Thematische ETF’s blijven verliesgevend voor de gemiddelde belegger
- Rens Boukema
- 19 jan
- 3 minuten om te lezen
In het kort:
Onderpresterende thematische ETF's: Volgens Morningstar verliezen beleggers in thematische ETF’s gemiddeld 7% per jaar over de laatste drie jaar, terwijl de S&P 500 een rendement van 10% per jaar biedt.
Timingproblemen: Beleggers stappen vaak in thematische ETF's na een periode van sterke prestaties, waardoor ze later verlies lijden als de koersen corrigeren.
Uitzonderingen en perspectieven: Hoewel sommige ETF’s, zoals de First Trust Cloud Computing ETF, wel positief presteren, benadrukken experts dat deze fondsen beter als satellietposities dan als kernbeleggingen dienen.
Thematische ETF's, zoals die van Cathie Wood's ARK Invest, bieden ons als beleggers toegang tot het gespreid beleggen in trends zoals kunstmatige intelligentie, hernieuwbare energie of cloud computing. Hoewel deze fondsen aantrekkelijke groeiverhalen vertellen, blijkt uit een recent onderzoek van Morningstar dat de meeste beleggers verlies lijden. In dit artikel bespreek ik met je de cijfers achter dit fenomeen en de oorzaken.
1. De resultaten van het onderzoek
Morningstar-analist Jeffrey Ptak onderzocht de prestaties van meer dan 270 thematische ETF's met een track record van ten minste drie jaar. Zijn bevindingen zijn opvallend:
Gemiddeld rendement: De gemiddelde belegger verloor 7% per jaar, vergeleken met een jaarlijkse winst van 10% voor de S&P 500.
ARK Innovation ETF (ARKK): Dit fonds, met een waarde van $6,3 miljard, noteerde een spectaculair rendement van 153% in 2020. Maar in 2022 kelderde het met 67%, wat resulteerde in een gemiddelde jaarlijkse daling van 9,9% over drie jaar.
Het koersverloop van de ARK Innovation ETF:

De timing van instroom en uitstroom van kapitaal is een sleutelprobleem. Beleggers stapten massaal in ARKK tijdens de pandemie, aangetrokken door de successen van bedrijven als Tesla en Zoom. Toen deze aandelen later instortten, leden veel beleggers forse verliezen.
2. Timingproblemen en beleggersgedrag
Ptak benadrukt dat beleggers vaak te laat zijn met instappen. Ze kopen in tijdens piekmomenten, wanneer prijzen al zijn opgeblazen door eerdere prestaties. Dit maakt toekomstige winsten moeilijk te realiseren.
Een voorbeeld is de First Trust Cloud Computing ETF, die over de afgelopen drie jaar een gemiddeld rendement van 8,5% behaalde. Ondanks dit succes treft het fonds vergelijkbare timingproblemen voor veel beleggers.
Het koersverloop van First Trust Cloud Computing ETF:

3. Verschillen tussen fondsen
Niet alle thematische ETF's presteren slecht. Enkele fondsen met positieve rendementen:
First Trust Cloud Computing ETF: het fonds, dat ik hierboven al noemde, liet een 8,5% jaarlijkse groei zien over drie jaar. Echter, als je op de bodem was ingestapt had je uiteraard een heel wat interessanter rendement kunnen behalen.
Global X Lithium & Battery Tech ETF: Dit fonds, gelanceerd in 2010, was vroeg aanwezig in de opkomst van elektrische voertuigen en deed het richting de explosie van EV aandelen lange tijd stabiel goed.
Echter zien we ook dat dit fonds de laatste jaren behoorlijk afgekoeld is, nu de EV-hype afgekoeld is (terwijl dit niet voor alle individuele aandelen het geval is, bijvoorbeeld Tesla en BYD..):

Ondanks sommige uitzonderingen die er te vinden zijn blijven veel beleggers achter bij de marktrendementen, vooral door het slecht timen van hun investeringen. Dit is simpelweg door de snelle ontwikkelingen en hype die deze ETF´s vaak volgen, iets wat vaak gevolgt wordt door het besef dat ontwikkelingen vaak niet zo snel gaan, of winst opleveren, als veel beleggers hopen.
4. Satellietbeleggingen, geen kernfondsen
ETF-beheerders benadrukken dat thematische fondsen niet bedoeld zijn als kernbeleggingen. Pedro Palandrani van Global X stelt dat deze producten bedoeld zijn om blootstelling te bieden aan opkomende trends, niet als basis in een portefeuille. Dit verklaart waarom sommige fondsen zoals medische technologie en schone energie op lange termijn potentieel kunnen bieden.
Wat betekent dit voor ons als beleggers?
Houding ten opzichte van thematische ETF's: Beleggers moeten beseffen dat deze fondsen risicovol zijn en geen garantie bieden voor stabiele rendementen.
Timing is cruciaal: Stap niet in na een sterke rally; wacht op corrigerende markten of een stabieler instappunt.
Portefeuille-allocatie: Gebruik thematische ETF's als een aanvulling, niet als kern van je beleggingen. Diversificatie blijft belangrijk.
Met een zorgvuldige aanpak kan je als belegger zeker profiteren van trends, maar zonder goede timing of een lange horizon kan het verlies ten opzichte van het marktgemiddelde groot zijn.
Comments