top of page

Tijd om te investeren in de snelst groeiende economie op aarde?

In het kort:

  • India heeft in het tweede kwartaal van 2023 een indrukwekkende economische groei van 7,8% op jaarbasis neergezet, ondanks beleidsmaatregelen van de Indiase Reserve Bank om de inflatie onder controle te houden en een reeks renteverhogingen sinds mei 2022.

  • Drijvende krachten achter India's economische groei zijn onder andere de diversiteit van de economie, de enorme binnenlandse markt, de jonge en technologisch bekwame beroepsbevolking en investeringen in sectoren zoals technologie en financiën.

  • Volgens analisten van Goldman Sachs bevindt India zich in een positie om de tweede grootste economie ter wereld te worden in 2075 als de huidige trends van groei en economische vertraging van andere landen aanhoudt.


De wereldwijde economische dynamiek blijft verschuiven, daarin is er één opkomende economie die momenteel de aandacht van beleggers en economen trekt: India. Waar India momenteel al het land met het hoogste bevolkingsaantal ter wereld is blijft ook de Indiase economie hard door groeien. Wat drijft deze economische groei in India?


Met een groeiend BBP en een steeds sterkere economische basis staat India wellicht op het punt om de top drie van 's werelds grootste economieën binnen te komen. De huidige top vijf economieën zijn de Verenigde Staten, China, Japan, Duitsland en India. Terwijl de VS hun positie als 's werelds grootste economie waarschijnlijk behoudt, is de concurrentie tussen China en India de afgelopen jaren steeds intensiever geworden.


De economische opkomst van India is niet alleen een kans voor beleggers, maar ook een indicatie van de verschuivingen in de mondiale economische orde. We kunnen getuige zijn van een historische verandering in de wereldwijde economische grootheden.



De groei van India in cijfers

De indrukwekkende economische groei van 7,8% op jaarbasis in het tweede kwartaal van 2023 komt bovenop een groei van 6,1% in het eerste kwartaal van het jaar.


Voor de economische groei wordt onder andere gekeken naar de procentuele verandering van het volume van het BBP ten opzichte van een jaar eerder. Hieronder is de de groei in BBP van elk land in kwartaal 1 en kwartaal 2 van 2023 weergegeven, hier wordt gekeken naar de groei ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Land

BBP groei Q1

BBP groei Q2

BPP 2022 totaal ($)

VS

2,0%

2,1%

25462,7 miljard

China

4,5%

6,3%

17936,2 miljard

Japan

2,0%

2,0%

4231,1 miljard

Duitsland

-0,2%

-0,2%

4072,2 miljard

India

6,1%

7,8%

3385,1 miljard

Bron: tradingeconomics.com



Deze voortdurende groei maakt van India de snelst groeiende economie ter wereld, hoe komt dit en is nu het moment om te investeren in India?


De drijvende krachten achter India's groei

Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan de economische opkomst van India:


  1. Diverse Economie: India's economie is buitengewoon divers en omvat grote sectoren in de informatietechnologie, diensten, landbouw en productie. Deze diversiteit heeft het land veerkrachtig gemaakt en minder vatbaar voor economische schokken.

  2. Binnenlandse Markt: India profiteert mede door de diversiteit van sectoren van een enorme binnenlandse markt meer dan een miljard mensen. Deze markt biedt talloze mogelijkheden voor bedrijven om te groeien en te gedijen.

  3. Jonge Bevolking: India heeft een groeiende jonge en technologisch bekwame beroepsbevolking, wat essentieel is voor groei in de moderne kenniseconomie.

  4. Investeringen: Zowel binnenlandse als buitenlandse investeringen dragen bij aan de groei van India, met name in sectoren zoals technologie en financiën.


Uitdagingen voor de Indiase economie

Ook zijn er zoals in ieder land ook uitdagingen die de economische groei kunnen vertragen, voor India zijn daarin de volgende factoren erg belangrijk:


  1. Armoede en ongelijkheid: India staat voor de uitdaging om armoede te verminderen en de groeiende inkomensongelijkheid aan te pakken. Volgens een rapport van EY India staat de Indiase economie op het punt omhoog te schieten naar maar liefst $26 biljoen in 2047, waarbij het inkomen per hoofd van de bevolking naar verwachting zal stijgen van $2.000 in 2017 tot $21.000 in 2047. Dit kan helpen om de armoede te verminderen en de inkomensongelijkheid aan te pakken.

  2. Werkloosheid en jeugdwerkloosheid: Het creëren van voldoende banen, vooral voor de jonge bevolking, blijft een prioriteit. India heeft sinds 1980 een sterke economische groei gerealiseerd, maar werkloosheid blijft een uitdaging. Volgens het Nationaal Bureau voor de Statistiek (NSSO) bedroeg de werkloosheid in India in 2021 6,9%. Het creëren van voldoende banen, vooral voor de jonge bevolking, blijft daarom een belangrijke uitdaging voor de Indiase economie.

  3. Onderwijs: India heeft behoefte aan nog meer investeringen in onderwijs en vaardigheden om de arbeidsproductiviteit te verhogen en de economische groei te ondersteunen. Volgens een rapport van Deloitte heeft India namelijk nog steeds een tekort aan geschoolde arbeidskrachten en is er behoefte aan investeringen in onderwijs om de economische groei te ondersteunen.

  4. Infrastructuurtekorten: Investeringen in infrastructuur, zoals wegen en energievoorziening, zijn essentieel om de economische groei te ondersteunen. India heeft de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van infrastructuur, maar er is nog steeds een tekort. Het land heeft behoefte aan investeringen in wegen, spoorwegen, luchthavens, havens en energievoorziening.

  5. Landbouwhervormingen: De landbouwsector heeft behoefte aan hervormingen om de opbrengsten te verhogen en de levensomstandigheden van boeren te verbeteren. De landbouwsector is van groot belang voor de Indiase economie en biedt werkgelegenheid aan een groot deel van de bevolking. Het land heeft behoefte aan hervormingen om de opbrengsten te verhogen en de levensomstandigheden van boeren te verbeteren


Top sectoren in India met de beste groeivooruitzichten:

1. Gezondheidszorg en Verzekering Sector:


De vraag naar gezondheidszorgdiensten in India neemt toe vanwege een groeiende groep ouderen, een steeds groter aantal chronische ziekten en stijgende inkomens. De COVID-19 pandemie heeft ook de behoefte aan verbeterde gezondheidszorg en infrastructuur benadrukt, wat verdere investeringen aanmoedigt. De Indiase overheid heeft initiatieven zoals Ayushman Bharat gelanceerd om gezondheidszorgverzekering te bieden aan meer dan 100 miljoen mensen, wat kansen biedt voor investeringen. Met de inzet op technologie, zoals telemedicine en digitale gezondheidsplatforms, heeft de sector nog meer groeipotentieel.


2. Hernieuwbare Energiesector:


India streeft naar 450 GW aan hernieuwbare energiecapaciteit tegen 2030, met inbegrip van zonne- en windenergie. Dankzij gunstig overheidsbeleid, dalende kosten voor hernieuwbare energietechnologie en de groeiende vraag naar schone energie, breidt de sector zich snel uit. Projecten zoals ultra-mega zonneparken en offshore windenergie dragen bij aan deze groei. Ook voor export van technologie in de hernieuwbare sector is India een interessant land door de lage kosten en het groeipotentieel in deze snel innoverende markt.


3. IT-sector:


India staat bekend om zijn IT-sector, die snel blijft groeien en naar verwachting tegen 2025 meer dan $300 miljard zal omzetten. Het land heeft een overvloed aan hoogopgeleide werknemers en stimulerende zakelijke omstandigheden. De focus verschuift naar moderne technologieën zoals cloud computing en kunstmatige intelligentie, ondersteund door overheidsprogramma's zoals Digital India.


4. FMCG-sector:


De FMCG-sector in India groeit gestaag, aangedreven door stijgende inkomens, veranderende levensstijlen en urbanisatie. De groeiende vraag naar gezonde en biologische producten, evenals de verschuiving naar e-commerce en digitale marketing, biedt kansen voor bedrijven in deze sector.


5. Auto-industrie:


De auto-industrie draagt aanzienlijk bij aan de Indiase economie. Hoewel de sector recentelijk enkele uitdagingen heeft gekend, waaronder verschuivingen naar elektrische voertuigen, wordt verwacht dat deze zal herstellen dankzij stijgende inkomens, urbanisatie en infrastructuurontwikkeling.



Hoewel elk van deze sectoren veelbelovend is, is diversificatie in aandelen en sectoren belangrijk om risico's te spreiden.

Met gunstige overheidsmaatregelen, een groeiende bevolking en toenemende vraag, blijft India een aantrekkelijke optie met groeipotentieel om te overwegen voor langetermijninvesteringen.


Conclusie

Hoewel elk van deze sectoren veelbelovend is, is diversificatie in aandelen en sectoren belangrijk om risico's te spreiden.

India kent een economie met veel uitdagingen maar ook grote kansen. Met gunstige overheidsmaatregelen, een groeiende bevolking en toenemende vraag is India een aantrekkelijke optie om te overwegen voor langetermijninvesteringen.


India's recente economische groei is indrukwekkend en weerspiegelt de veerkracht en diversiteit van haar economie. Beleggers en economen zullen ongetwijfeld blijven letten op India's prestaties, aangezien het land een sterk opkomende economische kracht is om rekening mee te houden.

Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Comentários


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page