top of page

Reddit gaat vanmiddag de beurs op tegen een aanzienlijk lagere waardering

  • Reddit naar de beurs: Reddit gaat donderdag naar de beurs met een beoogde waarde van 6,4 miljard dollar, wat lager is dan de 10 miljard dollar waardering in 2021.

  • Nieuwe verdienmodellen: Het bedrijf streeft naar diversificatie van inkomstenbronnen, momenteel voornamelijk uit advertenties, naar onder meer handel op het platform en contentlicenties voor AI-training.

  • Licentiedeal met Google: Google heeft bevestigd dat het een licentiedeal met Reddit heeft gesloten voor het trainen van AI, zonder financiële details te onthullen. Eerder werd genoemd dat Google 60 miljoen dollar heeft betaald voor toegang tot Reddits trainingsdata.


Reddit, het prominente online forum dat een schatkamer is voor discussies en communityvorming, maakt een sprong naar de openbare financiële wateren met een beursgang die gepland staat voor vandaag. De beoogde prijs per aandeel is vastgesteld op 34 dollar, wat het bedrijf een initiële waardering van 6,4 miljard dollar geeft. Deze waardering ligt aanzienlijk lager dan de schatting van 10 miljard dollar uit een privé-investeringsronde in 2021, wat duidt op een herziening van de marktverwachtingen en mogelijk een voorzichtigere benadering van beleggers ten aanzien van technologiebedrijven en sociale media platforms.


Ondanks een flinke omzet van ruim €735 miljoen in het vorige boekjaar, blijft Reddit onrendabel met een verlies van meer dan €83 miljoen.


De voorgenomen verkoop van 22 miljoen aandelen zou het bedrijf 748 miljoen dollar moeten opleveren, met een bijzondere focus op het betrekken van de reddit community bij deze financiële mijlpaal. Een deel van de aandelen is gereserveerd voor moderators en actieve leden via een speciaal programma.


De strategische zet naar diversificatie van inkomstenbronnen is vooral opvallend. Met 98% van de huidige omzet voortkomend uit advertenties, zoekt Reddit naar stabiliteit en groei in andere domeinen, zoals handel op het platform en licenties voor contentgebruik, specifiek gericht op de ontwikkeling van AI-technologieën. Dit laatste wordt onderstreept door de recente licentieovereenkomst met Google, waarin Reddit's waardevolle data ter beschikking wordt gesteld voor het trainen van AI-modellen.


Hoewel financiële details van de deal met Google schaars zijn, benadrukt de genoemde som van 60 miljoen dollar de potentieel lucratieve aard van dergelijke data voor technologiegiganten.


Deze stap naar nieuwe verdienmodellen, in combinatie met de beslissing om derde partijen te laten betalen voor API-gebruik, heeft gemengde reacties opgeroepen binnen de Reddit-gemeenschap. De veranderingen wijzen op een kritiek moment voor Reddit, waarbij het platform zoekt naar een balans tussen groei en het behoud van zijn unieke gemeenschapsgevoel.


Reddit is echter wel erg tekst gebasseerd en loopt qua innovatie achter op andere sociale media. Vooral de vindbaarheid op Google zorgt voor veel verkeer en er bestaat twijfel of het bedrijf bestand is tegen alle innovatie die aan de gang is op gebied van AI en sociale media. Ook zijn er vragen over de groei en toekomst van Reddit.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page