top of page

Tesla nu slechtst presterende aandeel van de S&P 500, dit fonds koopt bij

In het kort:

  • Tesla's aandelenkoers is sinds januari 2024 met bijna 34% gedaald, waardoor het het slechtst presterende bedrijf in de S&P 500 is geworden.

  • Analisten van Wells Fargo en UBS hebben hun prijsdoelstellingen voor Tesla verlaagd vanwege zorgen over stagnerende groei en toenemende concurrentie.

  • Ondanks dit negatieve sentiment ziet Cathie Wood koopkansen, met nieuwe aankopen in Tesla aandelen.


Tesla is weer het gesprek van de dag, maar deze keer misschien niet om de redenen die Elon Musk zou verkiezen. Het aandeel heeft recentelijk een downgrade gekregen van Wells Fargo, met een nieuwe prijsdoelstelling die sommige beleggers mogelijk doet fronsen.


In een jaar dat voor veel bedrijven in het teken stond van groei, zag Tesla zijn aandelenkoers met bijna 34% dalen sinds het begin van 2024, waarmee het zichzelf de twijfelachtige eer heeft gegeven van slechtst presterende bedrijf in de S&P 500.


De downgrade van Wells Fargo

Afgelopen woensdag verlaagde Wells Fargo zijn rating van Tesla naar 'underweight', een beweging die gelijk is is aan een verkoopadvies. Hun nieuwe prijsdoel? Een schamele $125, wat een daling van 23% suggereert ten opzichte van de huidige koersniveaus van Tesla.


De kern van de zaak, volgens Wells Fargo, ligt in de verwachte teleurstellende leveringsvolumes van Tesla. De bank suggereert dat prijsverlagingen hun effect op de vraag voor Tesla's auto's begint te verliezen, en voegt daaraan toe dat de economische vooruitzichten voor Tesla's volgende generatie voertuig, de zogenaamde Model 2, waarschijnlijk uitdagend zal zijn binnen de hevig concurrerende EV-markt. Volgens Welke Fargo analisten zal dit nieuwe model, me de bijbehorende prijsklasse, een uitdaging vormen voor het behouden van de juiste marges voor Tesla.



UBS en Everscore's vooruitzichten

Niet veel later volgde UBS met een eigen downgrade, waarbij het prijsdoel werd verlaagd van $225 naar $165, terwijl het een neutrale beoordeling van het aandeel behield. Ook de leveringsverwachtingen voor het eerste kwartaal en het volledige jaar werden naar beneden bijgesteld. Om de klap nog harder te maken, schreef Everscore op maandag dat Tesla's nieuwe, goedkopere voertuig mogelijk pas in 2027 op gang komt, met 500.000 eenheden in 2026, wat volgens Everscore negatief zal uitpakken voor het bedrijf.


Te midden van al dit negatieve nieuws staat Dan Ives, analist bij Wedbush Securities, als een baken van hoop voor Tesla-aandeelhouders. Ondanks de meer dan 34% daling van het Tesla-aandeel in 2024, blijft hij optimistisch over de toekomst van de EV-gigant. Ives handhaaft een 'outperform'-rating met een prijsdoel van $315 voor het aandeel. Hij verwacht dat de leveringen voor het eerste kwartaal rond de 430.000 eenheden zullen liggen, wat onder de Wall Street-consensus van 487.000 ligt, maar is optimistisch dat deze cijfers in de loop van het jaar zullen verbeteren.


Cathie Wood's Ark Investment neemt hierbinnen ook een duidelijk standpunt in door actief aandelen Tesla aan te schaffen, ondanks, of juist door, de recente dalingen. Met een aankoop van 216,682 aandelen Tesla, verdeeld over drie van haar actief beheerde exchange-traded funds (ETF's), injecteert Ark Investment $35,21 miljoen extra in het bedrijf van Elon Musk. De aandelen zijn als volgt verdeelt over deze drie ETF's van ARK;


  • Ark Innovation ETF (ARKK): 161,956 aandelen


  • ARK Autonomous Technology & Robotics ETF (ARKQ): 18,543 aandelen


  • Ark Next Generation Internet ETF (ARKW): 36,183 aandelen


Ondanks het heersende negatieve sentiment rond Tesla blijft Cathie Wood dus optimistisch over Tesla en zijn langetermijnvooruitzichten. Tesla blijft de op twee na grootste holding in haar vlaggenschip ARKK fonds, goed voor 7,36% van de portefeuille met een waarde van $574,88 miljoen. Dit optimisme wordt gedeeld door andere analisten zoals de eerder genoemde Daniel Ives van Wedbush, die hun hoop vestigen op vooruitgang in AI-technologie om de aandelen van Tesla in de komende jaren een boost te geven.


Tesla sloot afgelopen donderdag af met een daling van 4,12% op $162,50, wat de laagste slotprijs markeert sinds 4 mei 2023. ARKK verloor ook 3,22%, en sloot op $48,74.



Deze recente bewegingen rond Tesla's aandelen onderstrepen de verdeelde meningen over de toekomst van het bedrijf. Terwijl sommigen terughoudend zijn vanwege de recente uitdagingen en marktdynamiek, ziet Ark Investment, samen met enkele optimistische analisten, nog steeds een groene toekomst voor het bedrijf.




Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page