top of page

Tesla's Gigafactory in berlijn stil na brandstichting door milieuactivisten

In het kort:

  • Tesla's Berlijnse Gigafabriek zonder stroom na een brandstichting, productie ligt stil

  • Aanval op elektriciteitsvoorziening legt productie stil; impact en herstart onzeker, kan volgens experts nog even duren

  • Incident verbindt mogelijk met protesten tegen uitbreiding fabriek, Tesla wil hier meer dan 1 Miljoen Autos bouwen op de korte termijn


In een plot die meer wegheeft van een spannende actiethriller dan van de dagelijkse bedrijfsvoering, is Tesla's gigantische fabriek nabij Berlijn plotsklaps in het donker gezet. Een hoogspanningsmast, cruciaal voor de stroomvoorziening van de enige Tesla-fabriek in Europa, werd in de vroege uurtjes van dinsdag het doelwit van brandstichters. Het leidde tot een complete stroomuitval bij de fabriek, die jaarlijks maar liefst 375.000 elektrische auto's produceert. Michael Stuebgen, de binnenlandminister van de deelstaat Brandenburg, noemde de aanval een "perfidious attack" op de energie-infrastructuur, waarbij hij beloofde dat de rechtsstaat met de grootst mogelijke strengheid zou reageren.


De brandstichting heeft niet alleen de Tesla-fabriek platgelegd, maar ook nabijgelegen dorpen van stroom beroofd. Het productieproces is onderbroken, en werknemers zijn naar huis gestuurd, met een grote vraagteken wanneer de zaken weer op gang kunnen komen. Dit incident komt te midden van groeiende spanningen rondom de geplande uitbreiding van de fabriek, die Elon Musk's onderneming zou transformeren tot de grootste autofabriek in Europa, met een capaciteit van 1 miljoen elektrische voertuigen per jaar.


De ironie wil dat de uitbreiding juist weerstand oproept bij milieuactivisten, die sinds donderdag een deel van een nabijgelegen bos bezetten. Dit bos zou moeten wijken voor Tesla's expansiedromen. Hoewel er nog geen directe link is gelegd tussen de brandstichters en de activisten, zweeft de suggestie onmiskenbaar in de lucht. De lokale bevolking heeft zich recentelijk ook uitgesproken tegen de ontbossing, waardoor de beslissing nu bij de lokale autoriteiten ligt.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page