top of page
Rabi Safi

Salarissen stijgen, maar niet voor iedereen. Dit kun je eraan doen..

De lonen stegen met 7% volgens het CBS maar het is geen geheim dat de lonen niet voor iedereen even hard stijgen. Sommige mensen krijgen elk jaar een mooie verhoging, terwijl anderen al jaren op hetzelfde niveau zitten. Hoe komt dat? En wat kun je eraan doen?


Een mogelijke verklaring is dat de lonen afhankelijk zijn van de marktwerking. Als er veel vraag is naar jouw vaardigheden en ervaring, kun je meer verdienen dan als er veel concurrentie is. Maar dat betekent niet dat je passief moet afwachten tot de markt verandert. Je kunt zelf ook actie ondernemen om je waarde te vergroten.


Hoe zorg je ervoor dat je betaald krijgt naar de waarde die je levert?

Ik denk dat dit een vraag is die veel mensen bezighoudt, vooral in deze onzekere tijden. Het is niet altijd makkelijk om te weten wat je waard bent op de arbeidsmarkt, en hoe je dat kunt laten zien aan je werkgever. Maar het is wel essentieel als je financieel onafhankelijk wilt zijn en je doelen wilt bereiken.


Een van de dingen die je moet doen om betaald te krijgen naar de waarde die je levert, is om te begrijpen welke waarde je levert. Wat zijn de resultaten die je oplevert voor je bedrijf of je klanten? Hoe draag je bij aan de missie en de visie van je organisatie? Wat zijn de vaardigheden en kwaliteiten die jou onderscheiden van anderen? Hoe kun je die waarde zichtbaar maken en communiceren? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf moet stellen om een goed beeld te krijgen van je waarde.


Een ander ding dat je moet doen om betaald te krijgen naar de waarde die je levert, is om je financieel huishoudboekje op orde te hebben. Dat betekent dat je een budget hebt, dat je weet wat je inkomsten en uitgaven zijn, dat je spaart voor noodgevallen en investeert voor de toekomst, en dat je schulden aflost of voorkomt. Door dit te doen, creëer je financiële stabiliteit en vrijheid voor jezelf. Je bent dan niet afhankelijk van één bron van inkomsten, en je hebt de mogelijkheid om weg te lopen naar een andere werkgever als je niet naar je waarde betaald krijgt.


Een andere manier om naar loonsverhoging te kijken is als een vorm van onderhandeling. Je moet je werkgever overtuigen dat je meer waard bent dan wat je nu krijgt. Dat doe je door je prestaties te laten zien, je toegevoegde waarde te benadrukken en je ambities te delen. Maar je moet ook realistisch zijn en weten wat de norm is in jouw sector en functie.


Hier zijn een paar tips om je kansen op een loonsverhoging te vergroten:


  • Bereid je goed voor. Verzamel bewijsmateriaal van je successen, zoals positieve feedback, behaalde doelen of behaalde certificaten. Maak ook een lijst van je taken en verantwoordelijkheden en laat zien hoe die zijn veranderd of toegenomen sinds je laatste salarisbespreking.

  • Kies het juiste moment. Vraag niet om een loonsverhoging als je werkgever in financiële problemen zit of als er net een reorganisatie is geweest. Wacht liever tot er een positieve sfeer is of tot er een natuurlijk moment is, zoals een functioneringsgesprek of een eindejaarsbeoordeling.

  • Wees assertief maar niet arrogant. Laat zien dat je zelfvertrouwen hebt in je kwaliteiten en dat je weet wat je waard bent, maar overdrijf niet en wees niet onbescheiden. Respecteer ook de mening en de positie van je werkgever en sta open voor feedback en alternatieven.

  • Wees flexibel en creatief. Soms is er geen ruimte voor een loonsverhoging, maar wel voor andere vormen van beloning, zoals een bonus, een opleiding, meer vakantiedagen of flexibele werktijden. Bedenk wat voor jou belangrijk is en wat je zou willen ruilen voor meer geld.

Ik hoop dat deze column je opweg helpt om anders naar loonsverhoging te kijken en dat je nu beter weet hoe je erom kunt vragen. Succes!





Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page