top of page

Succes BTC ETF stuurt cryptomarkt richting nieuwe prijsrecords

In het kort:

  • Sinds de goedkeuring van de eerste Bitcoin spot-ETF's heeft de cryptomarkt een ongekende groei meegemaakt.

  • In de afgelopen week alleen al zagen we een toename van meer dan $2,45 miljard in crypto-beursfondsen, waarmee het totaal voor 2024 op een indrukwekkende $5,2 miljard komt te staan.

  • Deze cijfers overtreffen alle voorgaande records, zowel van dit jaar als van voorgaande jaren, en brengen de crypto-industrie terug naar de glorie van 2021.


De cryptomarkt heeft recentelijk een ware stroomversnelling beleefd, met een ongeëvenaarde instroom van $2,45 miljard in digitale activaproducten in slechts één week. Deze indrukwekkende cijfers, naar voren gebracht in het laatste rapport van CoinShares, hebben de totale instroom van dit jaar naar een verbijsterende $5,2 miljard getild. De week die eindigde op 16 februari bleek een cruciale katalysator te zijn voor deze groei.


Afgelopen donderdag was in deze week een sleuteldag voor de ETF-instroom, met een totaal van $389,55 miljoen tegenover een uitstroom van $168 miljoen. BlackRock's iShares Bitcoin ETF (IBIT) wist het grootste deel van de instroom voor zich te winnen en ontving alleen al die dag een aanzienlijk bedrag van $224,3 miljoen.


BlackRock's iShares Bitcoin ETF

BlackRock's iShares Bitcoin ETF, bekend als de ticker IBIT, heeft zich snel gevestigd als een van de meest waardevolle fondsen onder BlackRock's uitgebreide portefeuille van investeringsfondsen. Binnen slechts een maand na lancering heeft IBIT zich gepositioneerd als een van de topfondsen bij BlackRock, met een beheerd vermogen van maar liefst 6,23 miljard dollar.


Het fonds beheert nu 119.682 Bitcoin, wat het dicht in de buurt brengt van de 190.000 Bitcoin in beheer bij MicroStrategy. Deze snelle groei toont de sterke vraag en het vertrouwen van investeerders in Bitcoin en benadrukt de invloed van ETF's op de crypto-markten.



Grayscale's GBTC krimpt verder

Tegenover het succes van BlackRock's IBIT staat Grayscale's GBTC, dat een aanzienlijke uitstroom van $7 miljard heeft ervaren. Sinds de transformatie van het fonds naar een ETF-formaat, hebben beleggers gebruikgemaakt van de gelegenheid om hun posities te verlaten of over te stappen naar fondsen met lagere kostenstructuren.


Deze uitstroom is een indicatie van de veranderende dynamiek binnen de crypto-ETF-markt, waarbij concurrentie en kosten een steeds grotere rol spelen in de keuzes van investeerders.


De koers van Bitcoin (BRON: Tradingview):


De Concurrentiestrijd tussen Goud en Bitcoin ETF's

De recente groei van Bitcoin ETF's heeft geleid tot speculatie over de mogelijkheid dat deze fondsen de goud ETF's dit jaar kunnen overstijgen. Met een marktkapitalisatie van $37 miljard beslaan de Bitcoin ETF's nu al 40% van de marktwaarde van goud ETF's.


Deze trend benadrukt de verschuiving van traditionele activa zoals goud naar digitale valuta's zoals Bitcoin. De snelle adoptie en instroom in Bitcoin ETF's contrasteren met de netto uitstroom die wordt ervaren door goud ETF's, wat duidt op een veranderend investeringslandschap.


Coinbase Custody: beheerder ETF-Schatkist

Coinbase Custody speelt een essentiële rol in het beheer van 90% van de activa van deze Bitcoin ETF's. Deze concentratie van activa bij één bewaardienst roept vragen op over marktcentralisatie en benadrukt de noodzaak van diversificatie in bewaaroplossingen.


De dominantie van Coinbase Custody in deze markt kan echter worden uitgedaagd door andere spelers zoals BitGo, alleen beheren deze aanbieder samen slechts 10% van de ETF-activa. Dat Coinbase dus de grote speler blijft is vrij zeker voor nu, zolang BTC-ETF aanbeider geen reden hebben over te stappen.



Bitcoin miners in de knel

Miners die met hogere elektriciteitskosten of minder efficiënte machines werken, kunnen na de halvening moeite hebben om winstgevend te blijven. Volgens Ethan Vera, Chief Operating Officer van Luxor Technology, een bedrijf dat diensten en producten voor de mining-industrie levert, zullen sommige bedrijven ondanks onrendabele operaties doorgaan met minen vanwege bestaande stroomcontracten of het nastreven van bruto-omzet. Hun overlevingskansen zullen afhangen van de omvang van hun balans.


Uit een analyse van Cantor Fitzgerald van 13 Bitcoin miners in januari bleek dat bij een Bitcoin prijs van $40.000 slechts twee miners, CleanSpark (CLSK) en Bitdeer (BTDR), winstgevend konden minen. Maar nu de prijs boven de $50.000 ligt, zouden meer miners winstgevend kunnen zijn. Miners zoals Hut 8 (HUT) en Argo Blockchain (ARBK) worden geconfronteerd met de hoogste kosten, respectievelijk $60.360 en $62.276 per gemijnde munt.


Riot Platforms (RIOT) positioneert zich als een van de "minst kostbare miners" in aanloop naar de halvening. Met bijna $44.000 per munt heeft het bedrijf de derde laagste kosten volgens Cantor Fitzgerald. "Riot is ook van plan om onze mogelijkheid te benutten om Bitcoin tegen een aanzienlijke korting op de huidige marktprijs te verkrijgen door een groter deel van onze maandelijkse Bitcoin productie op korte termijn te behouden," aldus het bedrijf in een verklaring in januari.


Marathon Digital (MARA) bereidt zich met voldoende cash voor op de halvering. "We moeten veerkrachtig zijn," zei CEO Fred Thiel in een video vorige maand. "Als de prijs van Bitcoin bijvoorbeeld daalt tot $30.000 ten tijde van de halvering, zullen niet veel miners winstgevend kunnen opereren. Hoeveel miners hebben genoeg cash om zes tot 12 maanden, misschien wel 24 maanden, te overleven voordat het weer winstgevend wordt om te minen als de Bitcoin prijs weer stijgt?"


Toekomstperspectief en Invloed op Bitcoin Prijs

Deze ontwikkelingen binnen de Bitcoin ETF-markt hebben een aanzienlijke impact op de prijs van Bitcoin. De voortdurende instroom in deze fondsen verhoogt de koopdruk op Bitcoin, wat kan leiden tot verdere prijsstijgingen.


Ondanks dat Vanguard momenteel geen Bitcoin ETF's aanbiedt, wordt verwacht dat dit in de toekomst kan veranderen. Financiële adviseurs worden voorspeld om 1% tot 5% van hun portefeuilles in crypto te alloceren, in de komende maanden zullen we zien in hoeverre dit werkelijkheid zal gaan worden. Er is ook anticipatie op de goedkeuring van een Ethereum ETF door de deadline van de SEC in mei. Dergelijke ontwikkelingen zullen bij positieve impact worden verwacht de investeringen in de cryptomarkt verder aan te stimuleren.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Opmerkingen


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page