top of page

Tesla's geheime wapen: Analisten voorspellen 50% groei

In het kort:

  • Tesla's energieopslag-segment groeit snel, met een record van 9,4 gigawattuur in het tweede kwartaal van 2024.

  • Analisten voorspellen een jaarlijkse groei van 50% voor Tesla's energieopslag, wat tegen 2028 25% van de totale omzet kan uitmaken.

  • Het energie-segment zou in 2028 $3.35 aan winst per aandeel kunnen bijdragen, wat de toekomst van Tesla's winstgevendheid sterk beïnvloedt.


Tesla krijgt steeds meer aandacht voor zijn energieopslag-segment. Deze tak van het bedrijf, die lange tijd niet veel aandacht kreeg van beleggers, staat nu op het punt om fors te gaan groeien volgens analisten. De recente data laten zien dat Tesla in het tweede kwartaal van 2024 al een recordhoeveelheid van 9,4 gigawattuur aan energieopslagproducten heeft ingezet, wat meer dan een verdubbeling is ten opzichte van de eerdere kwartalen.

Tesla's energieopslag-sector is bijzonder belangrijk geworden, vooral nu de verkoop van elektrische auto's onder druk staat. Analisten van William Blair, zoals Jed Dorsheimer en Mark Shooter, zijn zo positief over Tesla dat ze een outperform rating geven, vooral dankzij de energieopslag. Zij voorspellen een jaarlijkse groei van 50% voor dit segment van Tesla, gedreven door de noodzaak om de energienetten te stabiliseren, datacenters uit te breiden, en hernieuwbare energiebronnen beter te integreren.


Op het moment is de omzet uit het energie-segment nog relatief klein, maar de groei is wel echt enorm. In 2022 was het nog bijna $4 miljard, maar voor 2024 wordt er al ruim $9 miljard voorspeld. De schatting van William Blair dat het segment tegen 2028 ongeveer 25% van Tesla's totale omzet zou kunnen vertegenwoordigen, onderstreept het potentieel. Dit zou, zoals gezegd, een groei van ruim 50% per jaar zijn!

En deze groei is ook gerechtvaardigd als we kijken naar het belang van het energie-segment van Tesla. De Megapack is Tesla’s batterijopslagsysteem ontworpen voor het elektriciteitsnet, terwijl de Powerwall zonne-energie opslaat voor woninggebruik. Deze producten spelen een cruciale rol in de transitie naar duurzamere energiebronnen door de opslagcapaciteit voor zowel huishoudelijke als industriële toepassingen te vergroten.


Het Megapack is bijzonder nuttig voor het stabiliseren van het energienet door energie op te slaan tijdens perioden van lage vraag en deze vrij te geven tijdens piekverbruikstijden. Dit helpt bij het uitfaseren van piekcentrales die draaien op fossiele brandstoffen, zoals olie en steenkool, die minder milieuvriendelijk zijn. De uitbreiding van datacenters en de toenemende aanleg van zonne-energie versterken verder de vraag naar dergelijke energieopslagsystemen.


Analisten hebben daarnaast voorspeld dat alleen dit segment al voor een extra $3.35 aan winst per aandeel kan toevoegen in 2028. Om je een beeld te geven: voor het aankomende jaar verwachten analisten een winst per aandeel van $3.28. In 2028 zou de winst per aandeel uit het energie-segment dus groter zijn dan de totale winst per aandeel van 2025.


En als we gaan kijken naar de algemene verwachtingen van analisten voor de jaren na 2025 lijkt het erop dat analisten de groei in het energie-segment wellicht nog wat onderschatten. anaf 2025 voorspellen de analisten een sterke groei, beginnend met een stijging van 37.98% in 2025 naar $3.28, en vervolgens een gestage toename richting $7.85 in 2028. Maar dat zou betekenen dat de helft van de winst per aandeel zou komen uit energie-segment, wat erg onwaarschijnlijk is. Mochten de voorspellingen van $3.35 voor het energie-segment uitkomen, dan zou de winst per aandeel in 2028 waarschijnlijk een stuk hoger liggen.

Kortom lijkt het erop dat Tesla's energie-segment op het punt staat om een indrukwekkende groei door te maken. Terwijl de wereld steeds meer streeft naar duurzame energieoplossingen, positioneert Tesla zich met producten als Megapack en Powerwall als een cruciale speler in deze transitie. De explosieve groei in de implementatie van energieopslag, zoals weergegeven in de recente verdubbeling van ingezette capaciteit, onderstreept het potentieel van deze tak om Tesla's toekomstige winstgevendheid aanzienlijk te beïnvloeden.


Met een verwachte bijdrage van $3.35 aan de winst per aandeel in 2028, lijkt het erop dat het energie-segment niet alleen een aanvulling zal zijn op Tesla's omzet uit normale auto-sales, maar dat het juist een belangrijk segment van het business model wordt. Hierdoor zouden we wederom kunnen concluderen dat Tesla meer is dan een simpel autobedrijf.

Commentaires


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page