top of page

Palantir en de Nieuwe Oorlogsvoering: Het aandeel schiet de lucht in vanwege Palestina

In het kort:

  • Palantir's technologie is sterk geavanceerd en speelt een belangrijke rol in de veranderende vorm van oorlogsvoering, verschuivend van fysieke gevechten naar "algoritmische oorlogsvoering".

  • Ondanks de belofte van geavanceerde technologie, is er kritiek op bedrijven zoals Palantir, die lijken te profiteren van conflicten en oorlogen.

  • Na recente conflicten, zoals de oorlog in Palestina, ziet Palantir een opwaartse trend op de beurs.


De oorlog van vandaag is niet zoals we die kennen. De oude beelden van soldaten in de loopgraven, tanks die terreinen oversteken en straaljagers in het luchtruim geven niet langer de volledige reikwijdte weer van wat oorlogsvoering inhoudt.

Op de achtergrond van deze moderne oorlogsarena opereert Palantir, het data-analysebedrijf dat door Bruno Maçães treffend wordt beschreven in zijn artikel "How Palantir Is Shaping the Future of Warfare". De oprichters van het bedrijf, onder leiding van de vermaarde investeerder Peter Thiel en Alex Karp, hebben een platform gecreëerd dat de manier waarop oorlogen worden gevochten hervormt.

Bij een recent bezoek aan Palantir's kantoren in Londen beschreef Maçães hoe de firma's geavanceerde data technologie "een nieuwe manier biedt om een oorlog te voeren" en biedt toegang tot "een perspectief dat tot nu toe gesloten was voor menselijke perceptie". De technologie van het bedrijf, oorspronkelijk ontwikkeld om online betalingsfraude te bestrijden, heeft geleid tot oplossingen die zijn ingezet voor nationale veiligheid, militaire tactieken en oorlogsvoering.

Zo beschrijft Maçães hoe de Oekraïense troepen, bewapend met real-time satelliet- en dronebeelden en visuele herkenningsalgoritmen, vijandelijke krachten met een ongekende snelheid en precisie konden traceren en targeten. En hier speelt Palantir een essentiële rol: hun platform kan data integreren vanuit meerdere en uiteenlopende bronnen - zoals satellieten, drones en open-source intelligence.

Terwijl het potentieel van deze technologie onbetwistbaar is, zijn er ook zorgen. Zoals vaak het geval is met technologische vooruitgang, kan de ethiek ervan in het geding komen. Palantir's succes op de beurs, vooral na conflicten zoals de recente oorlog in Palestina, roept vragen op over de motieven en de gevolgen van bedrijven die profiteren van oorlog. Alex Karp, Palantir's CEO, vergeleek de kracht van geavanceerde algoritmische oorlogssystemen met het bezit van tactische nucleaire wapens tegenover een tegenstander met alleen conventionele wapens. Maar wat gebeurt er als beide kanten dergelijke "tactische nucleaire wapens" hebben?

In de toekomst, zo speculeert Maçães, kan de daadwerkelijke strijd plaatsvinden binnen computercode. De volgende grote oorlogen kunnen misschien meer worden uitgevochten in de virtuele wereld dan in de fysieke wereld.

De evolutie van oorlogsvoering is onvermijdelijk, en bedrijven zoals Palantir zullen ongetwijfeld een rol spelen in die transformatie. Maar als we voorwaarts marcheren naar deze nieuwe horizon, moeten we ons ook bewust zijn van de mogelijke gevolgen en de ethische vragen die oprijzen. Want hoewel algoritmen en data onpersoonlijk kunnen lijken, hebben de beslissingen die zij sturen zeer reële en menselijke gevolgen.



Comentários


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page