top of page

Reddit aandelen zien een sterke stijging op de eerste handelsdag

In het kort:

  • Reddit's aandelen stegen met ruim 40% boven de initiële beursintroductieprijs tijdens hun marktdebuut, wat de socialemedia-gigant waardeerd op een kleine $8 miljard.

  • De IPO was geprijsd aan de bovenkant van het bereik van $31 tot $34 per aandeel, maar heeft op de eerste handelsdag al de $57 aangetikt.

  • Reddit boekte in 2023 een omzet van $804 miljoen, een groei van ongeveer 20% jaar-over-jaar, ondanks dat het nog geen jaarwinst heeft gerapporteerd.


Vandaag maakte Reddit, het bekende socialemedia-platform dat bekend staat om zijn invloedrijke "subreddits" en het epicentrum was van de meme-stock saga van 2021, een verpletterende entree op de beurs. Met aandelen die met maar liefst 40% boven de IPO-prijs staan op het moment van schrijven, katapulteerde de waardering van het bedrijf naar ruim $8 miljard. Deze langverwachte beursgang is het resultaat van jaren van speculatie, voorbereiding en een unieke benadering van het betrekken van zijn gebruikersbasis bij het financiële succes van het platform.


Sinds de oprichting in 2005 is Reddit uitgegroeid tot een van de meest herkenbare symbolen op het internet kunnen we wel stellen. De site, met zijn alien logo en oranje achtergrond, herbergt meer dan 100.000 online forums waar discussies variëren van het sublieme tot ook vaak genoeg het ridicule. Reddit's bijzondere plek in de socialemedia-wereld is echter niet zonder uitdagingen geweest, vooral als het gaat om het genereren van winst en het vinden van een duurzaam bedrijfsmodel in de schaduw van giganten zoals Meta Platforms' Facebook en Elon Musk's X.


Een IPO met risico's en beloningen

De beslissing van Reddit om 8% van zijn IPO-aandelen te reserveren voor zijn gebruikers en moderators werd gezien als een riskante maar belonende zet voor de bestaande gebruikers, die de band tussen het platform en zijn community moet versterken. Dit unieke aanbod, samen met de verkoop van aandelen via online brokerage platforms zoals Robinhood en SoFi, plaatst Reddit in een nieuwe dynamiek van beursgenoteerde bedrijven die hun gebruikersbasis rechtstreeks betrekken bij hun financiële toekomst.


Met een omzet van $804 miljoen in 2023, een stijging van ongeveer 20% ten opzichte van het voorgaande jaar, staat Reddit op een cruciaal kruispunt. Hoewel het bedrijf nog geen jaarlijkse winst heeft geboekt, is de versmalling van het nettoverlies van $158,6 miljoen in 2022 naar $90,8 miljoen in het laatste jaar wellicht een teken van potentieel voor winstgevendheid in de toekomst. Reddit's CEO Steve Huffman benadrukte de verbeterde EBITDA-winstgevendheid in de tweede helft van 2023 als een teken van een sterke toekomst voor het bedrijf.



Een nieuw hoofdstuk voor tech-IPO's?

De succesvolle beursgang van Reddit markeert een belangrijk moment voor de IPO-markt, vooral voor technologiebedrijven die op zoek zijn naar publieke financiering. De reactie van de markt op Reddit's debuut zal niet alleen de toekomstige koers van het bedrijf beïnvloeden, maar ook een maatstaf zijn voor andere bedrijven die overwegen om naar de beurs te gaan. Met een gebruikersbasis van 500 miljoen maandelijkse bezoekers en plannen om data te licenseren voor AI-gebruik, ben ik benieuwd wel kant het bedrijf de komende jaren op zal bewegen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page