top of page

Salesforce boekt eerste omzet misser sinds 2006

In het kort:

  • Salesforce rapporteerde een kwartaalomzet van $9,13 miljard, 11% hoger dan vorig jaar, maar minder dan de verwachte $9,17 miljard.

  • Het netto-inkomen steeg naar $1,53 miljard, een aanzienlijke stijging vergeleken met $199 miljoen vorig jaar.

  • De aandelen van Salesforce daalden met 17% na de aankondiging van tegenvallende prognoses voor het komende kwartaal.


Salesforce zag zijn aandelen met maar liefst 16% dalen in de nabeurshandel nadat het bedrijf onverwachts teleurstellende kwartaalresultaten en vooruitzichten presenteerde. De resultaten voor het eerste kwartaal eindigden op 30 april 2024 en gaven beleggers weinig reden tot optimisme, ondanks een aanzienlijke winststijging.


De aandelenkoers van Salesforce na de kwartaalcijfers:

BRON: Google Financiën


In het eerste kwartaal behaalde Salesforce een omzet van $9,13 miljard, wat neerkomt op een groei van 11% ten opzichte van de $8,25 miljard in dezelfde periode vorig jaar. Echter, deze omzet bleef onder de analistenverwachtingen van $9,17 miljard. Dit was de eerste keer sinds 2006 dat Salesforce niet aan de omzetverwachtingen voldeed, volgens gegevens van LSEG.


Het netto-inkomen sprong naar $1,53 miljard, of $1,56 per aandeel, vergeleken met $199 miljoen, of 20 cent per aandeel, een jaar eerder. Deze stijging werd positief ontvangen, maar kon de teleurstelling over de omzet missers niet volledig wegnemen.



Voor het lopende kwartaal, eindigend in juli, voorspelde Salesforce een omzet tussen de $9,2 miljard en $9,25 miljard, terwijl analisten $9,37 miljard hadden verwacht. De aangepaste winst per aandeel werd geschat op $2,34 tot $2,36, net onder de verwachting van $2,40.


Voor het volledige fiscale jaar verhoogde Salesforce zijn winstprognose naar een bandbreedte van $9,86 tot $9,94 per aandeel, vergeleken met de eerdere schatting van $9,68 tot $9,76. De omzetverwachting bleef echter onveranderd tussen de $37,7 miljard en $38 miljard, ondanks dat analisten hoopten op een iets hogere $38,08 miljard.


Salesforce heeft onlangs de Einstein Copilot gelanceerd, een assistent voor verkoop- en klantenservice functies, evenals AI-functies voor Slack-gebruikers zoals gesprekssamenvattingen en dagelijkse overzichten. Desondanks verwachten analisten niet dat de inkomsten uit AI-producten significant zullen bijdragen aan de omzetgroei vóór fiscaal 2026.


President en operationeel directeur Brian Millham verklaarde dat er sprake was van budgetcontrole en langere doorlooptijden voor deals, wat invloed had op de prestaties in het afgelopen kwartaal. Het management implementeerde ook go-to-market veranderingen die invloed hadden op de boekingen.



Salesforce was al geconfronteerd met verlaagde verwachtingen na zwakke prognoses van andere softwarebedrijven zoals Workday. Ondanks dit waren de verwachtingen nog hoopvol, gezien de eerdere prestaties van het bedrijf, waar het vaak de verwachtingen wist te overtreffen. Echter is dit wellicht juist een kans voor waardebeleggers, waar de waardering hopelijk een interessant gebied kan gaan bereiken.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page