top of page

Plug Power Kwartaalcijfers, Vanguard blijft aandelen bijkopen

In het kort:

  • Plug Power (PLUG) wordt verwacht een daling in winst en omzet te rapporteren voor het kwartaal dat eindigde in december 2023.

  • De verwachting is een verlies van $0.57 per aandeel (een jaar-op-jaar daling van -50%) en een omzetdaling van 8,5% tot $202.08 miljoen.

  • Ondanks de uitdagingen, waaronder een dalende aandelenkoers van bijna 20% dit jaar, blijven grote beleggers zoals Vanguard en BlackRock investeren in PLUG, met significante aankopen in het vierde kwartaal.


Laten we meteen met de deur in huis vallen: Plug Power's kwartaalcijfers zijn niet bepaald om over naar huis te schrijven. Een geschat verlies van $0.57 per aandeel, en dan hebben we het nog niet eens over de omzetdaling van 8,5% tot een schamele $202.08 miljoen. Deze cijfers zijn verre van ideaal voor een bedrijf dat zich in de voorhoede van de groene revolutie zou moeten bevinden. Op 1 maart aanstaande rapporteert Plug Power de kwartaalcijfers van Q4 2023.


De aandelenkoers van Plug Power (PLUG) aandelen sinds de beursgang:


Een Snijoperatie van $75 Miljoen

In de categorie 'hoe komen we uit de rode cijfers', presenteert Plug Power een ambitieus kostenbesparingsplan. Besparingen van $75 miljoen per jaar klinken indrukwekkend, maar de vraag is: tegen welke prijs?


Met een eenmalige implementatiekost van $15 miljoen en ontslagen op de loer, lijkt het erop dat Plug Power de broekriem stevig moet aanhalen. CEO Andy Marsh spreekt van een 'strategische realignment' – oftewel, er moet bezuinigd worden, en snel een beetje.


RBC Capital-analisten wijzen erop dat ondanks de hogere kosten voor de klant, waterstofbrandstofcellen nog steeds de voorkeur hebben boven batterij-alternatieven. Dit onderstreept de hoge economische waarde van waterstof in bepaalde toepassingen. Echter blijven er wereldwijd interessante ontwikkelingen plaatsvinden rondom waterstof, waarbij de trend in bepaalde sectoren zoals binnen grote fabrieksprocessen, toch steeds meer naar waterstof lijkt te trekken.



Positieve Marges en Cashflow Nieuwe Fabriek

Belangrijk is dat Plug aangeeft dat de marges van de fabriek in Georgia positief zijn en de bedrijfsbrede brutomargedoeleinden benaderen. Ook wordt verwacht dat het project in 2024 positieve cashflow zal genereren. Dit is muziek in de oren van beleggers die zich zorgen maken over de financiële gezondheid van het bedrijf. Een lichtpuntje in de toch wel financiële teloorgang van Plug Power.


De recente aankondiging van Plug Power over hun nieuwste contract met een grote Amerikaanse autofabrikant, de naam wordt in de officiële mededeling van Plug Power niet genoemd, benadrukt hun groeiende invloed in de groene waterstofeconomie. Deze ontwikkeling illustreert een belangrijke stap vooruit in hun streven naar duurzaamheid binnen de auto-industrie, als we het nieuws rond deze nieuwe deal mogen geloven.


Een Gigantisch Groen Project

De overeenkomst met de autofabrikant betreft een productiecampus van meer dan 6 vierkante mijl, volledig gewijd aan elektrische voertuigen en batterijen, en een van de grootste in de Amerikaanse geschiedenis. De volledige vloot voor materieelbeheer, waaronder vorkheftrucks en trekkers, zal draaien op brandstofcellen van Plug.


CEO Andy Marsh van Plug Power benadrukt hoe deze samenwerking hun succes in de automotive sector versterkt. Met hun geavanceerde groene waterstofecosysteem beloven ze de operationele efficiëntie te verhogen en tegelijkertijd bij te dragen aan een duurzamere en milieuvriendelijkere toekomst. Dit project illustreert perfect hoe efficiëntie en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan.


Een Stapsgewijze Uitrol

In 2024 begint Plug met de installatie en inbedrijfstelling van de waterstofinfrastructuur, wat de basis legt voor de ingebruikname van de faciliteit. Men verwacht dat de faciliteit volledig operationeel zal zijn in het eerste kwartaal van 2025, met een zorgvuldig geplande uitrol om een soepele en effectieve opschaling naar volledige operaties te garanderen.



Plug heeft zich bewezen als een betrouwbare partner in het bevorderen van duurzame materieelbeheeroperaties voor vooraanstaande autofabrikanten. Met langdurige samenwerkingen met industrieleiders als BMW, Daimler, Honda, GM en Stellantis, draagt het bedrijf bij aan hun inzet voor milieuverantwoordelijkheid en operationele efficiëntie. De vraag rest nu vooral wanneer het bedrijf eindelijk winst zal gaan maken, en op eigen benen kan staan. Momenteel is het namelijk nog maar de vraag hoe lang het bedrijf kan blijven bestaan, als we naar de financiën kijken.


De Grootmachten Blijven Geloven in Plug

Ondanks de financiële tegenvallers, blijken de grote jongens op Wall Street toch nog steeds geloof te hebben in het potentieel van Plug. Vanguard en BlackRock, de absolute financiële reuzen, hebben hun aandelen flink opgekrikt. Vanguard alleen al heeft 283.376 aandelen bijgekocht in het vierde kwartaal. Misschien zien zij iets wat wij niet zien?


Voor nu zal het vooral een vraag blijven. Uiteraard is het voor deze grote fondsen hoogstwaarschijnlijk slechts een manier om blootstelling aan de waterstofindustrie te verkrijgen, waarbij Plug Power ondanks het vele slechte nieuws nog steeds een belangrijke rol vervult.



Conclusie

Het is duidelijk dat Plug Power zich in een lastige positie bevindt. Enerzijds zien we investeerders met diepe zakken die nog steeds geloven in het potentieel van het bedrijf, anderzijds zijn er duidelijke financiële uitdagingen. Gaat het bezuinigingsplan het bedrijf weer op het rechte pad krijgen of is het slechts uitstel van executie? De tijd zal het leren.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page