top of page

PPI (iets) hoger dan verwacht: Dit moet je weten als belegger

In het kort:

  • De Amerikaanse Producer Price Index (PPI) steeg in augustus 2024 met 0,2% maand-op-maand (MoM), boven de verwachte 0,1%.

  • De kern-PPI (exclusief voedsel en energie) steeg met 0,3% MoM, wat ook hoger is dan de verwachte 0,2%.

  • Prijsstijgingen werden vooral gedreven door hogere kosten in de dienstensector (+0,4% MoM).


De Amerikaanse Producer Price Index (PPI) liet in augustus 2024 een stijging zien van 0,2% maand-op-maand (MoM), iets boven de verwachting van 0,1%. Dit geeft aan dat de inflatie aan de producentenkant iets sneller toeneemt dan economen hadden voorzien. Ondanks deze stijging is de inflatie op jaarbasis afgekoeld, met een toename van 1,7% jaar-op-jaar (YoY), wat iets lager is dan de verwachte 1,8%.


Dit wijst op een verdere afname van de prijsdruk op producentenniveau in vergelijking met de gereviseerde 2,1% in juli. Met name de energieprijzen droegen bij aan deze afkoeling, die met -0,9% daalden ten opzichte van de vorige maand.


PPI percentage verandering:

Bron: ForexLive


Belangrijk is de ontwikkeling in de kern-PPI, waarbij voedsel en energie, die vaak volatiel zijn, buiten beschouwing worden gelaten. Deze kern-PPI steeg met 0,3% MoM, wat hoger is dan de verwachte 0,2%. Ook op jaarbasis bleef de kern-PPI op 2,4% YoY, iets boven de verwachting. Dit betekent dat de onderliggende inflatiedruk, met name vanuit de dienstensector, nog steeds sterk aanwezig is.


Zo stegen de prijzen in de dienstensector met 0,4% MoM, een significante ommekeer na een daling van 0,3% in juli. Een opvallend detail hierbij is de sterke stijging van 4,8% in de prijzen van gastenkamers, naast prijsstijgingen in de groothandel van machines en voertuigen.



De verschillende data binnen het totale PPI cijfer:

Bron: US Bureau of Labor Statistics


Voor de aandelenmarkten betekenen deze cijfers een gemengd beeld. Aan de ene kant toont de afnemende YoY-inflatie (1,7% in augustus versus 2,1% in juli) dat de algemene prijsdruk in de economie aan het afnemen is. Dit kan beleggers geruststellen dat de inflatie in de VS verder aan het normaliseren is, wat de kans verkleint dat de Federal Reserve agressief door zal gaan met het verhogen van de rente, wat een recessie kan voorspellen.


Een stabielere of (stabiel) dalende rente is echter positief voor aandelen, omdat dit de financieringskosten voor bedrijven verlaagt en hun winsten op peil houdt. Dit soort ontwikkelingen zou de beurzen kunnen ondersteunen, vooral in rentegevoelige sectoren zoals technologie en vastgoed.



Aan de andere kant wijst de hogere kerninflatie (0,3% MoM en 2,4% YoY) erop dat de prijsdruk in sommige sectoren hardnekkiger blijft, met name in de dienstensector. Dit kan de Federal Reserve waakzaam houden. De kans bestaat dat de Fed de rente langer wat hoger zal houden om de inflatie verder te beteugelen. Dit zou een rem kunnen zetten op de markten, vooral op groeiaandelen, die gevoeliger zijn voor hogere rentetarieven. Kortom, het is nog lastig te zeggen wat we van de markt kunnen verwachten.


De energieprijzen, die met -0,9% MoM daalden, kunnen een positief effect hebben op sectoren die sterk afhankelijk zijn van brandstofkosten, zoals de transport- en luchtvaartsector. De scherpe daling van de prijzen voor vliegtuigbrandstof (-10,5%) zou bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen wat ademruimte kunnen geven en hun winstmarges kunnen verbeteren. Tegelijkertijd zouden prijsdalingen in energie ook negatief kunnen zijn voor energiebedrijven zelf, die lagere verkoopprijzen zien voor hun producten, wat hun aandelenkoersen kan drukken.



De markt zal dan ook met grote belangstelling de volgende beleidsbeslissingen van de Federal Reserve volgen, vooral gezien het gemengde signaal van de PPI-cijfers. Beleggers zullen scherp letten op aankomende inflatie- en arbeidsmarktcijfers om een beter beeld te krijgen van de richting waarin de Amerikaanse economie zich beweegt en hoe dit het toekomstige rentebeleid van de Fed zal beïnvloeden.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page