top of page

Slechtste handelsjaar China in 7 jaar, behalve voor de export van EV´s

In het kort:

  • China's jaarlijkse export daalde in 2023 voor het eerst in zeven jaar met 4,6%, ondanks een toename van 2,3% in december. Importen daalden met 5,5%, door een zwakkere binnenlandse vraag en inflatiedruk.

  • De auto-export, met name elektrische voertuigen, was een lichtpuntje met een stijging van 69% in 2023. Rusland bleek een zeldzame positieve uitzondering met bijna 47% stijging in de export naar het land.

  • China's economische herstel van de pandemie was trager dan verwacht, met een geschatte groei van ongeveer 5% in 2023, ondanks zwakke mondiale vraag en binnenlandse uitdagingen zoals een dalende onroerendgoedmarkt en werkgelegenheidsproblemen.


2023 was een uitdagend jaar voor de Chinese economie. Voor het eerst in zeven jaar registreerde het land een daling in zijn jaarlijkse export, een teken van de turbulente tijden die de wereldhandel en de binnenlandse markt beïnvloeden.


Exportdaling: Een Wereldwijde Trend

In 2023 daalde China's export met 4,6%. Deze onverwachte daling is grotendeels toe te schrijven aan de verminderde wereldwijde vraag naar Chinese producten.


Hoewel er in december een lichte stijging van 2,3% was, konden deze late winsten de jaarlijkse trend niet omkeren. Belangrijk is dat deze afname volgt op een periode van sterke groei in 2022, waardoor de huidige situatie des te opvallender is.


Importen en Binnenlandse Zwakte

Parallel aan de exportdaling, zagen we in 2023 een afname van 5,5% in de importen. Deze daling wijst op een zwakke binnenlandse vraag, wat de algehele economische groei van China belemmert. De vertraagde herstel van de pandemie en de aanhoudende problemen in de vastgoedsector dragen bij aan deze binnenlandse uitdagingen.


De Uitzondering: Auto-export

Ondanks de algemene daling, was er een opvallend succesverhaal: de auto-export, vooral elektrische voertuigen, steeg met 69% in 2023. Deze groei wordt toegeschreven aan de toenemende wereldwijde vraag naar milieuvriendelijke transportopties en de sterke positie van China in deze markt.


De sterke groei in de export van elektrische voertuigen biedt een glimp van hoop. China's vermogen om te innoveren en te voldoen aan de wereldwijde vraag naar milieuvriendelijke transportopties is een significant pluspunt. Dit succesverhaal onderstreept het potentieel van China om een leidende rol te spelen in de wereldwijde transitie naar groene energie.


Rusland: Een Groeiende Markt

In een tijd waarin de meeste handelspartners minder van China importeerden, was Rusland een opvallende uitzondering. De export naar Rusland steeg bijna met 47%, een duidelijk teken van de verschuivende geopolitieke en economische allianties.



Economische Uitdagingen en Kansen

Hoewel de Chinese economie tekenen van herstel toont, blijft de weg vooruit beladen met uitdagingen. De zwakke wereldwijde vraag en binnenlandse problemen, waaronder een slinkende vastgoedmarkt en werkgelegenheidsproblemen, leggen aanzienlijke druk op de economische vooruitzichten van het land.


De zwakke binnenlandse vraag in China is een bron van zorg. Deze trend wordt benadrukt door de dalende consumentenprijzen en de verminderde vraag naar importgoederen. De inflatie in 2023 was de zwakste in 14 jaar, wat wijst op onderliggende economische uitdagingen.


De handelsdynamiek van China met zijn belangrijkste partners, waaronder de VS, de EU en ASEAN-landen, blijft complex. Hoewel de handel met de VS en de EU afnam, bleef de ASEAN-regio een belangrijke handelspartner. De toenemende handelsbetrekkingen met Rusland weerspiegelen een verschuiving in de geopolitieke en economische strategie van China.


Conclusie

Het jaar 2023 was voor de Chinese economie een jaar van reflectie en heroriëntatie. De daling in zowel export als import markeert een keerpunt en benadrukt de noodzaak voor China om zich aan te passen aan een snel veranderende mondiale economie. Met een focus op innovatie, vooral in de automobielindustrie, en een strategische herijking van zijn handelsrelaties, staat China voor de taak om zijn economische koers in een onzekere wereld te navigeren.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page