SAP in staat zal zijn om zijn marges verder te verbeteren naarmate het bedrijf zijn cloud-portfolio uitbreidt en de kostenstructuur optimaliseert.


Hoewel SAP aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt met de integratie van AI-functionaliteiten in zijn kernproducten, merkt Barclays, een andere bank, op dat het aandeel nog steeds "under-owned" is, vooral in de Amerikaanse markt. Dit biedt een kans voor verdere waardegroei, vooral nu SAP zich meer richt op Amerikaanse kapitaalmarkten.


Volgens Barclays kan deze verschuiving naar de Amerikaanse markten, onder leiding van CFO Dominik Asam, leiden tot een toename van het Amerikaanse eigendom van SAP-aandelen van 37% naar ongeveer 50%. Deze strategie, gecombineerd met het potentieel van generatieve AI dat door Morgan Stanley wordt geprezen, kan een katalysator zijn voor verdere koersstijgingen.


De aandelenkoers van SAP sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Daarnaast verwacht Barclays dat de cloudtransitie, die ook door Morgan Stanley al als een belangrijke groeimotor is aangemerkt, SAP's winstgroei verder zal versnellen in het fiscale jaar 2025. De aangepaste EBIT van SAP zou volgens Barclays met 23% kunnen groeien, aanzienlijk hoger dan de 15% die voor concurrenten wordt verwacht. Dit biedt SAP de mogelijkheid om aantrekkelijker gewaardeerd te worden, vooral wanneer de waardering verschuift naar vrije kasstroom multiples.


Met deze gecombineerde inzichten van Morgan Stanley en Barclays lijkt SAP niet alleen goed gepositioneerd om te profiteren van de AI-revolutie, maar ook om aantrekkelijker te worden voor een bredere groep investeerders, vooral in de Verenigde Staten. Dit maakt SAP een veelzijdige investering, met sterke vooruitzichten op zowel de korte als lange termijn.


Met een koersdoel van €224, wat een opwaarts potentieel van 18,3% vertegenwoordigt, blijft SAP een aantrekkelijke investering voor beleggers die willen profiteren van de AI-revolutie. De focus op generatieve AI en de voortdurende verschuiving naar de cloud maken SAP goed gepositioneerd om te profiteren van de groeiende vraag naar geavanceerde bedrijfsoplossingen.



Merck KGaA

Merck KGaA, het Duitse wetenschap- en technologiebedrijf dat ook opereert als EMD Group in de Verenigde Staten en Canada, staat op de lijst van Morgan Stanley als een van de topkeuzes om te profiteren van de AI-trend. Merck KGaA heeft een brede portfolio die zich uitstrekt over verschillende sectoren, maar het is de elektronica-divisie die volgens Morgan Stanley aanzienlijke groeikansen biedt, gedreven door de toenemende vraag naar AI-gerelateerde halfgeleiders.


De halfgeleiderdivisie van Merck KGaA draagt 12% bij aan de totale omzet van het bedrijf, en het management verwacht deze omzet jaarlijks met 7% tot 10% te laten groeien op de middellange termijn. Dit wordt vooral gedreven door de stijgende vraag naar complexe materialen die nodig zijn voor de fabricage van halfgeleiders die AI ondersteunen. Analist Thibault Boutherin van Morgan Stanley wijst erop dat AI een belangrijke motor zal zijn voor de groei van deze divisie, vooral nu de vraag naar geavanceerde halfgeleideroplossingen blijft toenemen.


De omzet(groei) van Merck KGaA:

Bron: Macrotrends


Merck KGaA presteerde sterk in het tweede kwartaal van 2024, met een organische omzetgroei van 2%, ondanks tegenwind van valutakoersen. De elektronica-divisie overtrof zelfs deze groei met een organische omzetstijging van 8%, gedreven door de sterke prestaties in de halfgeleideroplossingen.


Merck KGaA heeft ook strategische stappen gezet om zich te concentreren op high-tech toepassingen in elektronica door niet-kernactiviteiten te desinvesteren. Dit omvat de verkoop van Surface Solutions, een stap die volgens het management zal bijdragen aan het verder aanscherpen van de focus op geavanceerde technologieën en toekomstige groeimogelijkheden zal ondersteunen.


Een belangrijke maatstaf voor het beoordelen van de effectiviteit van een bedrijf in het genereren van winst uit het bedrijfskapitaal is het rendement op eigen vermogen (ROE). Voor Merck KGaA bedraagt de ROE momenteel 9,7%, berekend op basis van een nettowinst van €2,7 miljard en een eigen vermogen van €28 miljard )over de laatste twaalf maanden tot maart 2024). Dit betekent dat voor elke euro eigen vermogen, Merck KGaA €0,097 aan winst heeft gegenereerd.


Een ROE van 9,7% is op zich redelijk en ligt in lijn met het sectorgemiddelde van 9,5%. Wat echter opvalt, is dat deze ROE heeft bijgedragen aan een aanzienlijke winstgroei van 20% over de afgelopen vijf jaar, wat aanzienlijk hoger is dan het sectorgemiddelde van 8,4% in dezelfde periode.


Merck KGaA heeft in de afgelopen jaren een conservatief uitkeringsbeleid gehanteerd, met een gemiddelde uitkeringsratio van 27%. Dit impliceert dat het bedrijf 73% van zijn winst heeft herbelegd in de onderneming. Deze herinvesteringen hebben bijgedragen aan de sterke groei van de winst en hebben het mogelijk gemaakt om een duurzaam dividendbeleid te handhaven. Merck KGaA heeft al meer dan tien jaar op rij dividend uitgekeerd, wat de toewijding van het bedrijf aan het belonen van aandeelhouders onderstreept.



Met een positieve vooruitblik voor zowel de omzet als de winstgevendheid, ondersteund door een sterke positie in de AI- en halfgeleidermarkt, blijft Merck KGaA een aantrekkelijke keuze voor beleggers die willen profiteren van de technologische ontwikkelingen in de AI-sector. Morgan Stanley handhaaft een koersdoel van €200, wat een potentieel opwaarts rendement van 20% vertegenwoordigt.

Коментарі


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page