Revolutionaire ontwikkeling: Wordt ChatGPT het grootste bedrijf ter wereld?
In het kort:
OpenAI introduceert ChatGPT Enterprise, de zakelijke versie van hun AI-chatbot.
Ontwikkeld in minder dan een jaar met hulp van meer dan 20 bedrijven, waaronder Block, Canva en Estée Lauder.
ChatGPT mengt zich steeds verder in de markt en gaat tools aanbieden die overeenkomen met de producten van grote tech-bedrijven.
OpenAI heeft maandag zijn nieuwste innovatie gepresenteerd: ChatGPT Enterprise. Dit zakelijke platform is de volgende stap in de ontwikkeling van hun revolutionaire AI-chatbot, ChatGPT. De ontwikkeling heeft minder dan één jaar geduurd en is tot stand gekomen dankzij de samenwerking met diverse bedrijven uit verschillende sectoren.
In tegenstelling tot de al bestaande Plus-versie (GPT-4), die voor iedereen beschikbaar is voor $20 per maand, kent de Enterprise-versie geen vaste abonnementsprijs. Bedrijven worden aangemoedigd rechtstreeks contact op te nemen met OpenAI om een op maat gemaakt pakket te bespreken. Als we eens een kijkje nemen daar de nieuwe functies die OpenAI heeft toegevoegd, zien we steeds meer dat het bedrijf een softwarebedrijf wilt worden dat vrijwel alles aanbiedt. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om snel veel data te kunnen analyseren en kunnen bedrijven data zelfs beveiligen via OpenAI.
Lees ook: Hoe kun je investeren in ChatGPT?
OpenAI heeft ook nog behoorlijk veel plannen voor de toekomst. Het bedrijf is momenteel bezig met het ontwikkelen van specifieke functies die aansluiten op de behoeften van verschillende sectoren binnen de tech-wereld. Denk hierbij aan bijvoorbeeld tools die complete marketingteams kunnen vervangen en zelfstandig unieke campagnes kunnen creëren. Ook hintte het bedrijf naar tools die de klantenservice compleet zou kunnen automatiseren. Het grote voordeel is de optie voor bedrijven om hun eigen data te integreren met ChatGPT, waardoor het systeem nog meer op maat gemaakte en relevante informatie en tools kan bieden.
Wanneer we de mogelijkheden van ChatGPT Enterprise op een rijtje zetten, wordt al snel duidelijk dat dit platform veel in huis heeft om de IT-sector te veroveren. De functies die het biedt zijn niet alleen geavanceerd, maar sluiten ook naadloos aan op wat je zou verwachten van de producten van gevestigde technologiegiganten zoals Microsoft, IBM en Oracle.
Dit wordt nog eens goed benadrukt door het feit dat veel grote bedrijven de potentie van OpenAI allang hebben herkend. Uit gegevens van OpenAI zelf blijkt dat maar liefst 80% van de bedrijven uit de Fortune 500 lijst actief gebruikmaakt van ChatGPT Plus. Dit gebeurt vaak ook in het hogere management en dus niet alleen om hersenloze taakjes te vervangen.
Met de aankondiging van deze ChatGPT Enterprise, dat vooral gericht is op kleinere ondernemingen, zet OpenAI de deuren wagenwijd open voor een groot aantal bedrijven. De stap om over te gaan naar deze nieuwe dienst lijkt voor huidige gebruikers erg klein te zijn. Hiermee positioneert OpenAI zich steeds meer als een belangrijke speler in de tech-wereld en wilt het misschien wel de concurrentie aangaan met bedrijven als Microsoft en Google.
Financieel gezien gaat het OpenAI voor de wind. Met een recente investering van maar liefst $10 miljard door Microsoft, beschreven door PitchBook als de grootste AI-investering van het jaar, en een waardering tussen de $27 en $29 miljard na een aandelenverkoop, heeft het bedrijf een stevige financiële basis. Deze investering door Microsoft lijkt vooral gedaan te zijn om toch een vinger aan de pols te kunnen houden. "Twee maanden na de lancering van ChatGPT in november zagen we het gebruikersaantal al stijgen tot 100 miljoen maandelijkse actieve gebruikers," vertelde Brian Burke, onderzoeksdirecteur bij Gartner, in mei. "Een ongekende groei die we nog nooit eerder hebben gezien."
Grote technologiebedrijven zoals Google, Microsoft en nieuwkomer Anthropic blijven
innoveren en nieuwe functies uitrollen. OpenAI heeft echter een duidelijk standpunt als het gaat om de concurrentie. Wanneer gevraagd naar de vergelijking met Bing Chat Enterprise, antwoordde een vertegenwoordiger van OpenAI: "Dit is een onafhankelijk product van OpenAI, en we hopen dat het gewoon naast de andere al beschikbare tools, zoals die van Microsoft, kan functioneren."
Toch is de weg naar de lancering van ChatGPT Enterprise niet zonder slag of stoot geweest. Het grootste obstakel? Het prioriteren van alle functies. Lightcap, COO van OpenAI, gaf toe dat er veel discussie binnen het team was over welke functies het eerst gelanceerd zouden moeten worden en welke het meest waardevol en disruptief zijn. Feedback van bedrijven, die uiteindelijk klant zijn, leidde tot de snellere implementatie van de bepaalde gewenste features.
Met de lancering hoopt OpenAI de komende weken zoveel mogelijk bedrijven aan boord te krijgen. De toekomst van AI-chatbots ziet er enorm rooskleurig uit, en met deze nieuwe stap positioneert OpenAI zich nog sterker in de softwaremarkt, waar het zich steeds meer afzet tegen grote namen als Google en Microsoft.
Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl
Wil je meer lezen?
Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.