top of page
Rens Boukema

Record aantal miljardairs in Nederland

In het kort:

  • Het vermogen van de 500 rijkste Nederlanders is in 2023 met 4,7 procent gestegen, waardoor ze nu gezamenlijk een recordvermogen van 241 miljard euro bezitten.

  • Het aantal Nederlandse miljardairs is opnieuw toegenomen, met 51 miljardairs in totaal.

  • Ondanks enkele verliezers in de lijst, blijft Nederland een welvarend land met ondernemers uit diverse sectoren die bijdragen aan de economische groei.


Het vermogen van de 500 rijkste Nederlanders is dit jaar opnieuw gestegen, blijkt uit de jaarlijkse publicatie van de Quote 500. Met een indrukwekkende toename van 4,7 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, bezitten de rijksten van Nederland nu gezamenlijk een recordvermogen van 241 miljard euro, wat een flinke stijging is ten opzichte van het voorgaande jaar, waarin het totale vermogen 230 miljard euro bedroeg.


Niet alleen is het totale vermogen gestegen, maar het aantal Nederlandse miljardairs is ook toegenomen. In 2023 telt Nederland nu 51 miljardairs, vier meer dan het voorgaande jaar.


Rijkdom verspreid over diverse sectoren

Een opvallend kenmerk van de Quote 500 is de diversiteit van sectoren waarin de rijksten van Nederland actief zijn. Deze lijst bevat vaak ondernemers uit allerlei sectoren, en het is een strategie om risico's te spreiden. Dit jaar is geen uitzondering, met ondernemers actief in verschillende bedrijfstakken die hun vermogen hebben zien toenemen.


De grootste stijgers en dalers

Stijn Vos, topman van Esdec, spant de kroon als de grootste stijger in de Quote 500 van 2023, met een verbluffende toename van zijn vermogen met 368,8 procent, waardoor hij nu een geschat vermogen van 750 miljoen euro heeft. Deze groei is mede toe te schrijven aan de aanstaande beursgang van zijn bedrijf, dat montagesystemen voor zonnepanelen produceert.


Een opvallende nieuwkomer op de lijst is Hans de Haard, die op de 151e plaats staat met een vermogen van 350 miljoen euro. Hij is verbonden aan het Belgische bio-techbedrijf Argenx en produceert onder andere medicijnen voor mensen met spierziekten.


Echter zijn er ook enkele verliezers in de lijst, met ondernemers die getroffen zijn door uitdagende marktomstandigheden. Prinses Mabel zag meer dan de helft van haar vermogen verdampen als gevolg van de koersval van het aandeel Adyen. De broers Taco en Ties Carlier, bekend van hun elektrische VanMoof-fietsen, verdwenen volledig van de lijst na het faillissement van hun bedrijf.


Onzekerheid bij ondernemers

Hoewel de rijkste Nederlanders in het algemeen positieve resultaten behaalden, is er enige bezorgdheid merkbaar in de markt. Een verschuiving naar links in het politieke spectrum heeft sommige ondernemers ongerust gemaakt over mogelijke beleidsmaatregelen, zoals hogere belastingen voor vermogende personen en de beperking van de 30-procentregeling voor expats. Deze zorgen hebben geleid tot een toename van politieke donaties, voornamelijk aan de VVD, door miljardairs zoals bijvoorbeeld Marcel Boekhoorn en Robert van de Wallen.


Top 3 van de Quote 500 van 2023

Ondanks een kleine daling in haar vermogen, blijft Heineken-erfgename Charlene de Carvalho-Heineken de lijst aanvoeren met een geschat vermogen van 12,6 miljard euro. Zij wordt gevolgd door Luxaflex-oprichter Ralph Sonnenberg en Frits Goldschmeding, oprichter van uitzendbureau Randstad, met respectievelijke vermogens van 6,2 miljard en 5,8 miljard euro.


Conclusie

De Quote 500 van 2023 weerspiegelt een indrukwekkende groei in het vermogen van de rijksten in Nederland. Ondanks enkele tegenvallers en uitdagingen in de markt, blijft Nederland een welvarend land met ondernemers uit diverse sectoren die bijdragen aan de economische groei. De stijging van het aantal miljardairs en het toenemende vermogen van de top 500 rijksten getuigen van de financiële kracht van Nederland in deze onzekere tijden.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page