Tesla kwartaalcijfers: Hier gaan beleggers op letten
- Rens Boukema
- 29 jan
- 4 minuten om te lezen
In het kort:
Tesla’s Q4-cijfers: Verwachte omzet van $27,26 miljard (+8%) en winst per aandeel (EPS) van $0,77 (+8%). Analisten rekenen op een omzetstijging in 2025, ondanks een dip in 2024.
Belangrijke aandachtspunten: Beleggers kijken vooral naar leveringsprognoses voor 2025, de productieplanning voor Tesla’s 'betaalbare' EV en updates over volledig zelfrijdende technologie (FSD) en de Optimus-robot.
Marktpositie: Tesla-aandeel is in januari 3% gedaald, ondanks een winst van 63% in 2024 na Trump’s verkiezingsoverwinning. Analisten zijn verdeeld met een koersdoel van gemiddeld $362 (-8% ten opzichte van de huidige koers).
Tesla presenteert vandaag na het sluiten van de beurs de cijfers over het vierde kwartaal van 2024. Hoewel omzet en winstgroei belangrijk zijn, ligt de focus vooral op de verwachtingen voor 2025. Beleggers kijken naar Tesla’s leveringsdoelen, de introductie van een betaalbaar model en de voortgang van volledig zelfrijdende technologie (FSD).
De verwachte omzetgroei van Tesla tot 2030:

De markt verwacht dat Tesla een omzet van $27,26 miljard rapporteert, een stijging van 8% ten opzichte van een jaar eerder. De winst per aandeel (EPS) wordt geschat op $0,77, eveneens een groei van 8%.
Het nettoresultaat zal naar verwachting $2,33 miljard bedragen, een daling ten opzichte van de $7,93 miljard in Q4 2023, toen Tesla profiteerde van een eenmalige belastingmeevaller van $5 miljard.
De verwachte groei in EPS en P/E van Tesla tot 2030:

Tesla’s brutowinstmarge in de auto-divisie (zonder regulatoire kredieten) wordt door de markt geschat op 15%, terwijl de consensus onder analisten iets hoger ligt op 15,7%. De marges blijven een belangrijk aandachtspunt, aangezien Tesla in 2023 herhaaldelijk de prijzen heeft verlaagd om marktaandeel te behouden.
Een van de grootste bedreigingen voor Tesla’s winstgevendheid blijft de hevige concurrentie uit China. Fabrikanten zoals BYD en NIO blijven agressief concurreren met geavanceerde EV’s tegen lagere prijzen. Dit zet druk op Tesla’s marges en maakt het lastiger om de beloofde 20-30% leveringsgroei te behalen.
Eerder deze maand meldde Tesla een recordaantal leveringen over het vierde kwartaal, maar deze bleef onder de verwachtingen van analisten. Hierdoor is de kans klein dat de kwartaalcijfers op zichzelf een grote impact op de beurskoers hebben. De echte vraag is hoe Tesla het komend jaar denkt te groeien en of Musk de markt kan overtuigen van zijn ambitieuze plannen.
Het aantal leveringen van Tesla per kwartaal:

Een van de grootste onzekerheden is deze leveringsgroei. Musk heeft eerder aangegeven dat Tesla in 2025 20-30% meer auto’s wil leveren. Analisten zijn sceptischer en rekenen op een groei van 14%, wat neerkomt op 2,05 miljoen voertuigen. Dit ligt ruim onder de verwachtingen die Tesla eerder uitsprak. Beleggers willen duidelijkheid over productiecapaciteit en de vraag naar Tesla’s modellen, vooral gezien de afnemende wereldwijde EV-verkoop.
Komt de betaalbare Tesla er echt in 2025?
Tesla heeft al meerdere keren beloofd dat er een goedkoper model aankomt. De bedoeling is dat deze auto minder dan $30.000 kost en in de eerste helft van 2025 in productie gaat. De vraag is of deze tijdlijn realistisch is.
Als Trump de federale belastingvoordelen voor elektrische auto’s schrapt, wat nu op de planning staat, wordt dit model mogelijk duurder dan gepland, wat de vraag kan beïnvloeden. Musk moet tijdens de earnings call met concrete details komen om beleggers gerust te stellen.
Is volledig zelfrijdende technologie eindelijk realiteit?
Tesla’s Full Self-Driving (FSD) blijft een belangrijk discussiepunt. Musk claimde op de vorige earnings call dat volledig zelfrijdende Tesla’s in 2025 operationeel zullen zijn in Texas en Californië. De technologie is echter nog altijd niet goedgekeurd voor volledig autonoom rijden zonder toezicht. Beleggers willen weten of Tesla echt op schema ligt of dat Musk opnieuw te optimistisch is over de tijdlijn.
Toch zien we enorme verbeteringen in FSD, zoals de 750% verbetering afgelopen maand:

Musk’s connectie met de nieuwe Trump-administratie kan hierin een rol spelen. Analisten speculeren dat minder regelgeving onder Trump Tesla’s zelfrijdende plannen kan versnellen. Beleggers letten erop of Musk hier verdere hints over geeft.
Wat gebeurt er met de Optimus-robot?
Tesla’s humanoïde robot, Optimus, wordt door Musk gepresenteerd als een van de belangrijkste innovaties voor de toekomst van het bedrijf. In november 2024 meldde hij dat Optimus al taken uitvoert in Tesla-fabrieken en dat de ontwikkeling snel gaat. Maar concrete details over massaproductie en commerciële toepassingen ontbreken.
Beleggers willen weten of Optimus meer is dan een experimenteel project. Ook volgens Morgan Stanley-analist Adam Jonas verschuift de focus steeds meer van Tesla’s kernactiviteit, elektrische voertuigen (EV’s), naar de opkomende AI- en robotica-initiatieven, zoals de Cybercab en deze humanoïde robot Optimus.
Tesla staat momenteel op $391,50. In januari daalde het aandeel met dik 4%, ondanks een winst van 63% in 2024, grotendeels dankzij optimisme rond Trump’s verkiezingsoverwinning. De koers ligt momenteel zo´n 25% onder het recordniveau van $488,54 in december.
De aandelenkoers van Tesla het afgelopen halfjaar:

Technisch gezien vecht Tesla op dit moment hard om de 50-daagse moving average te behouden. Een doorbraak hierboven kan een nieuw herstel in gang zetten. Maar als de earnings call tegenvalt, kan het aandeel verder onder druk komen te staan en hieronder zakken.
Wat zeggen analisten?
Beleggers blijven verdeeld over Tesla. Wedbush verhoogde zijn koersdoel naar $550, terwijl Morgan Stanley op $430 zit en Piper Sandler op $500. Oppenheimer waarschuwt dat de connectie tussen Trump en Musk niet zonder risico’s is. Het gemiddelde koersdoel ligt op $362, 8% onder de huidige koers, wat suggereert dat sommige analisten vinden dat Tesla overgewaardeerd is.
Deze earnings call draait niet om de kwartaalcijfers zelf, maar misschien nog wel meer om de toekomstige plannen van Tesla. Beleggers willen antwoorden op drie cruciale vragen: hoe realistisch is de groeiprognose van 20-30% voor 2025, blijft de betaalbare Tesla op schema en ligt FSD daadwerkelijk op koers voor volledige autonomie?
Als Musk een overtuigend verhaal presenteert, kan Tesla’s aandeel verder stijgen. Maar als beloften opnieuw vaag blijven, kan de recente correctie doorzetten.
Comments