top of page

Tesla aandelen stijgen ondanks hoogste voorraadoverschot ooit

In het kort:

  • Tesla's inventaris is de afgelopen drie jaar gestegen van $5 miljard naar $16 miljard, wat volgens sommigen een gevaarlijke groei is.

  • De voorraad in dagen (DOJO) is gestegen tot 77 dagen, een recordniveau sinds het begin van 2024.

  • Tesla aandelen staan vandaag dik 6% in de plus na het nieuws dat Elon Musk´s persoonlijke bonus goedgekeurd is door de aandeelhouders.


Tesla (NASDAQ: TSLA) ziet zich geconfronteerd met een aanzienlijke stijging van de voorraad, wat duidt op een mogelijke afname van de vraag naar zijn elektrische voertuigen. De recente cijfers wijzen op een bredere overcapaciteit in de EV-markt, vooral door de snelle expansie in China. In dit artikel ga ik in op de huidige uitdagingen en de impact op Tesla's groeivooruitzichten en waardering. Tesla produceerde in het eerste kwartaal van dit jaar 433.371 auto's, maar leverde er slechts 386.810 af, wat resulteerde in een surplus van ongeveer 47.000 voertuigen. Dit aantal is meer dan het dubbele van een jaar geleden en vormt de grootste onevenwichtigheid in de geschiedenis van het bedrijf.


De inventaris van Tesla is de afgelopen drie jaar explosief gestegen, van ongeveer $5 miljard in 2021 naar meer dan $16 miljard in 2024. Deze stijging wordt nog zorgwekkender wanneer we kijken naar de voorraad in dagen (Days of Inventory Outstanding, DOJO), die nu op een recordhoogte van 77 dagen staat. Ter vergelijking: vóór 2024 lag de DOJO gemiddeld op 57 dagen, met een uitzondering tijdens de COVID-19 pandemie.


De voorraad van de verschillende Tesla modellen:

BRON: Tesla-info


Deze groeiende voorraad suggereert dat Tesla meer auto's produceert dan het kan verkopen, wat resulteert in een aanzienlijk aantal ongebruikte voertuigen. De CFO van Tesla, Vaibhav Taneja, gaf aan dat dit te wijten is aan een mismatch tussen productie en vraag, en hij verwacht dat deze inventaris in het tweede kwartaal zal afnemen. Chinese fabrikanten hebben hun productiecapaciteit snel uitgebreid, vaak ver boven de binnenlandse vraag, wat de druk op prijzen en verkoop verhoogt. Tesla's uitdaging wordt verder bemoeilijkt door deze verhoogde concurrentie en de noodzaak om prijzen aan te passen om concurrerend te blijven.



In Duitsland is de verkoop van Tesla met 40% gedaald in de eerste vijf maanden van 2024. Om de verkoop te stimuleren, biedt Tesla nu een milieu bonus van €6000 aan, waarmee de prijs van de Model Y met achterwielaandrijving is verlaagd tot €38.990. Ondanks deze kortingen blijven de verkopen achter bij de verwachtingen, wat wijst op een bredere verzadiging van de markt en toenemende concurrentie, vooral uit China.

De problemen van Tesla worden verergerd door een chaotische bedrijfsleiding en een vertraagde groei van de elektrische voertuigmarkt. De CFO van Tesla, Vaibhav Taneja, gaf aan dat de voorraadopbouw te wijten is aan een mismatch tussen productie en vraag, en verwacht dat deze situatie in het tweede kwartaal zal verbeteren. Toch blijven er twijfels over de duurzaamheid van deze correctie.


Tesla's financiële gezondheid wordt ook beïnvloed door deze inventarisopbouw. In het laatste kwartaal rapporteerde het bedrijf een negatief vrije kasstroom van $2,5 miljard, wat de balans onder druk zet en de flexibiliteit in kapitaalallocatie beperkt. Bovendien wordt verwacht dat Tesla's winst per aandeel (EPS) in 2024 met 18,56% zal dalen tot $2,54, gevolgd door een herstel met een samengesteld jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 19% over de komende vijf jaar. Echter, met een huidige koers-winstverhouding (P/E) van 67x blijft de waardering hoog, wat een PEG-ratio van 3,5x impliceert, aanzienlijk boven de norm van 1x.


De EPS van Tesla sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


Naast de directe uitdagingen zijn er andere risico's waarmee Tesla wordt geconfronteerd. Het bedrijf moet zijn uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) verhogen om concurrerend te blijven, aangezien het momenteel ongeveer 4,6% van zijn inkomsten aan R&D besteedt, vergeleken met gemiddeld 10% bij andere technologiebedrijven. Bovendien moeten operationele kosten effectief worden beheerd te midden van stijgende arbeids-, materiaal- en energiekosten.


Enkele belangrijke metrics, waaronder R&D uitgaven in de afgelopen jaren:

BRON: Macrotrends


Aan de positieve kant biedt de productie van de Cybertruck potentieel voor groei, hoewel de initiële investeringen de winst op korte termijn kunnen drukken. Tesla investeert ook in andere groeigebieden, zoals zijn netwerk van laadstations, robotica en autonome rijtechnologie, die allemaal aanzienlijke groeimogelijkheden hebben.


Ark Invest positief over Tesla

Cathie Wood's Ark Invest heeft een opmerkelijke voorspelling gedaan voor de toekomstige waarde van Tesla's aandelen. Volgens een recent rapport van Ark Invest kan de waarde van Tesla-aandelen in 2029 stijgen tot $2.600 per aandeel, wat een stijging van bijna 1.400% zou betekenen ten opzichte van het huidige niveau. Dit optimistische vooruitzicht is gebaseerd op de verwachting dat Tesla zal evolueren naar een winstgevend robotaxi-bedrijf. Ikzelf vond dit opvallend, aangezien dit het vertrouwen van in deze nieuwe dienst van Tesla aangeeft.


De aandelenkoers van Tesla sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


Ark Invest verwacht dat Tesla's omzet in 2029 $1,2 biljoen zal bedragen, wat ongeveer 12,4 keer de omzet van 2023 is, die $96,8 miljard bedroeg. De bedrijfswaarde van Tesla, die de waarde van al zijn activa vertegenwoordigt, wordt door Ark Invest geschat op $8,2 biljoen in 2029. Dit impliceert een toename van de verhouding tussen bedrijfswaarde en omzet tot ongeveer 6,8, vergeleken met de huidige waarde van ongeveer 5,6.


De belangrijkste reden voor Ark's optimistische vooruitzichten is de verwachting dat bijna 90% van Tesla's bedrijfswaarde en winst in 2029 afkomstig zal zijn van de robotaxi-business. Deze sector wordt geacht "veel hogere" marges te hebben in vergelijking met de huidige elektrische voertuigactiviteiten. Terwijl de EV-business naar verwachting ongeveer een kwart van de totale verkoop in 2029 zal genereren, zal het slechts ongeveer 10% van de winst uitmaken.


Bonuspakket Elon Musk

Ondanks eerdere oproepen van grote proxy bedrijven zoals Glass Lewis en Institutional Shareholder Services (ISS) om tegen het beloningspakket van Musk te stemmen, hebben aandeelhouders overweldigend voor gestemd. Deze steun kan helpen om zorgen van investeerders over Musk's toekomst bij het bedrijf te verminderen. De stemming werd ondersteund door zowel institutionele beleggers als detailhandelaren, wat de brede steun voor Musk's leiderschap benadrukt.


Hoewel de stemming een belangrijke overwinning is voor Musk, staat hij nog steeds voor een langdurige juridische strijd om de Delaware-rechter te overtuigen die het beloningspakket eerder ongeldig verklaarde. De rechter oordeelde dat het bestuur van Tesla niet onafhankelijk genoeg was bij het goedkeuren van het pakket in 2018. Dit kan leiden tot nieuwe rechtszaken over de recente stemming. Adam Badawi, hoogleraar rechten aan de Universiteit van Californië, Berkeley, waarschuwde dat het onduidelijk is of de Delaware-rechter de stemming effectief zal verklaren. Dit voegt een laag van onzekerheid toe aan Tesla's juridische en operationele toekomst.


De goedkeuring van het beloningspakket en de verhuizing naar Texas komt op een moment dat Tesla geconfronteerd wordt met dalende verkoopcijfers en winsten. Tesla's aandelen zijn sinds hun piek in 2021 met bijna 60% gedaald, deels vanwege Musk's verkoop van miljarden dollars aan aandelen om zijn aankoop van Twitter te financieren. Musk's betrokkenheid bij meerdere bedrijven, waaronder SpaceX, social media gigant X (voorheen Twitter) en het AI-bedrijf xAI, roept vragen op over zijn vermogen om zich volledig te wijden aan Tesla, dit is al vaker een punt van discussie geweest en zal dit waarschijnlijk nog wel een tijd blijven.



De verhuizing naar Texas kan Tesla belastingvoordelen bieden, aangezien de staat geen persoonlijke of vennootschapsbelasting heft. Dit werd verwelkomd door de gouverneur van Texas, Greg Abbott, die Musk feliciteerde en de staat prees als een belastingvriendelijke omgeving.


Terwijl Tesla blijft innoveren en uitbreiden, blijven er aanzienlijke uitdagingen bestaan. De juridische strijd over het beloningspakket kan maanden of jaren duren voordat deze definitief is opgelost. Daarnaast moet Tesla blijven concurreren in een steeds drukkere EV-markt en de zorgen van investeerders over Musk's leiderschap en strategische beslissingen aanpakken. De goedkeuring van Musk's beloningspakket door de aandeelhouders benadrukt het vertrouwen in zijn vermogen om Tesla naar nieuwe hoogten te leiden.


Echter, de komende jaren zullen cruciaal zijn voor het waarmaken van deze ambities en het behouden van de steun van zowel investeerders als klanten. Dit, samen met de hoge voorraden geeft bij sommige beleggers nu vraagtekens rond het bedrijf. Toch stijgen de aandelen vandaag fors, nadat dit beloningspakket voor Musk dus de goedkeuring van aandeelhouders heeft gekregen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Commentaires


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page