top of page

Profiteer van Amerika's infrastructuurherstel met deze ETF

In het kort:

  • De Amerikaanse infrastructuur heeft een investering van $2,6 biljoen nodig over de komende tien jaar volgens civiel ingenieurs.

  • President Joe Biden heeft drie wetten ondertekend die honderden miljarden dollars in infrastructuurprojecten steken.

  • De Global X U.S. Infrastructure Development ETF (PAVE) heeft een jaar-tot-datum stijging van 6,72% en een 12-maands stijging van 19,44%.

De Verenigde Staten staan aan de vooravond van een enorme infrastructuurhervorming, aangedreven door nieuwe wetgeving en aanzienlijke investeringen. Civiel ingenieurs schatten dat er de komende tien jaar $2,6 biljoen nodig is om de verouderde infrastructuur te moderniseren. President Joe Biden heeft drie belangrijke wetten ondertekend die gericht zijn op het financieren van deze projecten: de Infrastructure Investment and Jobs Act van 2021, de Inflation Reduction Act van 2022, en de CHIPS and Science Act van 2022. Deze wetten zullen honderden miljarden dollars vrijmaken voor diverse infrastructuurprojecten door het hele land.


De benodigde investeringen in de Amerikaanse infrastructuur

Bron: Fortune Magazine


De Amerikaanse infrastructuur verkeert in een zeer slechte staat, beoordeeld met een C-minus door de American Society of Civil Engineers in 2021. De meeste investeringen zijn nodig voor het repareren en onderhouden van bestaande infrastructuur, vooral op het gebied van transport, water, energie en breedbandinternet. De veroudering van infrastructuur wordt verergerd door bevolkingsgroei en klimaatveranderingen, waardoor veel van de huidige systemen onder druk staan.


"We bevinden ons in een tijdperk van reparatie en vervanging." zegt Joseph Kane, van de Brookings Institution die zich specialiseert in infrastructuur.



De drie ondertekende wetten zijn ontworpen om aanzienlijke financiering te bieden voor infrastructuurprojecten. De Infrastructure Investment and Jobs Act alleen al voorziet in $1,2 biljoen, waarvan een groot deel naar wegen en snelwegen gaat. Dit wordt echter bekritiseerd omdat het de afhankelijkheid van voertuigen versterkt, terwijl er ook behoefte is aan investeringen in openbaar vervoer en duurzame vervoersoplossingen.


Een belangrijk aspect van de nieuwe financiering is de focus op het verwijderen van onderbenutte snelwegen en spoorlijnen die vaak gemarginaliseerde gemeenschappen verdelen. Een voorbeeld hiervan project is in Detroit, waar $100 miljoen is toegekend om een deel van een snelweg te vervangen door een voetgangers boulevard, een stap die wordt gezien als een poging om gemeenschappen te herenigen en te verbeteren.


Een van de manieren waarop je als belegger kan profiteren van deze infrastructuurhervormingen is via de Global X U.S. Infrastructure Development ETF (PAVE). Deze ETF, die op 6 maart 2017 werd gelanceerd, biedt brede blootstelling aan de nutsvoorzieningen- en infrastructuursector van de Amerikaanse aandelenmarkt. Het fonds, dat wordt beheerd door Global X Management, heeft meer dan $7,32 miljard aan activa onder beheer en volgt de INDXX U.S. Infrastructure Development Index.


De koers van de Global X U.S. Infrastructure Development ETF (PAVE):

Bron: Yahoo Finance


De recent gelanceerde PAVE ETF van Global X investeert in bedrijven die betrokken zijn bij de productie van grondstoffen, zwaar materieel, engineering en bouw, en volgt de Indxx US Infrastructure Development Index. Bij de lancering zei Global X CEO Evan Metcalf: “Infrastructuurontwikkeling, die verschilt van investeren in infrastructuuraanpassingen zelf, is cruciaal voor de groei en modernisering van elke economie. Binnen de VS richten recente wetgevende maatregelen aanzienlijke financiering op infrastructuurinitiatieven, wat enorme groeipotentieel betekent voor bedrijven in deze sector.”


PAVE heeft een jaarlijkse operationele kostenratio van 0.47% en een dividendrendement van 0.64%. De ETF heeft een aanzienlijke allocatie in de industriële sector, met 71.4% van de portefeuille, gevolgd door materialen en informatica. De top drie individuele holdings zijn Trane Technologies Plc, Eaton Corp Plc, en Emerson Electric Co.


De sectorverdeling van deze ETF:

GlobalXetfs


De top-holdings van deze ETF´S:

Bron: GlobalXetfs


De ETF biedt een gediversifieerde blootstelling aan verschillende bedrijven binnen de infrastructuursector, wat het risico van individuele aandelen vermindert. Met ongeveer 102 holdings, is het een mooi gespreide ETF binnen een groeiende afzetmarkt.


Enkele specificaties van deze ETF:

Bron: GlobalXetfs


Naast PAVE zijn er andere ETF's in de infrastructuurruimte die beleggers kunnen overwegen. De iShares U.S. Infrastructure ETF (IFRA) en de iShares Global Infrastructure ETF (IGF) zijn ook populaire keuzes. IFRA volgt de NYSE FACTSET U.S. Infrastructure Index en heeft $2.34 miljard aan activa, terwijl IGF de S&P Global Infrastructure Index volgt en $3.59 miljard aan activa heeft. IFRA heeft een kostenratio van 0.30% en IGF rekent 0.41%.



De infrastructuurhervormingen in de Verenigde Staten bieden een unieke kans voor beleggers om te profiteren van de aanzienlijke investeringen die worden gedaan om de verouderde infrastructuur te moderniseren. De Global X U.S. Infrastructure Development ETF biedt een efficiënte manier om blootstelling te krijgen aan deze sector, met diversificatie en relatieve stabiliteit.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Kommentare


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page