top of page

Philips laat belangrijke tekenen van herstel zien

In het kort:

  • Philips rapporteert beter dan verwachte resultaten voor het derde kwartaal, maar zorgen over slaapapneu-apparaten temperen het enthousiasme van beleggers.

  • Het medisch tech-bedrijf zag een sterke stijging in zowel de omzet en winst, en verhoogde de verwachtingen voor het volledige boekjaar.

  • Desondanks zorgen de terugroepacties en mogelijke gezondheidsrisico's van de apneu-apparaten voor onzekerheid op de markt.


Philips heeft positief nieuws gedeeld over zijn derde kwartaal prestaties. Ondanks een roerig jaar overtrof Philips toch de winst- en omzetverwachtingen van analisten, wat voor beleggers een indicatie is voor de veerkracht en aanpassingsvermogen van het bedrijf. Veel beleggers denken (maar vooral hopen) dat dit duidelijke signalen zijn voor een betere toekomst.


En ze hebben misschien wel gelijk. De cijfers zijn namelijk erg indrukwekkend. Tegenover de verwachte €4,42 miljard omzet, rapporteerde Philips een omzet van €4,47 miljard (1,13% boven de verwachting). Ook het bedrijfsresultaat overtrof de verwachtingen met €457 miljoen, tegenover de geschatte €412 miljoen (ruim 11% boven de verwachting). De ebitda-marge, een goede indicator van operationele winstgevendheid, bereikte een indrukwekkende 10,2%, wat aanzienlijk hoger is dan wat de markt had voorzien.



Toch wijzen nog niet alle signalen naar een rooskleurige toekomst. Er is namelijk een groot probleem dat beleggers wakker houdt: de zorgen rondom Philips' slaapapneu-apparaten. Voor degenen die hier nog niet bekend mee zijn: slaapapneu is een aandoening waarbij iemand tijdens de slaap herhaaldelijk stopt met ademen. Philips produceert apparaten die mensen helpen continu te kunnen ademen tijdens hun slaap. Dit klinkt als een fantastisch product, maar er is helaas gebleken dat deze apparaten een grote productiefout bevatten die voor significante gezondheidsrisico’s kan zorgen.


De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft bovendien nog veel kritiek geuit op de manier waarop Philips vervolgens op deze crisis heeft gereageerd. Ondanks dat Philips een grote som geld, een slordige €1,1 miljard, heeft gereserveerd voor mogelijke schadeclaims, blijven de zorgen onder beleggers bestaan. Vooral omdat de FDA onlangs heeft geëist dat er nog meer onderzoek wordt gedaan naar de gezondheidsrisico's van de apparaten, waarvoor Philips uiteindelijk verantwoordelijk voor wordt gehouden.


De CEO van Philips, Roy Jakobs, probeert het schip stabiel te houden in deze moeilijke tijden. Hij heeft de verwachtingen voor het volledige boekjaar zelfs verhoogd en wijst op verbeteringen in de productie en levering. Maar zoals elke ervaren belegger weet, en vaak wordt aangehaald door Charlie Munger, "waar rook is, is vaak ook vuur". En hoewel de rook rond de apneu-apparaten mogelijk opklaart, blijven beleggers, misschien wel terecht, erg waakzaam.


Een ander interessante ontwikkeling rondom Philips is de instap van het Italiaanse investeringsfonds Exor, die voor een fors bedrag van €2,6 miljard een aanzienlijk belang in Philips heeft genomen. Beleggers kunnen dit misschien wel zien als een teken van vertrouwen van professionele beleggers, maar het kan ook een strategische zet zijn.



Terwijl Philips duidelijk weer in een stijgende lijn zit, zullen de komende maanden cruciaal zijn voor het bedrijf. Philips staat nu voor de uitdaging om het vertrouwen van beleggers volledig te herwinnen, terwijl het zich ook moet voorbereiden op mogelijke geopolitieke schommelingen, zoals Jakobs aangeeft.


Voor nu kunnen we stellen dat Philips zeker sterke prestaties levert, maar de toekomst nog zal moeten uitwijzen hoe het bedrijf deze uitdagingen uiteindelijk het hoofd biedt. Wat wel zeker is, is dat wij, en veel andere beleggers, nauwlettend zullen toekijken.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Opmerkingen


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page