Dit bedrijf blijft groeien en groeien
Bijgewerkt op: 18 mei
In het kort:
Synopsys verkoopt zijn software-integriteitsafdeling voor $2,1 miljard om kapitaal op te halen voor de overname van Ansys ter waarde van $35 miljard.
De verkoopprijs van de software-integriteitsafdeling lijkt laag gezien de waardering van Synopsys zelf.
In dit artikel kijken we naar de impact van deze deal, en het bedrijf Synopsys zelf.
Synopsys, een leidende speler in de Electronic Design Automation (EDA) markt, heeft onlangs een belangrijke zet gedaan door zijn software-integriteitsafdeling te verkopen voor $2,1 miljard. Deze verkoop is een cruciale stap in het financieren van de voorgenomen overname van Ansys, een transactie ter waarde van $35 miljard.
De aandelenkoers van Synopsys sinds de beursgang:
BRON: Macrotrends
Synopsys heeft een overeenkomst bereikt met de private equity firma's Clearlake Capital en Francisco Partners voor de verkoop van zijn software-beveiligingsafdeling. De deal heeft een totale waarde van $2,1 miljard, inclusief een contante betaling van $475 miljoen, afhankelijk van het behalen van specifieke prestatiedoelen door de nieuwe eigenaren.
Deze afdeling genereerde in 2023 een omzet van $525 miljoen met een operationele marge van 14%, wat de waardering op 4 keer de omzet plaatst. Dit staat in schril contrast met de 15 keer omzetwaardering van Synopsys zelf, wat suggereert dat de verkoopprijs relatief laag is, puur kijkend naar deze simpele rekensom, echter is daar niet de winstgevendheid van deze divisie meegenomen uiteraard.
Lees ook: Beste vastgoedfondsen in 2024
De reden voor de verkoop van deze bedrijfseenheid is er namelijk een met twee delen. Ten eerste is de markt voor applicatiebeveiliging uiterst competitief, wat heeft geleid tot een forse daling van de winstmarges van Synopsys in deze sector. Ten tweede wil Synopsys zich nu volledig richten op zijn kernactiviteiten in de Electronic Design Automation (EDA) en Intellectual Property (IP) sectoren. Dit strategische besluit is in lijn met de visie van CEO Sassine Ghazi, die het bedrijf wil positioneren als een leider in de EDA-markt.
In januari 2024 kondigde Synopsys aan Ansys te willen overnemen in een deal ter waarde van $35 miljard. Deze transactie bestaat uit een cash component van $197 per aandeel en 0,345 aandelen Synopsys per aandeel Ansys, wat de deal ongeveer 50/50 in cash en aandelen maakt. Met deze overname wil Synopsys een leidende positie in siliconen systeemontwerp oplossingen verkrijgen, wat hen in staat kan gaan stellen om completere oplossingen te bieden aan klanten.
De aandelenkoers van Ansys aandelen sinds de beursgang:
BRON: Macrotrends
De recente overnames van Ansys, een bedrijf gespecialiseerd in simulatiesoftware, en Intrinsic ID, dat zich richt op beveiligingsoplossingen voor system-on-chip (SoC) ontwerpen, benadrukken deze strategische heroriëntatie. Deze aankopen breiden de kernactiviteiten van Synopsys uit naar snelgroeiende aangrenzende markten, waardoor het bedrijf beter gepositioneerd is voor toekomstige groei en innovatie in de EDA-sector. De verkoop van de applicatie-beveiligingstak is in dat opzicht een logische stap in het stroomlijnen van de bedrijfsfocus.
De omzet van Ansys sinds de beursgang:
BRON: Macrotrends
Synopsys heeft de afgelopen jaren sterke financiële prestaties neergezet. Tussen 2019 en 2023 steeg de omzet met 70% tot $5,8 miljard, waarbij de nettowinst ook significant toenam. In het fiscale jaar 2023 rapporteerde het bedrijf een omzetgroei van 15% tot $5,84 miljard, met een operationele winst van $1,27 miljard. Voor het eerste kwartaal van 2024 rapporteerde Synopsys een omzetstijging van 21% tot $1,65 miljard, wat overigens wel mede geholpen werd door een extra werkweek in het kwartaal. Met de correctie voor deze extra week, wordt een omzetgroei van 13% tot $6,60 miljard verwacht voor het hele jaar 2024.
De omzet van Synopsys sinds de beursgang:
BRON: Macrotrends
Hoewel de strategische doelen van Synopsys duidelijk zijn, zijn er enkele uitdagingen. De verkoop van de software-integriteitsafdeling lijkt financieel minder gunstig, en er zijn aanzienlijke mededinging-bezwaren rondom de Ansys-deal. De Federal Trade Commission (FTC) heeft in april een tweede verzoek ingediend voor verder onderzoek naar de mededingingsaspecten van de overname, en ook Chinese toezichthouders evalueren de deal nog.
De hele EDA-markt verwacht een jaarlijkse groei (CAGR) van 9,4%, gedreven door de toenemende vraag naar System on Chip (SoC) ontwerp, de groeiende complexiteit van elektronische apparaten en de stijgende vraag naar op maat gemaakte IC-ontwerpdiensten. Bedrijven passen ook steeds meer innovatieve strategieën toe, zoals het gebruik van AI en machine learning voor ontwerpautomatisering, het verbeteren van cloud-gebaseerde ontwerpsamenwerkingstools en het versterken van beveiligingsprotocollen om gevoelige ontwerpgegevens te beschermen.
Daarnaast zullen strategieën zoals het aanbieden van uitgebreide ontwerpdiensten voor opkomende technologieën zoals 5G, IoT en AI, samenwerking met halfgeleiderfabrikanten voor end-to-end ontwerpoplossingen en de ontwikkeling van duurzame en energie-efficiënte elektronische apparaten de groei van de EDA-markt verder stimuleren.
De aandelen van Synopsys hebben sinds februari binnen een bereik van $500-$600 gehandeld, wat de markt onzekerheid weerspiegelt. De overname van Ansys zal naar verwachting leiden tot een aanzienlijke schuldenlast van $17 miljard, hoewel dit beheersbaar lijkt gezien de verwachte kostenbesparingen na deze overnames. Echter is het voor nu een reden dat veel beleggers even lijken af te wachten hoe dit alles zal verlopen.
Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl
Comments