top of page

Stoneco aandelen onder druk na Q4 kwartaalcijfers

Bijgewerkt op: 19 mrt.

StoneCo heeft zijn financiële resultaten voor het vierde kwartaal en het fiscale jaar 2023 bekendgemaakt, en hoewel de omzet enigszins onder de verwachtingen van analisten lag, sprong de winst er ver bovenuit, wat wijst op een sterke nadruk op winstgevendheid. Laten we dieper ingaan op de cijfers en wat ze betekenen voor StoneCo beleggers.


In het kort:

  • Omzet valt iets tegen: StoneCo heeft in het vierde kwartaal van 2023 een omzet behaald van R$3,248.7 miljoen, een groei van 20.1% op jaarbasis, maar onder de verwachtingen van analisten die uitgingen van R$3,41 miljard.

  • Winst schiet omhoog: De aangepaste nettowinst steeg met maar liefst 176.6% jaar op jaar tot R$563.8 miljoen (ofwel R$1,76), ver boven de verwachte R$1,48 per aandeel, dankzij efficiëntieverbeteringen en lagere effectieve belastingtarieven.

  • Toekomstperspectief onzeker: Met substantiële investeringen en de nadruk op winstgevendheid blijven vragen over de duurzaamheid van omzetgroei en margedruk bestaan.


Een Gemengde Zak van Resultaten

StoneCo, de Braziliaanse fintechgigant, bekend om zijn vermogen om te verrassen, heeft opnieuw fors meer winst geboekt maar wel minder omzet dan de verwachtingen. Terwijl de omzetgroei van 20.1% jaar op jaar indrukwekkend blijft, voelt het toch als een teleurstelling in vergelijking met de hooggespannen verwachtingen van analisten. Dit illustreert een klassiek geval van "goed, maar niet goed genoeg" in de meedogenloze wereld van beursgenoteerde bedrijven, waar elke decimaal telt, krijgt Stoneco initeel een klap van -22% maar herstelt daarna iets naar -7%. Het wordt dus een volatiel dagje morgen want ook sector genoot Pagseguro daalt mee.


Winst: De Echte Ster van de Show

StoneCo's focus op de bottom line heeft zijn vruchten afgeworpen, met een aangepaste nettowinst die omhoog schoot naar R$563.8 miljoen, een verbluffende stijging van 176.6% vergeleken met het jaar ervoor. Dit resultaat laat zien dat het bedrijf niet alleen zijn kosten effectief beheert, maar ook profiteert van een lagere effectieve belastingvoet. Dit is muziek in de oren van beleggers die meer geïnteresseerd zijn in de nettowinst dan in de omzetgroei op zich. De verhoging van de aangepaste winst per aandeel naar R$1,76, vergeleken met de verwachte R$1,48, illustreert een bedrijf dat de kunst van het overtreffen van verwachtingen meesterlijk beheerst.


Duik in de Diepte: Andere Belangrijke Cijfers

De Total Payment Volume (TPV) en marges blijven cruciaal voor het begrijpen van StoneCo's bedrijfsmodel. De groei in TPV, gedreven door een actievere klantenbasis en hogere monetisatie, ondersteunt de omzetgroei, ondanks de gemiste verwachtingen. De TPV groeide met 13.3% op jaarbasis tot R$113.5 miljard in 4Q23, met een significante groei van 20.2% in het MSMB-segment, ondanks een daling van 17.6% in het segment van grote accounts. De lichte daling van de aangepaste EBITDA-marge van 50.7% naar 49.8% signaleert een mogelijke margedruk die investeerders nauwlettend in de gaten zullen houden.


De Toekomst: Groei vs. Winstgevendheid

StoneCo staat op een kruispunt waar groei en winstgevendheid hand in hand moeten gaan. De substantiële stijging in de aangepaste nettowinst is een duidelijk signaal dat het bedrijf op de juiste weg is. Echter, de lichte omzetmisser en de investeringen in technologie en klantenacquisitie roepen vragen op over de langetermijnduurzaamheid van deze winstgroei. Het management zal een balans moeten vinden tussen het investeren voor toekomstige groei en het behouden van de huidige winstgevendheid. Dit kwartaal zie je dat Omzet groei wordt opgeofferd voor een hogere winst.


Veranderingen in het management

StoneCo ziet ook een belangrijke transformatie in zijn Raad van Bestuur. Oprichter André Street zal zich niet herkiesbaar stellen tijdens de volgende algemene vergadering eind april 2024, samen met vicevoorzitter Conrado Engel en Patricia Verderesi Schindler, die hun toezegging van twee jaar voltooien.


"Stone has shaped up to be an incredibly well-structured company, boasting a technically proficient and largely independent board. The board comprises individuals deeply dedicated to the company's success and governance, instilling me with the utmost confidence as I pass the reins to those who share a deep respect for Stone’s entrepreneurial spirit. The management team now also possesses a remarkable blend of experience, in-depth knowledge of the business, and a genuine passion for our clients, all of which are emblematic of the culture upon which we have founded Stone. This unique mix has been key to our latest results and the substantial enhancements in our organizational structure over the last couple of years," zegt André Street, Stone’s founder.


“As I finalize my cycle at Stone as part of the Board, I am grateful for the opportunity to collaborate with such extraordinary individuals, with André Street and the entire Stone team. It´s heartening to depart amidst such a positive transition for the company, knowing that the seeds of our collaboration will continue to flourish in the capable hands of those who remain. I leave with appreciation for the experiences shared and I am confident in the continued success of the company,” zegt Conrado Engel.


In hun plaats stelt StoneCo voor om Mauricio Luchetti als nieuwe voorzitter en Gilberto Caldart als vicevoorzitter aan te wijzen, met de verwachting José Scheinkman aan het bestuur toe te voegen.


StoneCo blijft een fascinerend bedrijf om te volgen. Veel bedrijven in hun sector zijn minder geliefd dan een tijd terug en hebben het lastig, maar Stoneco laat wat mij betreft weer zien dat het winstgevend kan opereren en als eerste zal profiteren van een sterkere Zuid Amerikaanse economie in 2025.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page