top of page
Rabi Safi

Big-Tech Groter dan Landen: Waar eindigt dit? Deze expert denkt dat we 10% gaan dalen

In het kort:

  • Techgiganten zoals Apple, Microsoft, Alphabet en Tesla zijn nu groter dan de economieën van veel landen, zoals Frankrijk, Italië, Mexico en Taiwan.

  • Deskundigen waarschuwen voor mogelijke risico's verbonden aan de stijgende aandelenprijzen van deze bedrijven, met name door de enorme concentratie van aandelen in deze 'megacap'-techbedrijven.

  • Echter, ondanks de waarschuwingen, verwachten sommige experts een verdere stijging van de aandelenkoersen in de tweede helft van dit jaar.

De zon schijnt, de zomer is hier, en misschien is een terugval van 5% tot 10% in de grote tech-aandelen toch wel te veel. Het risico van een te grote concentratie in 'big cap' tech-aandelen staat weer in de schijnwerpers.

'Big cap' betekent bedrijven met een hoge marktkapitalisatie - dat is de waarde van alle aandelen van een bedrijf bij elkaar. Techgiganten zoals Apple, Microsoft, Alphabet (het moederbedrijf van Google) en Tesla vallen in deze categorie. Zij hebben een zo hoge marktkapitalisatie dat deze in de biljoenen dollars lopen.


Laten we het even in perspectief zetten. Als we de marktkapitalisatie van Apple vergelijken met het BBP (Bruto Binnenlands Product, dat is de totale waarde van alle goederen en diensten die een land in een jaar produceert) van Frankrijk, zien we dat ze bijna gelijk zijn! Volgens Wells Fargo, is de marktkapitalisatie van Apple gelijk aan 2900 duizend miljard, en het BBP van Frankrijk is ook 2900 duizend miljard. Ook Microsoft is groter dan Italië, Alphabet is zo groot als Mexico en Tesla is groter dan Taiwan.


Deze cijfers laten zien hoe gigantisch groot deze bedrijven zijn. Maar is dit houdbaar? Dat is de vraag die Chris Harvey van Wells Fargo en veel anderen zich stellen. Zij waarschuwen voor mogelijke risico's verbonden aan de stijgende aandelenprijzen van deze bedrijven. Volgens hen zouden de prijzen van deze aandelen weleens met 5% tot 10% kunnen dalen, vooral gezien de enorme concentratie van aandelen in deze 'megacap'-techbedrijven.

Echter, ondanks deze waarschuwingen, blijven sommige experts optimistisch. Dan Ives van Wedbush, bijvoorbeeld, beweert dat kunstmatige intelligentie (AI) dezelfde impact heeft op de tech-industrie als het internet in de jaren '90. Volgens hem zal de tech-sector in de tweede helft van dit jaar nog met 12% tot 15% stijgen. Hij ziet software en de chipsector als de drijvende krachten achter deze groei, met de 'Big Tech' bedrijven als vaandeldragers.


Het is duidelijk dat de tech-reuzen een enorme invloed hebben op de wereldmarkt. Ze zijn zo groot dat ze nu zelfs vergeleken worden met hele landen. Maar hoe lang kan dit nog doorgaan? Hoe hoger de bomen groeien, hoe harder ze kunnen vallen, zeggen sommigen. Maar volgens anderen zijn deze tech-reuzen nog lang niet uitgegroeid.


De tijd zal het leren. Voor nu blijft de zon schijnen op de tech-sector, maar er zou een storm op komst kunnen zijn. Laten we onze paraplu's maar klaar houden voor het geval dat. Wil je dit soort onafhankelijk werk supporten? Laat dan altijd even een like achter! Je kan ook lid worden en daarmee financieel je waardering tonen & wat leuke extra's krijgen zoals regelmatig aandelen tips en toegang tot mijn portefeuille en transacties!

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page