top of page

Palantir CEO verkoopt aandelen: een waarschuwing?

In het kort:

  • Palantir rapporteert sterke kwartaalresultaten met een omzetgroei van 27,2% en een operationele winstgroei van 943%, wat wijst op enorme kansen voor verdere groei.

  • Geopolitieke onzekerheden en stijgende militaire uitgaven bieden Palantir grote kansen, vooral in de overheids- en defensiesector.

  • Ondanks deze groeikansen kan de huidige waardering van 216x de winst en 124x de vrije kasstroom (te) hoog zijn, wat vraagtekens plaatst bij het toekomstig rendement voor beleggers.


Recentelijk verkocht de CEO Palantir, Karp, ongeveer 10% van zijn aandelen in het bedrijf, wat neerkomt op miljoenen dollars. Dit heeft bij beleggers voor opschudding gezorgd, aangezien insider-verkoop vaak als een mogelijk signaal van onzekerheid wordt gezien. Terwijl Palantir indrukwekkende groeicijfers laat zien en belangrijke samenwerkingen aangaat, roept de aandelenverkoop vragen op over de toekomstverwachtingen van de CEO zelf en de werkelijke waarde van het bedrijf. Gecombineerd met een torenhoge waardering blijft de vraag of Palantir een solide langetermijninvestering is, ondanks de optimistische marktverwachtingen.


Insider aankopen en verkopen van Palantir aandelen in de afgelopen 6 maanden:

Bron: Yahoo Finance

Totale aandeelhouderschap van Palantir aandelen van insiders:

Bron: SEC statement

Palantir Technologies (PLTR) blijft indruk maken met sterke financiële resultaten en een stevige positie in de markt voor data-analyse en kunstmatige intelligentie, vooral bij overheidsinstanties. Het bedrijf lijkt goed gepositioneerd te zijn in een steeds instabieler wordende wereld, waarin geopolitieke spanningen en militaire conflicten de vraag naar geavanceerde technologieën van Palantir verder stuwen.


Toch roept de huidige waardering van het aandeel, met een koers van 216x de winst, vragen op over de duurzaamheid van dit groeipad. Is Palantir inderdaad een veelbelovende langetermijninvestering, of is het aandeel te hoog gewaardeerd?


De P/E ratio van Palantir sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends

Palantir presenteerde sterke cijfers voor het tweede kwartaal van 2024. De omzet groeide met 27,2% op jaarbasis tot $678,1 miljoen, ten opzichte van $533,3 miljoen in dezelfde periode in 2023. Daarnaast zag het bedrijf een explosieve groei in operationele winst van $10,1 miljoen naar $105,3 miljoen, een stijging van 943%. De winst per aandeel steeg van $0,01 naar $0,06, een stijging van 500%.


De omzet(groei) van Palantir sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends

Naast deze winstgroei boekte Palantir ook een aanzienlijke verbetering in de vrije kasstroom, die met 54,9% toenam tot $148,7 miljoen vergeleken met $96 miljoen in het tweede kwartaal van 2023. De vrije kasstroommarge steeg van 18% naar 22%, wat wijst op een sterke operationele efficiëntie.


Een belangrijk deel van Palantir’s succes komt voort uit de groei in het commerciële segment. In het tweede kwartaal van 2024 bedroeg de omzet in dit segment $307,4 miljoen, goed voor 45,3% van de totale omzet, met een jaar-op-jaar groei van 33%. Met name de commerciële omzet in de Verenigde Staten groeide fors, met 55% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.


Ook het aantal commerciële klanten blijft snel toenemen. In de VS steeg het aantal commerciële klanten van 161 in Q2 2023 naar 295 in Q2 2024, wat duidt op een versnelde acceptatie van Palantir’s technologieën in de private sector. Dit is een belangrijke ontwikkeling, aangezien het commerciële segment steeds meer bijdraagt aan de totale omzetgroei van het bedrijf.


Het aantal commerciële klanten van Palantir in de VS:

Bron: Palantir

Palantir profiteert ook van de toenemende wereldwijde onzekerheden. Met de stijgende militaire uitgaven en het toenemende aantal conflicten wereldwijd, biedt de vraag naar geavanceerde inlichtingen- en analysetools een grote kans voor Palantir, vooral in de overheids- en defensiesector. Veel regeringen zoeken naar geavanceerde technologieën om de toenemende complexiteit van moderne oorlogsvoering en cyberdreigingen het hoofd te bieden. Palantir heeft zichzelf gepositioneerd als een strategische partner voor overheden, die op zoek zijn naar tools voor digitale oorlogsvoering en AI-gestuurde besluitvorming.


Deze ontwikkeling heeft ook de aandacht getrokken van institutionele beleggers, aangezien de vraag naar Palantir’s diensten in de overheidssector sterk en voorspelbaar is. Dit biedt een zekere mate van stabiliteit, zelfs in tijden van economische onzekerheid.



Hoewel Palantir floreert in het overheidssegment, is er enige onzekerheid over de commerciële groei op de lange termijn, vooral in het licht van de dreigende recessie in de Verenigde Staten. Verschillende economische indicatoren, zoals de omgekeerde rentecurve en het stijgende aantal faillissementen, wijzen erop dat de Amerikaanse economie mogelijk in een recessie terechtkomt.


Een recessie zou vooral invloed kunnen hebben op de commerciële tak van Palantir, die de afgelopen kwartalen sterk groeide. Bedrijven zouden hun uitgaven voor technologieën zoals die van Palantir kunnen verminderen, waardoor de groei in dit segment zou kunnen afnemen. Aangezien het commerciële segment bijna de helft van Palantir's totale omzet vertegenwoordigt, zou een vertraging in dit segment een grote impact kunnen hebben op de totale bedrijfsresultaten.


Het grootste vraagteken voor beleggers blijft de extreem hoge waardering van het aandeel. Palantir wordt momenteel verhandeld tegen 216x de winst (zoals ik eerder al aanhaalde) en 124x de vrije kasstroom, wat suggereert dat de markt zeer hoge groeiverwachtingen heeft voor de toekomst van het bedrijf. Hoewel de vooruitzichten voor verdere groei aanwezig zijn, is de vraag of deze waardering gerechtvaardigd is gezien de huidige risico's en onzekerheden.


De P/FCF ratio van Palantir:

Bron: Macrotrends

Hoewel Palantir de afgelopen kwartalen sterke omzetgroei heeft laten zien, is het twijfelachtig of het bedrijf in staat zal zijn om dit groeitempo vast te houden, vooral als de Amerikaanse economie vertraagt (wat uiteraard nog niet per definitie het geval is). Het risico bestaat dat de huidige waardering de verwachtingen al volledig weerspiegelt, wat betekent dat er weinig ruimte is voor verdere koersstijgingen, tenzij Palantir zijn groeipercentages blijft overtreffen.


Palantir bevindt zich dan weer weer wel op een unieke positie binnen de technologische sector, vooral vanwege zijn sterke banden met de overheids- en defensiesector. De toenemende vraag naar digitale inlichtingen en AI-oplossingen, in combinatie met de onzekere geopolitieke situatie, biedt aanzienlijke groeikansen op de lange termijn. Dit maakt Palantir aantrekkelijk voor beleggers die geloven in de langdurige waarde van deze technologische oplossingen.


Palantir blijft sterke resultaten boeken en lijkt goed gepositioneerd om te profiteren van geopolitieke onzekerheden en de toenemende vraag naar defensie- en overheidsoplossingen. De indrukwekkende groei in zowel de commerciële als de overheidssector onderstreept het potentieel van het bedrijf. Echter, de waardering van dit moment (216x de winst en 124x de vrije kasstroom) kan te hoog zijn voor beleggers die op zoek zijn naar stabiele(re) langetermijnrendementen. Het aandeel is momenteel geprijsd op perfectie en moet de komende jaren foutloos gaan opereren om dat waar te kunnen maken.


Hoewel Palantir aanzienlijke groeikansen biedt, moeten beleggers zich dus bewust zijn van de risico’s die gepaard gaan met een dergelijke hoge waardering. Het is mogelijk dat het aandeel momenteel te hoog gewaardeerd is, vooral als de groei in het commerciële segment vertraagt door een economische recessie.



Kortom, Palantir is zonder twijfel een van de meest interessante technologiebedrijven van dit moment, met sterke groeimogelijkheden in de VS en een robuust productaanbod in AI en data-analyse. De opname in de S&P 500 bevestigt het belang van het bedrijf op de markt, en de strategische samenwerkingen met grote spelers zoals Microsoft en BP onderstrepen de waarde van het platform. Toch blijft de waardering een punt van zorg.

Comentários


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page