top of page

Tesla staat voor allesbepalend moment aankomende maand

In het kort:

  • Tesla-aandelen stegen gisteren met 7,4% naar $243,92 na aankondiging van het langverwachte robotaxi-onthullingsevenement op 10 oktober 2024.

  • De onthulling wordt door Elon Musk gepresenteerd als een van de belangrijkste momenten in Tesla's geschiedenis sinds de lancering van de Model 3.

  • Beleggers anticiperen op nieuwe innovaties en mogelijke doorbraken in Tesla’s autonome technologie, wat de druk voor het event flink heeft verhoogd.


Tesla’s aandelen (NASDAQ: TSLA) zijn op donderdag 19 september met 7,4% gestegen, waarmee ze sloten op $243,92. Deze stijging kwam na de aankondiging van het robotaxi-evenement, dat nu plaatsvindt op 10 oktober in Los Angeles. De stijging van meer dan 9% in de afgelopen week weerspiegelt het groeiende optimisme onder beleggers, die speculeren dat de aankomende product onthulling van grote invloed zal zijn op Tesla’s toekomst.


De aandelenkoers van Tesla deze week (open&sluit):

Bron: Nasdaq

Tesla-CEO Elon Musk heeft, uiteraard via het platform X, aangekondigd dat de onthulling van Tesla's robotaxi een van de belangrijkste mijlpalen in de geschiedenis van het bedrijf zal zijn. Musk vergeleek het belang van dit evenement met de lancering van de Model 3 in 2016, wat niet zomaar een uitspraak is aangezien het voertuig dat Tesla van niche-merk naar de mainstream duwde. Deze ambitieuze uitspraak wekt hoge verwachtingen bij beleggers en voedt speculatie dat Tesla klaar is om een nieuwe markt te betreden, namelijk die van volledig autonome voertuigen (FAV's).


Het robotaxi-evenement was oorspronkelijk gepland voor augustus, maar werd uitgesteld naar oktober om verdere verbeteringen door te voeren aan het voertuig. Musk hintte ook op “andere verrassingen” die mogelijk tijdens het evenement worden onthuld. Analisten van Morgan Stanley verwachten dat Tesla tijdens dit evenement een demonstratie zal geven van de nieuwste versie van Full Self-Driving (FSD) software, mogelijk versie 12.5 of hoger.


Naast de aankondiging van het robotaxi-evenement werd de aandelenkoers van Tesla ook omhoog gedreven door sterke verkoopcijfers in China. De EV-markt in China, ’s werelds grootste, is cruciaal voor Tesla's wereldwijde groeiambities. In het tweede kwartaal zag Tesla een groei van 15% in leveringen op kwartaalbasis, een positief teken na een periode van zwakkere vraag in de eerste helft van het jaar. Deze verbetering geeft beleggers vertrouwen dat Tesla zijn dominantie in de EV-markt kan blijven handhaven, ondanks toenemende concurrentie van Chinese EV-makers zoals BYD.


Tesla verkopen in China (YTD):

Bron: Clean Technica

Volgens analisten van Morgan Stanley, waaronder de invloedrijke Adam Jonas die altijd erg positief is geweest over Tesla, zou Tesla tijdens het robotaxi-evenement weleens verder kunnen gaan dan alleen het onthullen van een nieuwe voertuigcategorie. Naast de robotaxi zou er een demonstratie kunnen komen van Tesla’s geavanceerde FSD-technologie, mogelijk zelfs op een volledig autonome rit zonder menselijke tussenkomst op een semi-afgesloten circuit.


Er is zoals altijd bij deze events ook genoeg ruimte voor verrassingen. Musk heeft in het verleden gehint op futuristische projecten zoals een elektrisch vliegtuig, een Tesla-diner waar robots hamburgers bereiden, of zelfs een boot, bedenk het maar. Hoewel deze speculaties misschien ver van Tesla’s kernactiviteiten lijken, is Tesla bekend om het uitbreiden van zijn innovaties buiten het traditionele autolandschap. Dit laatste is overigens ook wel essentieel als we kijken naar de waardering van Tesla, eentje vele malen hoger dan andere EV producenten.


Jonas voegt eraan toe dat deze evenementen vaak meer doelen dienen dan alleen productlanceringen: ze zijn gericht op het aantrekken van talent, marketing en het opvoeden van consumenten over de toekomstige mogelijkheden van Tesla's technologie. De grote vraag voor beleggers blijft echter of Tesla deze technologieën effectief kan commercialiseren op grote schaal.


Hoewel de aankomende onthulling voor veel enthousiasme zorgt, staat Tesla niet alleen in de strijd om de robotaxi-markt. Kort na Tesla’s aankondiging, sloot Uber een deal met Waymo (eigendom van Alphabet), waardoor Uber-klanten in steden zoals Austin en Atlanta vanaf 2025 autonome ritten kunnen boeken in Waymo-voertuigen. Waymo is al actief in Phoenix met zelfrijdende taxi’s, en hun samenwerking met Uber biedt hen een enorm platform om hun technologie te schalen.


Tesla’s strategie is echter fundamenteel anders. Waar Waymo en Cruise (eigendom van General Motors) voornamelijk werken binnen specifieke steden en regio's met beperkte autonome ritten, mikt Tesla op een wereldwijde uitrol van zijn technologie. Musk is optimistisch dat Tesla’s FSD-technologie in de nabije toekomst volledig autonoom kan opereren, zonder beperkingen zoals die van Waymo, die hij als “fragiel” bestempelt. Dit ambitieuzere wereldwijde plan kan echter ook aanzienlijke regelgevende obstakels met zich meebrengen


Tesla rapporteerde in het tweede kwartaal van 2024 een omzet van $25,5 miljard, een bescheiden stijging van 2% op jaarbasis. Ondanks dat de omzet de verwachtingen met 3,1% overtrof, was het niet voldoende om zorgen weg te nemen over dalende autoverkopen en de impact van aanhoudende prijsverlagingen.


  • Automotive omzet: $19,9 miljard, een daling van 7% op jaarbasis. Dit vertegenwoordigt nog steeds 78% van de totale omzet, wat benadrukt hoe afhankelijk Tesla blijft van zijn EV-verkoop.


  • Aangepaste winst per aandeel: $0,52, een forse daling ten opzichte van de verwachte $0,62 en de $0,91 van een jaar geleden.


  • Brutomarge: 17,72%, wat lager is dan voorheen als gevolg van hogere kosten en prijsverlagingen.


  • Cashpositie: $30,7 miljard, een stijging van 14% dankzij een sterke vrije kasstroom van $1,3 miljard, voornamelijk door een reductie van $1,8 miljard in de voorraad.


Hoewel Tesla kampt met lagere winstmarges door prijsverlagingen en toenemende concurrentie, is het bedrijf financieel sterk genoeg om te blijven investeren in groei, vooral op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en autonome technologie


De aankomende robotaxi-onthulling kan een belangrijke katalysator zijn voor Tesla's aandelenkoers, vooral als de technologie aan de verwachtingen voldoet en het bedrijf de eerste stappen zet in de commerciële uitrol van autonoom rijden. Beleggers speculeren al dat deze stap Tesla’s marktwaarde opnieuw kan laten stijgen, na een daling van 45% sinds de piek in 2021.


Analisten zijn echter nog verdeeld over het aandeel Tesla. Deutsche Bank gaf onlangs een koopadvies met een koersdoel van $295, een stijging van ongeveer 30% ten opzichte van de huidige koers. Morgan Stanley is nog optimistischer, met een koersdoel van $310. Echter, het gemiddelde koersdoel van analisten op Wall Street ligt op $201,60 (TipRanks), wat zou betekenen dat het aandeel overgewaardeerd zou kunnen zijn op basis van de huidige cijfers, als we puur naar deze uiteenlopende voorspellingen kijken.


De gemiddelde prijstarget voor Tesla aandelen volgens analisten:

Bron: TipRanks

Tesla’s robotaxi-event op 10 oktober is daadwerkelijk een cruciaal moment voor het bedrijf, helemaal gezien de druk die er nu op ligt, desondanks heeft het zeker de potentie om de toekomst van de mobiliteitsmarkt te gaan bepalen. Beleggers verwachten dat Tesla opnieuw zal innoveren, maar het succes van deze nieuwe technologie hangt af van de commerciële haalbaarheid en de manier waarop Tesla concurreert met gevestigde spelers zoals Waymo en Cruise.


De aandelenkoers van Tesla kan de komende weken tot 10 oktober zeker gaan profiteren van speculatie en enthousiasme rond de robotaxi. Echter, beleggers moeten zich bewust zijn van de risico’s, zoals de enorme concurrentie, regelgevingsbeperkingen en Tesla’s verleden van gemiste deadlines. Het blijft dus een markt vol kansen, maar ook met aanzienlijke risico’s.

Comentarios

No se pudieron cargar los comentarios
Parece que hubo un problema técnico. Intenta volver a conectarte o actualiza la página.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page