top of page

Palantir aandelen schieten omhoog na sterke kwartaalcijfers

In het kort:

  • Door de sterke vraag naar AI-diensten, verhoogt Palantir Technologies zijn jaarlijkse omzetverwachting voor de tweede keer dit jaar naar $2,74 miljard - $2,75 miljard.

  • Het bedrijf rapporteerde een record kwartaalwinst en overtrof de verwachtingen met een omzet van $678 miljoen in Q2 2024.

  • Palantir zag een omzetstijging van 33% in de commerciële sector en 23% in de overheidssector, met een totale omzetstijging van 27% ten opzichte van vorig jaar.


Palantir Technologies heeft zijn jaarlijkse omzetprognose voor de tweede keer dit jaar verhoogd, wat aangeeft dat de AI-boom de vraag naar zijn softwarediensten aandrijft. Het bedrijf verwacht nu een jaaromzet tussen $2,74 miljard en $2,75 miljard, een stijging ten opzichte van de eerdere verwachting van $2,68 miljard tot $2,69 miljard. Deze nieuwe prognose ligt boven de schatting van $2,70 miljard volgens LSEG-gegevens.


Palantir aandelen in de na beurshandel vandaag:

Bron: CNBC


In het tweede kwartaal van 2024 behaalde Palantir een record kwartaalwinst en rapporteerde een omzet van $678 miljoen, een stijging van 27% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De winst per aandeel volgens de Generally Accepted Accounting Principles (GAAP) bedroeg 9 cent, een enorme stijging van 80% vergeleken met een jaar eerder. Analisten hadden een winst van 8 cent per aandeel en een omzet van $653 miljoen voorspeld.


Kern kwartaalcijfers van Palantir in Q2 2024:

Bron: Earnings report Palantir


CEO Alex Karp benadrukte in een brief aan de aandeelhouders dat de AI-platformen van Palantir, die worden gebruikt voor het testen, debuggen van code en evalueren van AI-gerelateerde scenario's, hebben bijgedragen aan de groei. Het bedrijf heeft zijn jaarlijkse omzetverwachting van Amerikaanse bedrijven met $11 miljoen verhoogd naar $672 miljoen.



CEO Alex Karp benadrukte ook duidelijk in zijn brief aan de aandeelhouders dat de traditionele benaderingen binnen de bedrijfssoftwaresector niet langer effectief zijn. Bedrijven die voornamelijk data reorganiseren en opslaan zonder wezenlijke waarde toe te voegen, worden steeds meer aan de kant geschoven. Palantir, daarentegen, heeft volgens hem altijd gefocust op het creëren van daadwerkelijke waarde voor zijn partners en klanten. De opkomst en verfijning van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de tekortkomingen van veel traditionele softwareoplossingen blootgelegd en de vraag naar effectieve AI-systemen enorm doen toenemen.


Karp betoogt dat veel bedrijven in het verleden meer aandacht hebben besteed aan de perceptie van waarde dan aan het leveren van daadwerkelijke resultaten. Met de huidige geavanceerde AI-mogelijkheden wordt deze benadering steeds minder houdbaar. Palantir heeft zich altijd onderscheiden door zijn focus op tastbare resultaten en dit heeft geleid tot uitzonderlijke groei en winstgevendheid.


De groei van Palantir in zowel de commerciële als de overheidssector wordt gedreven door een niet-aflatende vraag naar AI-systemen die verder gaan dan louter academische of oppervlakkige toepassingen. Grote taalmodellen, hoewel indrukwekkend in hun vermogen om complexe teksten te genereren, moeten worden geïntegreerd in een bedrijfssoftwaresysteem dat een genuanceerd begrip heeft van de wereld om daadwerkelijk waarde te kunnen toevoegen. En hier is het zeker zo dat Palantir een zogenaamde sweet spot gevonden heeft in de AI revolutie, namelijk de daadwerkelijke bruikbaarheid van AI binnen verschillende soorten bedrijven. Als ze dit weten door te zetten zullen ze een essentiële schakel blijven in de AI revolutie naar mijn mening.


Het vlaggenschip AI-platform van Palantir, gelanceerd iets meer dan een jaar geleden, heeft het bedrijf al duidelijk getransformeerd. In Q2 2024 genereerde Palantir $159 miljoen aan omzet op de Amerikaanse commerciële markt, een stijging van 55% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Zonder strategische commerciële contracten was de groei zelfs 70% jaar-op-jaar. De vraag naar effectieve bedrijfsplatformen die AI-mogelijkheden benutten, blijft onverminderd hoog.


Vier jaar geleden had Palantir slechts 14 commerciële klanten in de Verenigde Staten; dat aantal is nu gestegen tot bijna driehonderd. Het klantenbestand in de Amerikaanse commerciële markt groeide met 83% jaar-op-jaar, van 161 in Q2 2023 tot 295 in Q2 2024, en vertegenwoordigt nu de helft van al hun klanten. Deze indrukwekkende groei illustreert de dynamiek van de Amerikaanse cultuur en de bereidheid van bedrijven en instellingen om zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden.


Voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf overtrof de omzet van de Amerikaanse overheidssector - inclusief defensie- en inlichtingendiensten - de grens van $1 miljard op jaarbasis. Dit markeert een significante mijlpaal en onderstreept het belang van de samenwerking tussen Palantir en overheidsinstellingen. De bereidheid van de Amerikaanse regering om nieuwe AI-technologieën te omarmen en te integreren, weerspiegelt een bredere erkenning van de strategische waarde van deze systemen.


Palantir zag een groei van 33% in de commerciële sector, met een omzet van $307 miljoen, iets boven de schattingen van $306 miljoen. De Amerikaanse commerciële omzet steeg zelfs met 55% tot $159 miljoen. De omzet uit de overheidssector groeide met 23% tot $371 miljoen, wat hoger was dan de verwachte $349 miljoen.


Aantal commerciële klanten van Palantir per kwartaal:

Bron: Palantir CEO letter to shareholders


Voor het derde kwartaal van 2024 voorspelt Palantir een omzet tussen $697 miljoen en $701 miljoen, wat opnieuw boven de gemiddelde schatting van analisten van $679,1 miljoen ligt. De sterke vraag naar AI-diensten lijkt een belangrijke factor te zijn in deze optimistische vooruitzichten. Het bedrijf, mede opgericht door miljardair Peter Thiel, werkt eraan zijn afhankelijkheid van overheidsklanten te verminderen, die in het tweede kwartaal ongeveer 54% van de totale omzet uitmaakten.



Deze indrukwekkende cijfers en de verhoogde omzetprognoses tonen, zoals ik eerder al noemde, aan dat Palantir goed gepositioneerd is om te profiteren van de groeiende vraag naar de implementatie van generatieve AI-technologieën, ondanks de bredere marktvolatiliteit en de recente terugval in technologieaandelen.

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page